Hoppa till huvudinnehållet

Arrangören: ”Värmen knäckte oss och vi kommer att gå back”

Publicerad:
Ganska gott om folk så länge det var fritt inträde, men på kvällen blev det glesare mellan besökarna på festivalområdet. Arrangörerna tror att det framför allt berodde på temperaturen, som låg närmare 30 hela dagen.
Ganska gott om folk så länge det var fritt inträde, men på kvällen blev det glesare mellan besökarna på festivalområdet. Arrangörerna tror att det framför allt berodde på temperaturen, som låg närmare 30 hela dagen. Foto: Emma Alegod Bruce

Mellan skolavslutning, studentfirande och midsommarkalas slog Galna Tuppen och Ljudmakaren upp till ännu en sommarfest med tvådagarsfestivalen Powerstage. Publiken kunde njuta av mycket musik, mat och ett rafflande lådbilsrally, men värmeböljan var festivalens stora fiende - så tror i alla fall arrangören.

– Vi kommer att gå back, säger Stefan Ferger, Ljudmakaren.

Det var andra upplagan för festivalen, som hade sitt uruppförande i fjol. Dock i betydligt större skala i år, och första gången som Ljudmakaren var med och delade på huvudarrangemanget tillsammans med Galna Tuppen.

Mustasch var det stora dragplåstret under lördagskvällen.
Mustasch var det stora dragplåstret under lördagskvällen. Foto: Nathalie Forsström

Värmehotet

Högsommarvärmen som slog till i princip hela landet välkomnades av de flesta, men för evenemangsarrangören var det inte lika önskat. Kanske valde många spontanbesökare badstranden i stället, för publikhavet var betydligt glesare än vad man hade hoppats på.

– Det var lite spretiga artistval, ska vi väl vara ärliga med. Det kan också ha spelat in, och kanske även Metallicas spelningar på Ullevi i helgen. Men framför allt vädret var den stora faktorn till att det var så lite folk, framför allt på fredag kväll. Det kom betydligt mer folk till lördagskvällen; då var det helt okej publikmässigt, säger Stefan Ferger, Ljudmakaren.

LSBS stod för en bejublad spelning som avslutning på festivalen.
LSBS stod för en bejublad spelning som avslutning på festivalen. Foto: Nathalie Forsström

Minusresultat

Dagtid var det fritt inträde, med bland annat The Crazy Race - lådbilsrallyt som ersatte fjolårets vanliga rally i Säffle - gick av stapeln och en konsert med Idol-vinnaren Nike Sellmar på programmet. Då var det hyfsat tätt inne på festivalområdet. Men i takt med att klockan gick avtog besökarna. Publiken som kom verkade vara nöjda med festivalen, men det är en besvikelse för arrangörerna att de inte var fler.

– Värmen knäckte oss och vi kommer att gå back på detta.

The Crazy Race - lådbilsrallyt - lockade många åskådare och blev en festlig tillställning, även om det inte var mer än sex ekipage som deltog.
The Crazy Race - lådbilsrallyt - lockade många åskådare och blev en festlig tillställning, även om det inte var mer än sex ekipage som deltog. Foto: Nathalie Forsström

Arrangörerna har ännu inte räknat ihop besökssiffran, men vet redan nu att den var långt ifrån tillräcklig för att festivalen skulle gå med vinst, eller ens plus minus noll.

– Vi saknade kanske 600 besökare för att gå ihop. Men skam den som ger sig! Det sägs att en nystartad festival går back de första tre åren i regel. Vi gör det här framför allt för att det ska hända något kul för säffleborna och för att locka besökare hit, säger Stefan Ferger.

Stefan Ferger på arrangerande Ljudmakaren säger att de är stolta över hela festivalområdets utformning.
Stefan Ferger på arrangerande Ljudmakaren säger att de är stolta över hela festivalområdets utformning. Foto: Diana Dragic

Det finns ändå en hel del positivt att ta med sig.

– Det var riktigt bra spelningar och det tror jag att publiken också tyckte. Vi hade ett helt otroligt fint stöd av Säffle SK och våra sponsorer. Och festivalområdet är vi jättestolta över, med allt från scenen till fräscha toaletter och bra mat.

Det är inte den sista Powerstage vi ser, med andra ord?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Vi kavlar upp ärmarna och går vidare!

”Laddat för 3000”

Robin Pettersson, Galna Tuppen, är också besviken på det betydligt lägre deltagarantalet än förväntat.

– Vi hade önskat mer folk, framför allt på fredagen. Vi hade laddat för 3000 om dagen och det kom vi inte upp i. Men vad det betyder ekonomiskt vill jag inte säga något om innan vi har räknat ihop allting; det kommer att ta ett par veckor innan vi har ett resultat.

Arrangörerna Galna Tuppen och Ljudmakaren - här representerade av Tobias Pettersson och Stefan Ferger - tror på fler upplagor av Powerstage.
Arrangörerna Galna Tuppen och Ljudmakaren - här representerade av Tobias Pettersson och Stefan Ferger - tror på fler upplagor av Powerstage. Foto: Nathalie Forsström

Vad tror du att det låga besökarantalet beror på?

– Värmen kan absolut ha spelat in en hel del. Sen kanske folk tycker att det är dyra biljetter. Men vi har satt det så lågt vi kunnat för den kvalitet vi hade.

Även Robin tycker dock att det finns mycket positivt att ta med sig från helgen.

– Jag är väldigt nöjd med vår insats som arrangörer; vi hade inte kunnat göra det bättre och vi hade väldigt kul. Inte minst lådbilsrallyt var en succé, som verkligen ska komma tillbaka. Det är många som har varit med och bidragit och allas insatser är guld värda. Det kan vi inte tacka dem nog för!

Artisterna verkar också ha varit nöjda, trots att förmodligen ingen av dem hade sin mest månghövdade publik för året.

– Det var flera som sa att det var det bästa omhändertagande de fått av en arrangör.

En läranderesa

Även Robin har siktet på att Säffle inte har sett sin sista Powerstage, även om nästa upplaga sannolikt skiljer sig en del från denna.

– Det blir kanske inte av den här kalibern nästa gång. Men jag vill att Säffle ska ha en sommarfestival. Det är kul och bra för Säffle. Vi får testa oss fram till vad som fungerar.

Artikeltaggar

FestivalerIdolKonserterLjudmakarenMetallicaMusikNike SellmarNöje/KulturSäffleSäffle SKSpelningarStefan FergerUllevi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.