Hoppa till huvudinnehållet

Crusaders säsong är över: ”En fruktansvärd känsla såklart”

Publicerad:
Säsongen är över för Crusaders med linebacker Mattias Eriksson. Eriksson blev utsedd till MVP i Karlstadslaget.
Säsongen är över för Crusaders med linebacker Mattias Eriksson. Eriksson blev utsedd till MVP i Karlstadslaget. Foto: HP Skoglund

Carlstad Crusaders föll med 0–8 i den avgörande seriematchen mot Örebro Black Knights. Det betyder att Black Knights är klart för SM-semi och för Crusaders är säsongen slut.

– Det är en fruktansvärd känsla såklart, säger Crusaders rutinerade värmlänning Mattias Eriksson.

Carlstad Crusaders-Örebro Black Knights

Söndagskvällens batalj mellan Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights var sista matchen i superserien för båda gängen och det var en synnerligen viktig tillställning på Tingvalla IP. Det var tabelltrean Crusaders mot fjärdeplacerade Black Knights som gjorde upp om en plats i SM-semifinal mot Tyresö Royal Crowns.

Inför matchstart var det fördel Crusaders i den direkt avgörande matchen tack vare att Crusaders vann borta mot Black Knights i superserien med 27–20. Karlstadslaget hade alltså sju poängs försprång och råd att förlora söndagsbataljen med sex poäng och ändå avancera till semi.

Crusaders amerikanske quarterback Hunter Belzo.
Crusaders amerikanske quarterback Hunter Belzo. Foto: HP Skoglund

Det var 0–0 efter första kvarten i regnet på Tingvalla och det var mållöst även efter den andra i en tät och fysisk tillställning. Inför fjärde och sista kvarten var det fortsatt 0–0.

Men sedan var det Örebro Black Knights som kopplade ett rejält grepp genom en touchdown till 6–0 och gästerna lyckades även plocka två extrapoäng till 8–0. Där och då var alltså Black Knights klart för semi på Crusaders bekostnad.

Crusaders med Albin Forsman, nummer 12, föll på Tingvalla.
Crusaders med Albin Forsman, nummer 12, föll på Tingvalla. Foto: HP Skoglund

”Räckte inte hela vägen”

Det blev inga fler poäng på Tingvalla utan Black Knights vann med 8–0 och är vidare till SM-semifinal. Carlstad Crusaders säsong är över.

– Det är en fruktansvärd känsla såklart. Att vinna fotbollsmatcher är ju det enda som räknas i slutändan och i dag räckte det inte hela vägen, säger Crusaders meriterade värmlänning och linebacker Mattias Eriksson, och försöker förklara varför mitt i besvikelsen:

– Örebro spelade en hård match. Vi inledde lika hårt och det var en bra kamp, men i slutändan räckte det inte hela vägen liksom. De drog det längsta strået i dag.

Från läktaren på Tingvalla idrottsplats kändes det som att hemmalaget hade hyfsat bra kontroll på matchen.

– Ja, vi gjorde en stark försvarsinsats i första halvlek. Det var väldigt starkt med extremt bra energi. Men Örebro hängde i och vi hade lite misstag här och där och Örebro hade några bra spel. Det syns på slutresultatet att det var en hård match. Jag tror inte att det är någon som går härifrån utan ett gäng blåmärken.

Linebacker Lucas Fontenil, nummer 26, från Frankrike gjorde debut i Crusaders.
Linebacker Lucas Fontenil, nummer 26, från Frankrike gjorde debut i Crusaders. Foto: HP Skoglund

Mattias Eriksson blev utsedd till mest värdefulle spelare (MVP) i ett Crusaders som gav allt.

– Säsongen har varit upp och ner och jag tycker ändå att vi avslutade den med heder så att säga. Vi spelade bra i dag, men inte tillräckligt bra.

Coachen: ”Det är en tomhet”

Christian Forsman är huvudtränare för Crusaders.

– Det är klart att det är en tomhet, säger han om känslorna efter nederlaget och fortsätter:

– Vårt ”grundmål” är alltid att nå slutspel och när man inte gör det så blir såklart säsongen kortare än planerat och det ska någonstans ersättas med något. Den besvikelsen är stor, det går inte att komma ifrån.

Och känslan var som sagt att Carlstad Crusaders hade hyfsad kontroll på den här bataljen.

– Vi har hamnat i det där lite under hela säsongen att vi flyttar boll och så vidare, men vi knyter aldrig ihop säcken riktigt. Vi lyckades inte få till touchdowns. Vi hade flaggor när vi gjorde mål två gånger som blev bortdömt, konstaterar Forsman:

– Det handlar om de små sakerna liksom. Det var alldeles för många personliga och lagmässiga misstag. Jag hade ingen bra match som coach i dag heller. Det var alldeles för rörigt vid sidlinjen och vi drog på oss delay of game och det är mitt eget fel. Jag är i allra högsta grad ansvarig för den här förlusten, såklart.

Crusaders med huvudcoach Christian Forsman föll i regnet på Tingvalla IP.
Crusaders med huvudcoach Christian Forsman föll i regnet på Tingvalla IP. Foto: HP Skoglund

Christian Forsman:

– Om man jämför med tiden när jag spelade och under de erorna som vi vann så byggde vi över tid ändå upp en, vad ska man säga, en kultur kring hur man hanterar problem. Man lär sig att hantera dem och det finns en inre tro på vad man gör. När vi har ett så ungt lag som vi har nu så tar det tid att bygga upp den känslan, det är inte gjort i en handvändning.

– När man kommer i de här kritiska ögonblicken i matcher är det då man vill ha den tryggheten och inte stressar upp sig eller oroas och man litar på varandra. När man inte har den rutinen och kemin i gruppen så finns inte det. Det tar tid att bygga upp som sagt, och det måste det få göra också. Man kan inte ha vår medelålder i laget som en ursäkt till att vi fick stryk. Men det är viktigt att få fram att vi har någonting att bygga på som kommer att bli väldigt bra över tid.

”Det är ett misslyckande”

Forsman konstaterar dock att den missade slutspelsplatsen 2023 är ett misslyckande för Carlstad Crusaders.

– Det är det väl. Det är en serie på fyra lag där ett lag inte går till slutspel. Det går inte att sticka under stol med att det är ett misslyckande. Speciellt inte när vi vann mot Örebro två gånger tidigare den här säsongen och i dag hade vi sju poäng att spela på.

– Men i sådana här matcher är det någonstans den som vill ha det mest som får det. Det var lite så det kändes i dag. Det var ställningskrig hela matchen. Vi hade mer misstag än Örebro och det utnyttjade Örebro. De har förtjänat att vara i semifinal. Det går liksom inte att säga att det bara var otur.

Stockholm Mean Machines vann superserien och är klart för SM-final.

Ny kross av Crusaders som säkrade seriesegern: ”Vi är en lagmaskin”
 • Black Knights fick stopp på Crusaders.
  Black Knights fick stopp på Crusaders. Foto: HP Skoglund
 • Hemmagängets huvudtränare Christian Forsman.
  Hemmagängets huvudtränare Christian Forsman. Foto: HP Skoglund
 • Det blir inget slutspel för Carlstad Crusaders.
  Det blir inget slutspel för Carlstad Crusaders. Foto: HP Skoglund
 • Med hög sannolikhet var söndagens match den sista fotbollsmatchen någonsin på Tingvalla IP.
  Med hög sannolikhet var söndagens match den sista fotbollsmatchen någonsin på Tingvalla IP. Foto: HP Skoglund
 • Säsongen är slut för Crusaders med Mattias Eriksson.
  Säsongen är slut för Crusaders med Mattias Eriksson. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad Crusaders herrChristian ForsmanMathias ErikssonÖrebro Black KnightsTingvalla IP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.