Hoppa till huvudinnehållet

Gifta paret bodde ihop – kvinnan krävs på 150 000 kronor

Publicerad:
Försäkringskassan. Genrebild.
Försäkringskassan. Genrebild. Foto: Jessica Gow/TT

En Karlstadskvinna ska betala tillbaks drygt 150 000 kronor till Försäkringskassan.

Hon har fått ut bidrag som hon inte haft rätt till.

En anonym anmälare hörde av sig till Försäkringskassan om att kvinnan, som är i 40-årsåldern, har en sambo. Samtidigt fick hon ut 157 094 kronor i bostadsbidrag och underhållsstöd.

Utredningen som gjordes då visade att kvinnan tagit över hyreskontraktet, som de tidigare haft gemensamt, sommaren 2021. Sambon har gjort överföringar via Swish till kvinnan under perioden juni 2021–mars 2023.

Sambon är visserligen folkbokförd på en annan adress. Men sambon saknar eget hyreskontrakt och på adressen står sju ytterligare personer skrivna.

Kvinnan har inte skickat in något underlag som visar på att de lever separat eller har sin dygnsvila på olika platser. Parets skilsmässa har inte gått igenom – och personer som är gifta med varandra anses bo ihop om inte den som ansöker om bostadstillägg visar något annat.

Om det är sannolikt att föräldrarna till barnen bor tillsammans, gäller även där att den sökande måste visa att de inte gör det.

Kvinnan ska nu betala tillbaks pengarna som hon fått på felaktiga grunder.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrott, lag och rättFastigheterFörsäkringskassanSkilsmässorUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.