Hoppa till huvudinnehållet

Konsulter ska hitta sparkade direktörens efterträdare – så mycket kostar det

Publicerad:
HR-direktören Gunilla Nilsson konstaterar att konkurrensen om arbetskraft är hård, men hoppas på många kompetenta sökande.
HR-direktören Gunilla Nilsson konstaterar att konkurrensen om arbetskraft är hård, men hoppas på många kompetenta sökande. Foto: Karlstads kommun

Konsultfirman Testhuset ska sköta rekryteringen av Karlstads nya stadsbyggnadsdirektör.

Kommunen betalar 70 000 kronor till företaget, som ska hitta efterträdaren till sparkade Alan Schürer.

– Det är en lockande tjänst, säger HR-direktören Gunilla Nilsson.

Det var i februari som Alan Schürer köptes ut från sin tjänst hos Karlstads kommun. Den politiska ledningen tappade förtroendet för stadsbyggnadsdirektören efter att han vänt sig till NWT och bett att få bekräftat vem som var källa till en artikel.

Förutom att han blev av med jobbet är Alan Schürer just nu föremål för en förundersökning som Justitiekanslern, som utreder honom för brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet.

Som NWT tidigare har rapporterat är kommunledningens mål att en ny stadsbyggnadsdirektör ska vara på plats vid årsskiftet. En extern firma sköter rekryteringsprocessen – och uppdraget har gått till Testhuset, med kontor i Karlstad och Stockholm.

Företaget har tagit fram en kravprofil, gått ut med en annons och ska genomföra tester, djupintervjuer och ta referenser. Minst fyra anställningsbara kandidater ska presenteras för Karlstads kommun, som gör slutintervjuer på egen hand utan Testhusets inblandning.

Hjälp med urval

Enligt Gunilla Nilsson läggs alla rekryteringar av direktörer ut på externa aktörer, efter ett politiskt beslut. Hon ser flera fördelar med det.

– Dels kan de ha ett väldigt bra kontaktnät, så vi får ett bra underlag för våra slutkandidater. De hjälper oss med en hel del av urvalsarbetet.

Borde inte en stor kommun som Karlstad kunna sköta det här på egen hand?

– Eftersom vi har det här beslutet hanterar vi det utifrån det. Hur det kommer se ut i framtiden kan jag inte svara på.

Hur ser du på priset 70 000 kronor?

– Vi har tagit in anbud och priset har fått vara styrande. Det är ganska mycket tid som läggs ner, ett gediget arbetet med en analys av behovet, urvalsarbete, djupintervjuer och tester.

”Enskild händelse”

Efter Schüreraffären tycker Gunilla Nilsson att det är viktigt att den nya direktören har god kunskap om spelreglerna inom den offentliga sektorn.

– Det är klart att med den uppmärksamhet som var har det varit en påminnelse om att det är viktigt att de delarna framgår i introduktionen. Men vi har rutiner för detta sen tidigare så det var inte nytt för oss. Jag vill se det som en enskild händelse.

Artikeltaggar

Alan SchürerArbeteBrottBrott, lag och rättFörundersökningGunilla NilssonKarlstadKarlstads kommunPolitikRekryteringSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.