Hoppa till huvudinnehållet

Succé i premiären för Nils och Mikaela: ”Jag är jätteglad”

Publicerad:
Nya rallycrossparet Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev tvåa och trea i RX2e-klassen i rallycross-VM i norska Hell.
Nya rallycrossparet Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev tvåa och trea i RX2e-klassen i rallycross-VM i norska Hell. Foto: QNIGAN

Det blev succé för teamet med Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky i rallycross-VM i norska Hell under helgen.

– Verkligen. Jag är jätteglad, säger Mikaela.

30-åringen från Hammarö gör inhopp i RX2e, klassen med fyrhjulsdrivna elbilar under huvudklassen, som hade säsongspremiär på Lånkebanan utanför Trondheim, och åker för fjolårstrean Nils Anderssons Team E från Arvika.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är framgångsrik i racing och terrängserien Extreme E, men rallycross har hon kört sparsamt. Det här var första gången i VM sedan Höljes 2014 och allra första i en eldriven bil.

– Det funkade jättebra med teamet och Nils. Vi står med KMS (Kristoffersson motorsport) och fick jättebra hjälp från dem också, berättar Mikaela, som blev trea, placeringen bakom Nils Andersson. Det var svenskt även i topp genom fjolårstvåan Isak Sjökvist, Rasbo.

Kramkalas efter att Nils och Mikaela säkrat varsin pallplats.
Kramkalas efter att Nils och Mikaela säkrat varsin pallplats. Foto: QNIGAN

23-årige Nils Andersson vann ett kvalheat av fyra och tog sig till semifinal som tvåa efter Sjökvist. Mikaela blev fyra sammanlagt i kvalet efter raden tre, fyra, sju, fyra.

– Jag hade en startsmäll i ena kvalet, snurrade och tappade massa tid, säger hon.

Nils och Mikaela hamnade i samma semifinal och teamkörde sig till final som etta och tvåa.

– Vi visste ju att vi ville ta oss till final, och vi gjorde en bra start båda två.

Regerande mästaren Viktor Vranckx, Belgien, snurrade bort sig i den andra semifinalen.

I finalen ryckte Isak Sjökvist och Nils Andersson snabbt åt sig ett försprång.

– Jag försökte hänga på, men blev en liten lucka i starten som var svårt att ta ikapp, säger Mikaela, vars tredjeplats aldrig var hotad.

Resultatet är bättre än väntat. ”Jag har inga förväntningar alls”, sade hon inför.

– Det funkade ju bra på testet, men det är en ny bana och man ska hitta rätt med bilen. Men vi har jobbat väldigt strategiskt under helgen, haft en klar plan som vi följt. Det var verkligen jätteroligt.

Topptrion Nils Andersson, Isak Sjökvist och Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
Topptrion Nils Andersson, Isak Sjökvist och Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Foto: QNIGAN

Hon berömmer också spottern Per Andersson, Nils pappa, som hjälpte till med strategin för alternativspår och push-to-pass, knappen som får användas en gång i 40 sekunder varje race och ger motorn extra kraft.

– Det gjorde 0,6 sekunder på ett varv i Hell och det är stor skillnad om man använder det rätt.

Mikaela ligger också trea i mästerskapet inför nästa VM-tävling i Höljes helgen efter midsommar.

Även om hon tror att Hellbanans längre asfaltpartier är mer gynnsamt för förare med racingbakgrund kan det kompenseras av att hon är mer varm i kläderna till Höljes.

– Klart man vill ta sig ännu högre upp, och det är målet. Jag vill få samma speed som boysen och bättre. Lite fattades i Hell. Och Höljes är hemmabana. Det ska bli jätteroligt.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky har klart med tre tävlingar, Hell, Höljes och brittiska Lydden Hill, men kan bli hela säsongen ekonomin tillåter. Totalt fem ingår i RX2e. De två sista är Belgien och Tyskland.

Extremt i Hell – och Mikaela har en hemlighet: ”Handlar om racing”Stjärnan utökar sin satsning – med rallycross: ”Vill ge det ett försök”

Artikeltaggar

ArvikaExtreme EHammaröKristoffersson MotorsportMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportNils AnderssonRallycrossRallycross-VMTrondheim

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.