Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Kommunen köper Centrumhuset – sätter stopp för det högerextrema gymmet

Publicerad:
Centrumhuset i Deje.
Centrumhuset i Deje. Foto: Helena Karlsson

Forshaga kommun ska köpa Centrumhuset i Deje, det beslutade ett enigt kommunfullmäktige på tisdagens sammanträde

Alla åtta partier var eniga och det står nu klart att Forshaga kommun kommer att köpa Centrumhuset i Deje där högerextremister från hela landet har samlats för kampträning och ideologisk skolning.

– Sällan har ett hus diskuterats så mycket i den här kommunen som Centrumhuset. Det är på kort och lång sikt ett viktigt hus för att förbättra och utveckla centrum i Deje, sa Per Lawén (S), under tisdagens kommunfullmäktige.

Per Lawén Kommunalråd Forshaga
Per Lawén Kommunalråd Forshaga Foto: Sanna Emanuelsson

Kommunstyrelsen får nu i uppdrag att genomföra köpet.

– 6 750 000 är rätt mycket pengar för en investering, men vi har goda år och skogsavverkning att falla tillbaka på. Huset är i dåligt skick och måste rivas, sa Per Lawén (S).

Vänsterpartiet lyfte fram att genom att köpa fastigheten kan de stoppa det högerextrema gymmet.

– Det var en dålig idé att sälja Centrumhuset. Kommunen har förlorat kontrollen över hur fastigheten används och underhålls. Hade kommunen ägt lokalen hade ett nazistisk gym aldrig kunnat etablera sig, sa Torbjörn Strömberg (V), under tisdagens kommunfullmäktige.

Här tränar högerextrema från hela landet: ”För att bygga upp sin våldskapacitet”Kommunen planerar köpa Centrumhuset – och sätta stopp för det högerextrema gymmet

Artikeltaggar

BeslutCentrumhusetDejeFastigheterForshaga kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPer LawénPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.