Hoppa till huvudinnehållet

I NATT: Carport totalförstördes i brand – ägaren stoppade spridning: “Mycket bra gjort“

Publicerad:
Brandbilar. Arkivbild.
Brandbilar. Arkivbild. Foto: Kajsa Juslin

En carport i Lekvattnet väster om Torsby totalförstördes efter att en brand startat i en skåpbil och spridit sig till byggnaden.

Vid 03.30-tiden fick räddningstjänsten larm om brand i en personbil. Räddningstjänsten från Torsby anlände knappt tjugo minuter senare. Mats Moberg var insatsledare.

– Vi möts av en övertänd och nedbrunnen carport-byggnad. Branden hade startat i en arbetsskåpbil som stod inne i byggnaden. Det var en öppen carport med plats för ungefär fem bilar, säger han.

Fick beröm

Ägaren fick beröm av räddningstjänsten för sitt ingripande.

– Han var väldigt rådig. Han hade en grävmaskin på tomten som han startade och kunde lyfta ur bilen från byggnaden. Sen förhindrade han att branden spred sig till andra byggnader, för det var stor spridningsrisk initialt. Han rev i princip en hel vägg med grävmaskinen. Den vägg som stod närmast en annan byggnad. Då fick han ner intensiteten och spridningsrisken och kunde sen lägga på vatten. Det var mycket bra gjort, säger Mats Moberg.

Byggnader hotade

Det fanns flera byggnader på området som var hotade av branden.

– Det ligger flera bostadshus på gården och sen ligger det flera uthusbyggnader på området. Sen ligger hembygdsgården ”Karmenkynna” precis ovanför.

Räddningstjänsten var på på plats med tre styrkor. Utöver Torsby var även brandmän från Östmark och Gräsmark på området.

– Vi behövde inte göra så mycket efter att ägaren gjort det så bra. Vi drog ut slang på båda sidor om huset för att dämpa branden med vatten, men ytterst handlade det om att bevaka så att det inte blev ytterligare spridning.

Räddningstjänsten skyddade terrängen kring byggnaden, så att branden inte skulle sprida sig dit.

Vid 04.15 var tre enheter på plats och ytterligare tre på väg till Lekvattnet. Spridningsrisken bedömdes då som minimal.

Klockan 06.30 var bara en enhet kvar för eftersläckning.

– Nu är det bara två man kvar på platsen som bevakar. Det som är kvar på platsen är bara en glödhög. I övrigt har vi avvecklat insatsen.

Vet ni hur branden startade?

– Enligt ägaren ska branden ha startat i bilen. Det var då han upptäckte det och sen spred det sig snabbt. Så av någon anledning har något i bilen gjort att det börjat brinna, säger Mats Moberg.

Carporten och bilen totalförstördes i branden.

Polisen kommer att undersöka platsen senare.

– En patrull kommer att upprätta en anmälan, troligtvis helt utan misstankar om brott, säger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Fotnot: I en tidigare version skrev vi att ett hus brunnit ned. Det var felaktiga uppgifter. Det rörde sig alltså om en carport.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättLekvattnetOlyckor och katastroferTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.