Hoppa till huvudinnehållet

Satsa på elflyg mellan Karlstad och Köpenhamn

Publicerad:
Värmland behöver fungerande flygplatser för att slippa hamna i bakvattnet och för att kompetensen ska behållas och flytta hit, skriver insändarskribenten.
Värmland behöver fungerande flygplatser för att slippa hamna i bakvattnet och för att kompetensen ska behållas och flytta hit, skriver insändarskribenten. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det grönröda styret vill satsa på elflyg från Karlstad till Oslo och Stockholm (NWT 17/6-23). Inte en dag för tidigt kan jag tycka. Ännu bättre vore om styret satsade på elflyg mellan Karlstad och Köpenhamn.

Nya styret i Karlstad vill satsa – tror på elflyg till Oslo och Stockholm

Om vi inte kan ha elflyg till Köpenhamn, Oslo och Stockholm, prioritera då Köpenhamn före Oslo. Varför? Jo, på Norges västra, norra och södra sida finns mest vatten och ett mindre antal människor tillika affärsmöjligheter. Satsa därför hellre på elflyg till Köpenhamn än Oslo. Den danska huvudstaden ligger närmare kontinenten och har utmärkta tågförbindelser vidare ut i Europa. Från Köpenhamn finns även internationella flyg och tillgång till färjor och de södra delarna av Sverige via Öresundsbron. Malmö flygplats Sturup används knappt idag utan Kastrup har ersatt flygtrafiken.

Varför behöver avlägsna platser som Karlstad och för den delen även Råda och Torsby en flygplats? Svaret finns i själva frågan, för att Värmland är avlägset, men inte så avlägset att världen, Europa och Sveriges förhållanden inte påverkar oss. För att behålla vår konkurrenskraft och tjäna pengar till välfärden med mera så måste Värmland utvecklas, inte avvecklas. Då blir vi den skärpyta som professor Kjell A. Nordström hävdade år 2017 (NWT 26/5-23).

Enligt organisationen Företagarna så har Gotland och Värmland högst medelålder på de som äger och driver företag. Arbetsplatser som sysselsätter många värmlänningar och gotlänningar. Uppgifter som geografisk sett överensstämmer med Nordströms uttalande. Detta eftersom han även benämnde Gotland som en skräpyta i samma andetag som Värmland.

Värmland behöver fungerande flygplatser för att slippa hamna i bakvattnet och för att kompetensen ska behållas och flytta hit. För vem ska ta över alla dessa företag när våra seniorer trappar ner, om kommunikationerna inte är konkurrenskraftiga? För att inte tala om alla andra nya medarbetare som måste rekryteras i samhället generellt inom en snar framtid.

I denna ekvation behöver vi även beakta att det rimligen bör vara enklare och billigare att få fart på en till tre flygplatser, än att få fart på en plats som hunnit förfalla till en skräpyta. Därför måste styret agera omgående och visa att de menar allvar. Centerpartiet har i denna fråga ett särskilt ansvar, som det landsbygdsparti det faktiskt är på regional och lokal nivå i Värmland. Uppenbart blir att när vi nu går in i lågkonjunkturen, så kan vi inte vänta på något alls för att kunna konkurrera med omvärlden. Med slutsatsen att om dessa elflygplan inte finns att få tag på för stunden, då får rutterna trafikeras av vanliga flygplan med kombinerat fossil- och biobränsle tills vidare.

Walk the talk

Artikeltaggar

CenterpartietFärjorFlygplanFlygplatserFlygtrafikFöretagarnaKjell A. NordströmKöpenhamnOsloTrafikVärmlands län