Hoppa till huvudinnehållet

Izabella snabbare än grabbarna i världens största stafett

Publicerad:
Unga Izabella Ljungberg presterade två topplopp i finska jättetävlingen Jukola som i helgen avgjordes utanför Borgå.
Unga Izabella Ljungberg presterade två topplopp i finska jättetävlingen Jukola som i helgen avgjordes utanför Borgå. Foto: Olov Öström

Förhoppningarna om en topplats i finska jättetävlingen Jukola sprack redan innan start för Kils OK. Klubbens stjärna Andreas Uller tvingades kasta in handduken på grund av sjukdom.

En som i allra högsta grad var närvarande i Jukola var OK Tyrs unga löfte Izabella Ljungberg. Hon sprang både i dam- och herrstafetten och gjorde topplopp.

Finska Jukolakavlen har sedan flera år passerat svenska Tiomila som världens största orienteringsstafett. Vid tävlingarna i Borgå i helgen sprang 1700 herrlag och 1550 damlag, totalt över 18 000 deltagare. Jämförelsevis deltog 450 lag Tiomila för en månad sedan.

Kils OK blev bästa Värmlandslag på en 74:e plats, en gott stycke från det laget har kapacitet för.

Någon som däremot överpresterade två gånger om var OK Tyrs 15-åriga Izabella Ljungberg.

Andreas Uller, Kils OK, har visat mycket fin vårform och var tänkt som avslutare i ett starkt lag från Kils OK. Tyvärr tvingades Andreas kasta in handduken beroende på sjukdom.
Andreas Uller, Kils OK, har visat mycket fin vårform och var tänkt som avslutare i ett starkt lag från Kils OK. Tyvärr tvingades Andreas kasta in handduken beroende på sjukdom. Foto: Olov Öström

Först hoppade Izabella in i Hallsbergsklubben OK Tisarens andralag i damtävlingen efter att man fått ett återbud. Hon sprang upp laget 40 placeringar på den tredje sträckan.

Några timmar senare sprang hon den fjärde sträckan i OK Tyrs förstalag i herrtävlingen.

Där gjorde hon en nytt topplopp.

- Jag är jättenöjd. Efter damstafetten var jag rejält trött men efter ha sovit en stund fick jag ny energi. Det var superkul att springa med killarna i en så stor tävling, berättar Izabella.

Tyrs förstalag i herrtävlingen var sannolikt ett av startfältets allra yngsta. Snittåldern på den sju löparna är 18 år.

Izabella var enda tjej i laget. Hon var dessutom yngst med sina 15 år.

Det hindrade henne inte från att svara för den bästa laginsatsen.

På sin sträcka lyfte hon laget 40 placeringar.

Tyrs unga lag kom till slut på 192:a plats bland de 1700 lagen.

Kils OK hade förhoppningar om en topplacering då Jukola med sju sträckor passar lagsammansättningen bättre än med de tio löparna som är i Tiomila.

Men Kil kom aldrig riktigt in i matchen och hamnade på efterkälken redan på första sträckan. Det blev förstås inte bättre av att formstarka Andreas Uller tvingades lämna återbud på grund av en enveten hosta.

- En svag insats över lag. Vi får komma igen med nya tag, säger Christer Skoog, lagledare.

Det blev svensk seger både i dam- och herrtävlingen. Precis som förra året vann IFK Göteborg damtävlingen och Stora Tuna OK herrtävlingen.

Artikeltaggar

Andreas UllerIFK GöteborgJukolakavlenKils OKOK TyrSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.