Hoppa till huvudinnehållet

FBK-backen om rookieåret, Sörmons sand och fokuset: ”Känner mig i väldigt bra form”

Publicerad:
Färjestads back Axel Bergkvist pustar ut efter första mötet med Sörmons sandiga omgivningar.
Färjestads back Axel Bergkvist pustar ut efter första mötet med Sörmons sandiga omgivningar. Foto: Lisa Olaison

Debutsäsongen i SHL är avklarad, liksom första mötet med Sörmons mysiga grusgrop.

Axel Bergkvist fick kanske inte de största rubrikerna förra säsongen, men var en av de nominerade till årets rookie i SHL.

Säsongen 22/23 blev en speciell sådan.

– Det var nya erfarenheter varje dag, jag har försökt suga in allt och dra lärdom av det, säger FBK-backen.

FBK på klassisk försäsongsmark: ”Jag har svalt en hel sandlåda”

Svetten rinner av flera anledningar. Axel Bergkvist och Färjestad har precis tränat färdigt i Sörmons jättelika sandbranter. Det är inget småfjöspass fysansvarige Richard Kalenius precis avslutat, icke sa Nicke.

Det är varmt, solen steker och de många ruscherna upp längs den sandiga väggen känns givetvis i FBK-backens och hans lagkamraters ben.

– Jobbigt... Riktigt jobbigt. Men kul! Det är roligt med träning där man får tävla mycket.

För Axel Bergkvist är Sörmon en ny bekantskap.

Sörmon är urklassisk försäsongsmark.

– Det verkar finnas ett par såna, de säger varje vecka att vi är på klassisk mark, skrattar FBK-backen. Och man fattar ju varför när man kör...

Full fart uppför. Axel Bergkvist längst till vänster, bredvid honom Patrik ”Peppe” Lundh, Marcus ”Lilliz” Nilsson och Joel Kellman.
Full fart uppför. Axel Bergkvist längst till vänster, bredvid honom Patrik ”Peppe” Lundh, Marcus ”Lilliz” Nilsson och Joel Kellman. Foto: Lisa Olaison

”Bra upplägg”

Färjestads försäsongsträning inför den kommande säsongen ser annorlunda ut mot den de gjorde inför den som tog slut i våras. Tiden är på Färjestads sida i år.

– Det är skillnad, förra året började vi i slutet av maj och nu började vi i mitten av april. Jag tycker att vi har fått en bra grundläggande fys och träning, det har varit en blandning av styrka, kondition och snabbhet. Det är ett bra upplägg, med tuffa pass och lite ledigt också.

Axel Bergkvist under Färjestads fystester i april.
Axel Bergkvist under Färjestads fystester i april. Foto: Helena Karlsson

Upplever du, som kom till Färjestad från hockeyallsvenskan, att det är stor skillnad på fysen mot den du gjort tidigare?

– Jag tycker att det är svårt att bedöma. Man gör så mycket olika saker och det blir nytt för varje år. Men jag känner mig i väldigt bra form, eftersom vi började tidigare i år har vi fått en bättre grund att stå på. Testvärdena visar en förbättring mot i april, det har känts jättebra.

Vilka kliv vill du ta för egen del?

– Förutom det grundläggande är det vid snabbhet och kondition jag lägger största vikt. Styrkan har jag och den är under kontroll. Så snabbhet och kondition, det är en dialog vi för, vad jag kan göra extra för att bli bättre där.

Säsongen som gick var Axel Bergkvists första i Färjestad och SHL. Här en bild från matchen mot Linköping, där FBK-backen jublar tillsammans med kapten Linus Johansson efter Färjestads 3-1-mål.
Säsongen som gick var Axel Bergkvists första i Färjestad och SHL. Här en bild från matchen mot Linköping, där FBK-backen jublar tillsammans med kapten Linus Johansson efter Färjestads 3-1-mål. Foto: Tommy Pedersen/TT

”Brokig säsong”

Fjolårets säsong var Axel Bergkvists första i SHL. Han kom till FBK från Mora, och innan dess spelade han bland annat i BIK Karlskoga.

Den Leksandsfostrade backen blev efter sin säsong med Färjestad nominerad till årets rookie i SHL. 23-åringen stod för 18 poäng på 51 matcher (6+12) och fick precis som många andra i laget testa lite olika roller för att få ihop det när skadorna sköljde över Färjestad.

Hur var säsongen när du blickar tillbaka?

– Speciell, allt var nytt. Ligan var ny, föreningen, alla lag man mötte, alla spelare. Ja, allt var nytt. Sen blev det en brokig säsong med skador, jag var lite in och ut på sex backar. Vad gick bra och vad gick inte bra? Det var nya erfarenheter varje dag, jag har försökt suga in allt och dra lärdom av det.

En bild från Svinbäcksbacken, där Axel Bergkvist tagit täten. Snabbare och bättre kondition – det är två av hans mål den här försäsongen.
En bild från Svinbäcksbacken, där Axel Bergkvist tagit täten. Snabbare och bättre kondition – det är två av hans mål den här försäsongen. Foto: Lisa Olaison

”Härliga gubbar”

Nu laddar han inför nästa säsong med nya backkollegor vid sin sida.

– Det känns jätteroligt, jag tycker att vi har en bra, stabil backsida. Det är några som kommit in i laget som jag inte har superbra koll på, som Calle (Carl Dahlström) som varit länge där borta (i Nordamerika). Men det är härliga gubbar som tillför till laget och gemenskapen väldigt bra.

FBK på klassisk försäsongsmark: ”Jag har svalt en hel sandlåda”Färjestads målvaktsjakt över – Elies ord bakom klubbvalet: ”Hade bara gott att säga"Hildeby om snabba resan och livet efter FBK: ”Vågar man tro så kan det explodera”Klart: Så spelar Färjestad i CHL – här är alla datumTyngre och starkare – så ska Joel Nyström ta nästa klivTiden i Färjestad blev hans räddning: ”Mådde inte alls bra”Per Åslund prisas – får Stefan Holm-stipendiet: ”Stor ambassadör för Kil”BILDEXTRA: Här plågas FBK-stjärnorna i mördarbackenEn ung toppduo är klar för Färjestad – tacka Calle Odelius för det

Artikeltaggar

Axel BergkvistBIK Karlskoga A-lagFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyMoraSHLSörmonTräning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.