Hoppa till huvudinnehållet

Utbyggnad kan ge 190 nya bostäder – och en färja över sundet

Publicerad:
Västra Vålösundet ska få fördjupad översiktsplan.
Västra Vålösundet ska få fördjupad översiktsplan. Foto: Maria Andersson

Flera boende uttrycker sig positivt kring en va-utbyggnad. Andra tycker att det är helt åt helskotta. Ja, meningarna går isär om vad som ska ske på den västra sidan av Vålösundet.

Kommunen har under lång tid arbetat med en fördjupad översiktsplan för västra Vålösundet och den har precis klarat av granskningsfasen. Det innebär att folk och myndigheter har haft sin andra chans att tycka till om planen innan den antas.

Om planen antas enligt förslaget möjliggör den för en exploatering av området väster om Vålösundet. Det omfattar enkelt uttryckt området söder om Bonderudsvägen.

Inom detta område skulle ungefär 190 nya bostäder kunna byggas och anslutas till kommunalt va-nät. Då det idag inte finns något kommunalt va-nät är en utbyggnad av detta något som ges stort fokus i planen.

Totalt 28 yttranden har lämnats in kring planen och överlag är tongångarna positiva, inte minst när det gäller kommunal va-anslutning.

Det finns dock vissa som menar att detta bara är attraktivt för året runt-boende. För dem som bara har en stuga som nyttjas under tre sommarmånader blir det en hög kostnad.

– Bara nackdelar i form av tvingade avgifter, skriver en privatperson i sitt yttrande.

Klingtorpsvikens stugförening uttrycker en oro för att vissa sommarstugeägare kanske hellre säljer sin stuga än att tvångsanslutas till va-nätet.

Färja över sundet

I ursprungsförslaget lyftes tankar om en bro över Vålösundet, men med tanke på sjöfarten har bron försvunnit. Däremot återstår förslag om att möjliggöra en färja för gång- och cykeltrafikanter.

Det är också en vattendelare. Vissa tycker det låter som en bra idé att snabbare ta sig över till caféerna längs Vålösundsvägen.

Trafikverket och Sjöfartsverket är mindre positiva och hänvisar till farleden in till hamnen. Från Sjöfartsverkets sida betonas vikten av att fyrar och enslinjer längs sundet inte får skymmas eller på annat sätt få försämrad funktion.

Bland statliga myndigheter har även Luftfartsverket hört av sig med en anmärkning om att planen bara tar hänsyn till militärflyget, men glömmer bort civil flygfart.

Länsstyrelsen har lämnat det mest utförliga yttrandet. Strandskydd och kulturmiljön är ett par saker man trycker på. Länsstyrelsen tycker att kommunen har pekat ut för många tänkbara områden för bryggor och småbåtshamnar.

– Det är inte en rättighet att ha tillgång till en brygganläggning bara för att fastigheten ligger i anslutning till eller nära vatten, konstaterar länsstyrelsen.

Värmlands museum saknar en ordentlig utredning kring kulturmiljön och erbjuder sina tjänster.

Även om de flesta privatpersoner som har yttrat sig är positiva eller har mindre anmärkningar finns det ett yttrande som är starkt negativt. En kort sammanfattning av yttrandet är att kommunen är på väg att förstöra en idyll:

– Jag menar att det bästa kommunen kunde göra vore att lägga ned det vidare arbetet med att exploatera området med permanentbostäder.

Den fördjupade översiktsplanen kommer sannolikt upp för ett antagande under hösten.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderFärjorFastigheterKristinehamnMyndigheterSjöfartsverketTrafikverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.