Hoppa till huvudinnehållet

Drömöppning för Kristoffersson i VM – tog ny imponerande seger: ”Fantastisk start”

Publicerad:
Johan Kristoffersson tog sin 37:e VM-seger och utökade ledningen i mästerskapet efter uppvisningen i Hell.
Johan Kristoffersson tog sin 37:e VM-seger och utökade ledningen i mästerskapet efter uppvisningen i Hell. Foto: QNIGAN

Johan Kristoffersson har fått en drömöppning på årets VM.

I Hell tog han sin andra raka seger, den 37:e totalt i karriären, och utökade sin ledning i mästerskapet.

– Strålande! Det har varit superbra hela helgen, säger Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Helgen i Hell – den 100:e deltävlingen i rallycross-VM – började med ännu en superpole-uppvisning av Kristoffersson. Volkswagen-föraren tog sin tolfte kvalseger av lika många möjliga.

Teamkamraten – och för dagen födelsedagsfirande – Ole Christian Veiby gjorde verkligen allt han kunde för att sätta stopp för Johans svit men det fattades en tiondels sekund.

– Det var riktigt svåra förutsättningar ute på banan och väldigt lätt att göra ett misstag. Det var en av de gånger under helgen då jag inte var helt nöjd med hur bilen var anpassad, säger Kristoffersson.

– Jag tror faktiskt Johan hann bli lite nervös där och han var tvungen att göra något extraordinärt för att ta hem den och det gjorde han, konstaterar Veiby glatt.

”Små detaljer”

Johan fick i och med snabbaste tid det innerspår som gav honom möjlighet att kontrollera hela kvalificeringen. Samma visa fyra gånger: Johan först ut efter första svängen med hjälp av innerspåret och därefter defilering till mållinjen.

– Det har varit små detaljer att justera, men det känns tryggt att vi har kunskap och verktyg för att få de svar vi behöver för att det ska fungera bättre.

För tolfte gången i rad lyckades Kristoffersson vinna kvalet.
För tolfte gången i rad lyckades Kristoffersson vinna kvalet. Foto: QNIGAN

För Veiby blev det mer hetluft genom kvalet, inte minst i fjärde omgången där han fick ta kamp mot Sébastien Loeb och Timmy Hansen.

Med en punktering som följd hasade sig Veiby i mål, men säkrade ändå fjärdeplatsen. Veiby fick dock en bestraffning för sammanstötningen med Hansen och flyttades ner till andra led i semifinalen.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det egentligen. Jag försöker bara hålla bilen rakt, säger Ole Christian.

Kunde blivit punktering

I semin var det Kristoffersson som råkade ut för en tuff uppvaktning. Kevin Hansen pressade Johan inåt men den femfaldige världsmästaren höll emot och kom ut i ledning, medan Hansens attack medförde en punktering.

Därmed kunde Kristoffersson köra hem semifinalen och säkra pole position i finalen med sin Volkswagen RX1e.

– Det kunde lätt ha blivit punktering där när jag blev tryckt inåt, men som tur var träffade curbsen mitt under bilen.

Även i finalen tog sig Kristoffersson helskinnad genom första svängen genom att hålla sitt spår längst in.

– Därifrån var det sedan ganska kontrollerat in mot mål. En fantastisk start på året. Pojkarna i teamet gör ett strålande jobb, så nu ser jag fram emot Höljes.

KMS-föraren Ole Christian Veiby slutade femma i Hell.
KMS-föraren Ole Christian Veiby slutade femma i Hell. Foto: MICHAEL JURTIN

”Hopplöst”

Ole Christian Veiby var i finalen åter inblandad i tuffa närkamper och förlorade sin baklucka längs vägen. Han körde i mål som femma.

– Utan baklucka och vinge blev det hopplöst att försöka hänga på dem framför. Tyvärr lite för dåligt betalt för bra körning även den här gången, menar Ole Christian.

Veiby plockade ändå elva poäng och tillsammans med Kristofferssons 23 innebär det utökad ledning i teammästerskapet. KMS har där nu 69 poäng mot 56 för andraplacerade CE Dealer Team.

I förarmästerskapet har Kristoffersson seglat ifrån till ledning med tretton poäng före Niclas Grönholm. Ole Christian Veiby är kvar på sin fjärdeplats med 23.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky kan sammanfatta helgen som en succé. Hon tog sig till final och blev där trea.

För KMS-föraren Gustav Bergström blev det en ny tung helg, där han slutade fyra i semin och därmed missade finalen.

Artikeltaggar

Gustav BergströmJohan KristofferssonKristoffersson MotorsportOle Christian VeibyRallycrossRallycross-VMVolkswagenVärldsmästerskapen i rallycross

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.