Hoppa till huvudinnehållet

Familjen var meter ifrån att förlora huset i stora skogsbranden: ”Berg med brandsläckare”

Publicerad:
Familjen Lindborg i Molkom kunde ha blivit av med huset när ett tåg orsakade en flera mil lång skogsbrand i maj 2018. Men tack vare en gedigen insats av grannskapet kunde elden släckas.
Familjen Lindborg i Molkom kunde ha blivit av med huset när ett tåg orsakade en flera mil lång skogsbrand i maj 2018. Men tack vare en gedigen insats av grannskapet kunde elden släckas. Foto: Lisa Olaison

Bara några meter från deras gamla trähus härjade den stora skogsbranden.

Familjen Lindborg i Molkom hade änglavakt – eller ska man kalla det ”grannvakt”.

Närboende slöt upp och hjälpte till att släcka branden.

Nu när torka och värme kommer på tal igen är familjen mer förberedd.

– Förut hade vi en brandsläckare, nu har vi fem, säger pappan Morgan.

De första larmen når räddningstjänsten halv tre på dagen. Längs Bergslagsbanan börjar det brinna kring Asphyttan, Nykroppa och Daglösen söder om Filipstad.

Det är torrt i skog och mark. Sly längs järnvägsspåren tar eld när godståget, med fel på ett hjulpar, åker förbi.

Ytterligare bränder mot Lindfors och Molkom uppstår innan tåget kan stoppas.

Det är 28 maj 2018 och det här är ett resultat av det varma, men framför allt torra, väder som månaden har bjudit på. En stor skogsbrand härjar och det visar sig att det bara är en av många samma sommar.

Morgan och Ulrika Lindborg minns tillbaka på dygnet den 28 maj 2018. Det brann längs järnvägen i tre mil och deras hus var hotat.
Morgan och Ulrika Lindborg minns tillbaka på dygnet den 28 maj 2018. Det brann längs järnvägen i tre mil och deras hus var hotat. Foto: Lisa Olaison

Minns tillbaka

Familjen Lindborg, Morgan och Ulrika tillsammans med barnen Wera och Alwa, sitter på baksidan av sitt hus i skuggan denna junidag med nästan 30 grader varmt väder.

De har precis avslutat arbetsdagen och de ska ägna helgen åt att jaga hö åt sina hästar.

Det har inte regnat på en månad när vi träffar familjen och både åtgången och priset på hö har förändrats stort på kort tid.

Men det är inte bara bristen på hö som familjen Lindborg förknippar med torrt och varmt sommarväder.

Även dygnet den 28 maj 2018. Deras hus – som stått på tomten sedan 1911 – var bara meter ifrån att slukas av skogsbranden mellan Molkom och Asphyttan.

Ingen i familjen var hemma när lågorna satte fart längs järnvägen precis framför deras hus.

– Jag såg en rökpelare som var ungefär lika bred som vår granhäck när jag närmade mig Molkom, säger Ulrika Lindborg när hon minns tillbaka.

Det var Morgan Lindborgs pappa som upptäckte branden. De 15 meter höga granhäckarna stod i lågor. <em id="emphasis-3b91a59ea744487c6c488d3c6277e3f4">Lisa Olaison har tagit bilden som är i bakgrunden.</em>
Det var Morgan Lindborgs pappa som upptäckte branden. De 15 meter höga granhäckarna stod i lågor. Lisa Olaison har tagit bilden som är i bakgrunden. Foto: Lisa Olaison

De 15 meter höga granhäckarna på husets tomt – vänd mot järnvägen – stod i lågor och i gräset framför spred sig elden mot huset.

Det var Morgan Lindborgs pappa som först upptäckte branden.

– Han visste att det brukar ta sig så han åkte hit. När han parkerade bilen så bara det satte fart, säger Morgan Lindborg och fortsätter:

– Sedan bara det ramlade in folk. När vi kom hem var det 16 personer här. Det låg ett berg bara med massa brandsläckare.

Samtidigt låg vinden fel. Glöd och kol blåste från branden in över huset hela tiden.

– De trodde inte att huset skulle klara sig, säger Ulrika Lindborg.

– Det låg bränd barr i hängrännorna på båda sidorna av huset, säger Morgan Lindborg.

Räddningstjänsten hade fullt upp under skogsbranden.
Räddningstjänsten hade fullt upp under skogsbranden. Foto: Joachim Lagercrantz

Räddningstjänsten hade fullt upp och familjen Lindborg fick ingen hjälp därifrån på grund av allt kaos med skogsbranden. I stället fick de, tillsammans med sina grannar, jobba med att släcka branden själva.

– Den natten gick jag och sprutade vatten på huset hela tiden. Det gick inte att lägga sig, säger Morgan Lindborg.

Först ett dygn senare kunde räddningstjänsten komma. Då dränktes familjens hus i vatten så det inte skulle antändas.

Efter att branden var släckt var granhäcken helt sönderbränd, flera meter av gräsmattan likaså. Av studsmattan på tomten återstod bara ett skelett.

I dag finns inte jättemånga spår av branden kvar. Men ett äppelträd på tomten skvallrar. Ena sidan av trädet har ingen bark – i stället är det kolsvart.

Men för att det inte blev värre än så har familjen alla grannar att tacka, utan dem hade huset inte stått kvar.

– Det var det som gjorde att allt gick bra. Vi visste inte ens vilka alla var, säger Morgan Lindborg.

Möbler och sånt är ganska oviktigt, men foton på barnen när de är små. Det kan man aldrig ersätta.
Ulrika Lindborg.

Släckningsarbetet av skogsbranden blev massivt. Det brann på flera platser längs en tre mil lång tågsträcka mellan Asphyttan och Molkom.

Det behövdes cirka 75 brandmän i släckningsarbetet och flera helikoptrar kallades in för att vattenbomba drabbade områden.

Sommaren 2018 var historiskt torr och varm och skogsbränder härjade runt hela Sverige. Enligt regeringens sammanställning utbröt minst ett 50-tal bränder som omfattade 25 000 hektar skog, vilket motsvarar en promille av all Sveriges skog.

  • Det behövdes cirka 75 brandmän i släckningsarbetet under skogsbranden. Flera helikoptrar kallades in för att vattenbomba drabbade områden.
    Det behövdes cirka 75 brandmän i släckningsarbetet under skogsbranden. Flera helikoptrar kallades in för att vattenbomba drabbade områden. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Det behövdes cirka 75 brandmän i släckningsarbetet under skogsbranden. Flera helikoptrar kallades in för att vattenbomba drabbade områden.
    Det behövdes cirka 75 brandmän i släckningsarbetet under skogsbranden. Flera helikoptrar kallades in för att vattenbomba drabbade områden. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Det behövdes cirka 75 brandmän i släckningsarbetet under skogsbranden. Flera helikoptrar kallades in för att vattenbomba drabbade områden.
    Det behövdes cirka 75 brandmän i släckningsarbetet under skogsbranden. Flera helikoptrar kallades in för att vattenbomba drabbade områden. Foto: Joachim Lagercrantz

Det finns indikationer på att sommaren 2023 kan matcha 2018 års värmebölja. Redan i juni har temperaturerna stigit högt och marken skriker efter vatten.

– Jag är riktigt orolig, sa flygsamordnaren Anders Magnusson när NWT hängde på Värmlands flygklubb under ett brandspaningsuppdrag.

Regeringen har gått ut och varnat och sagt att man har en högre beredskap i år.

Under veckan som gått har flera andra bränder brutit ut. Så sent som under lördagskvällen härjade en skogsbrand i Grums kommun, som var ungefär 70 gånger 80 meter stor.

Tagit till fler åtgärder

Familjen Lindborg har tagit till fler åtgärder ifall händelserna för fem år sedan skulle återupprepas.

Oron för att det ska hända igen – särskilt när mycket pekar på en varm och torr sommar – finns.

– Förut hade vi en brandsläckare, nu har vi fem, säger Morgan Lindborg.

Utöver det har familjen bland annat lagt fram vattenslangar på tomten och satt en pump på en brunn på tomten.

– Man kan inte lita på att man får hjälp, säger Ulrika Lindborg.

&quot;Man kan inte lita på att man får hjälp”, säger Ulrika Lindborg och menar att man måste förstå att räddningstjänsten kan ha fullt upp under en skogsbrand och att man själv behöver vara beredd på att släcka bränder.
"Man kan inte lita på att man får hjälp”, säger Ulrika Lindborg och menar att man måste förstå att räddningstjänsten kan ha fullt upp under en skogsbrand och att man själv behöver vara beredd på att släcka bränder. Foto: Lisa Olaison

Men om det skulle bli så illa så huset börjar brinna har de också en plan.

– Vi har en påse som vi har usb-minnen i, som man lätt kan ta tag i. Där har vi säkrat upp med våra kort, till exempel. Alla vet var den är och kan greppa tag i den. Möbler och sånt är ganska oviktigt, men foton på barnen när de är små. Det kan man aldrig ersätta.

Döttrarna Alwa och Wera vid familjens hästar. Mamma Ulrika Lindborg har en plan för hur en brand i hagen skulle hanteras.
Döttrarna Alwa och Wera vid familjens hästar. Mamma Ulrika Lindborg har en plan för hur en brand i hagen skulle hanteras. Foto: Lisa Olaison

Som hästägare har Ulrika Lindborg också en krisplan hur en brand i hagen skulle hanteras:

– Jag har i mitt huvud en krisberedskap över vad jag ska göra då, var jag ska lasta in hästarna och vart jag ska köra dem.

Vad är era råd till andra husägare som bor där det finns skogsbrandsrisker?

– Att tänka igenom, vad är viktigt att ha kvar om det börjar brinna. Ha ordentligt med brandsläckare och tillgång till vattenhinkar och slangar.

Läs mer om värmeböljan:

Supervärmen: Så tacklar Karlstadsborna AfrikavädretLäkarens bästa råd: Så skyddar du dig från värmen och solenEfter en månad av torka – i morgon kommer regnet: ”Efterlängtat”Det här handlar värmlänningarna i värmen – försäljningen av fläktar fördubbladKommunens vädjan – spara vatten: ”Nära maxkapacitet”

Läs fler Värmlandsresor

Här ska tullen bevaka 30 mils EU-gräns – hinner inte med Värmlands hamnarHär har vindkraftsplanerna varit i blåsväder i fyra år: ”Skulle förstöra natur”Constantin, 28, har tiggt utanför Ica på Bergvik i sex år: ”Ett jättesvårt liv”Här kämpar byborna mot ett industriområde på åkermark i Kil – sedan tio år

Artikeltaggar

AsphyttanBränderMolkomNykroppaOlyckor och katastroferVärmeböljanVärmlandsresanVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.