Hoppa till huvudinnehållet

KD i Karlstad vill stoppa moskébygget efter uppgifter om salafistföreläsningar

Publicerad:
Skiss över moskén på Rud i Karlstad som KD-politikern Erik Nilsson nu vill stoppa.
Skiss över moskén på Rud i Karlstad som KD-politikern Erik Nilsson nu vill stoppa. Foto: Partizan Younus

KD-politikern Erik Nilsson vill dra tillbaka markupplåtelsen för moskébygget på Rud. Det efter uppgifter om salafistföreläsningar i Islamiska föreningens nuvarande lokaler.

– Det är ett hot mot demokratin och ska inte tillåtas på kommunal mark.

Sedan markarbetet för bygget av moskén på Rud i Karlstad började i slutet av april har kritiken tagit ny fart.

KD-politikern Erik Nilsson vädrar nya faror och vill dra tillbaka markupplåtelsen, vilket SR P4 Värmland var först med att berätta.

Det efter att Islamiska kulturföreningen under våren bjudit in Abdul-Hamid Zamzam och Instagraminfluencern Moosa Assal, känd som Medinastudenten, för att föreläsa i moskén på Kronoparken i Karlstad.

– Jag vill undersöka möjligheten att dra tillbaka markupplåtelsen för moskén på Rud. Enligt Försvarshögskolan är salafismen direkt antidemokratisk och de får tala fritt i en förening i Karlstad.

Erik Nilsson (KD) vill dra tillbaka markupplåtelsen för moskén på Rud i Karlstad.
Erik Nilsson (KD) vill dra tillbaka markupplåtelsen för moskén på Rud i Karlstad. Foto: HP Skoglund

– Det skulle vi aldrig acceptera av någon annan som kommunen upplåter mark till. Vi tolererar inte mc-gäng eller salafister, men det här får bara segla på, säger Erik Nilsson.

Moosa Assal, som studerat flera år i Saudiarabien, är en tongivande predikant för den ortodoxa salafistiska inriktningen. Där kan det finnas inbyggda konflikter till det demokratiska samhället, särskilt för kvinnor och barn, enligt en ny rapport från Försvarshögskolan.

KD har varit negativa till moskébygget från början, är din oro för demokratin välgrundad?

– Ännu en gång har det kommit fram att föreningen låter krafter komma till tals som inte borde göra det. Det är inte taget ur luften för det finns forskning som visar antidemokratin i salafismen från Saudiarabien.

– Det handlar inte om religion, utan är en demokratifråga, och vi är inte ensamma om att se problemen.

Kritiserade i 20 år

Rauf Ahmadi anser att föreläsningarna bidrar till raka motsatsen.

– Han vet inte vad han pratar om. De här två föreläsarna har lagt ner mycket volontärarbete på att hålla ungdomar borta från extremism och gängkriminalitet i Stockholm och Göteborg.

Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen vid moskébygget på Rud. Han anser att de blivit grundlöst kritiserade i 20 år.
Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen vid moskébygget på Rud. Han anser att de blivit grundlöst kritiserade i 20 år. Foto: HP Skoglund

– Vi har blivit kritiserade i över 20 år, men ingen kan säga att vi har gjort något fel. Det som är gott och gynnar hela samhället det kommer vi att fortsätta med. Som att vi anordnade aktiviteter på Klasmossen när Paludan var här, det var inte politikerna som gjorde det.

Grishuvud på byggplatsen

Byggplatsen har också utsatts för skadegörelse och nya klistermärken har kommit upp på lyktstolpar.

Vad är det som har hänt på byggområdet?

– Innan staketet kom upp hittade vi ett grishuvud slängt på marken där. Och för någon vecka sedan hade någon gett sig på våra maskiner, bland annat krossades en ruta. Det har också kommit upp nya klistermärken med texten ”Nej till moské i Karlstad” på flera ställen, säger Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen.

– De kanske vill skrämmas, jag vet inte. Jag förstår inte vitsen och kan bara skratta åt det, fortsätter han.

Vad har ni gjort för åtgärder?

– Vi har polisanmält skadegörelsen såklart och skärpt bevakningen. Det finns människor som inte accepterar alla andra. Men vi är en del av samhället och blir inte skrämda av det.

Efter att ha flyttat runt sin moskéverksamhet i flera olika lokaler ser han nu fram emot att bygget blir klart.

– Vi vill bara få landa i det här huset. Att vi möter kritik på vägen är vi vana vid men man får vakna med ett leende på läpparna och ta det som det kommer, säger Rauf Ahmadi.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättErik NilssonEtik och religionExtremismFörsvarshögskolanKarlstadKristdemokraternaMoskéerRauf AhmadiRudSaudiarabienSkadegörelse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.