Hoppa till huvudinnehållet

Hittade tarmbakterier i vattnet – kommunen avråder från bad

Publicerad:
Reporter Julia Jakobsson
Julia Jakobsson
julia.jakobsson@nwt.se
Tarmbakterier i vatten vid Ruds badplats.
Tarmbakterier i vatten vid Ruds badplats. Foto: Hammarö kommun

Efter att ha hittat tarmbakterier i vattnet vid Ruds badplats i Hammarö avråder kommunen från bad vid badplatsen. Intagning av vatten som innehåller tarmbakterier kan innebära magont, diarré och kräkningar.

Hammarös kommun utför regelbundet kontroller av vattenkvalitén vid populära badplatser i kommunen. Efter ett genomfört prov har de hittat tarmbakterier (så kallad intestinala enterokocker) i vattnet vid Ruds badplats.

– Det är ovanligt att vi behöver gå ut med avrådan men i det här fallet när provresultatet visar otjänligt vatten så behöver vi göra det, säger Catarina Östlund, miljöinspektör i Hammarö kommun, i ett pressmeddelande.

Kommunen har satt upp skyltar vid badplatsen för att informera om provsvaren och att de nu avråder invånarna från bad.

Däremot skriver kommunen att det inte råder något förbud mot bad, men om du väljer att bada bör du vara försiktig så att du inte sväljer vatten. Intagning av vattnet kan innebära att du bli sjuk i till exempel magont, diarré eller kräkningar.

– Vi kommer också att göra en ny provtagning imorgon, tisdag, så att vi vet om vi kan häva avrådan eller om den behöver ligga kvar över midsommarhelgen, säger Catarina Östlund.

Provsvar brukar inkomma inom två dagar.

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserHammaröHammarö kommunMiljöVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.