Hoppa till huvudinnehållet

Hur många nej från länsstyrelsen tål Karlstad?

Publicerad:
Brygga vid Bomstadbaden finns ännu bara på ritbordet. Den borde få finnas också i verkligheten.
Brygga vid Bomstadbaden finns ännu bara på ritbordet. Den borde få finnas också i verkligheten. Foto: Bomstadbadet camping: Illustration

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlstad skulle få både terrasslägenheter i city och en långbrygga ut i Vänern. Från kommunen är detaljplan framtagen för lägenheterna och strandskyddsdispens har beviljats för bryggan. Men så kommer länsstyrelsen och lägger sig i. Lägenhetshuset är på fel ställe, eller för högt, eller bägge delarna. Bryggan i sin tur når visserligen hundra meter ut i vattnet men den når inte upp till de luddigt formulerade särskilda skäl som länsstyrelsen kräver.

Löfbergs vill bygga lägenheter längst upp i den fastighet som enligt planen skall ligga bredvid Willys i Inre hamn. Huset skall i övrigt innehålla kontor och näringsverksamhet och ligga framför det parkeringshus som nu är varuhusets närmaste granne på Bergendorffsgatan. Det är inga studentkorridorer det rör sig om utan stora bostäder där vissa ska ha takterrass med fin utsikt.

Men länsstyrelsen gillar inte detta. Detaljplanen som Karlstad kommun nu lagt ut för samråd duger inte. Huset ligger för nära både järnvägen där det ibland transporteras farligt gods och för nära Löfbergs lossningsplats där det hanteras gasol.

Att räkna ut hur många Karlstadsbor som bor närmare järnvägen än dessa bostäder kommer att ligga är omöjligt. Men ett rimligt antagande är att det är betydligt fler än de som kommer bosätta sig i de 25 lägenheter man ämnar bygga på platsen. Även runt Löfbergs fabrik finns det många som vaknar med en behaglig doft av kaffe i näsan utan att partnern varit uppe och börjat brygga.

Både kommunen och den potentiella lägenhetsinnehavaren är betydligt bättre rustade för att ta beslut om detta än länsstyrelsen. Beslut bör fattas så nära den som får ta konsekvenserna av dessa beslut som det är möjligt. Beslut rörande bostäder, som är en bristvara, bör också fattas med ett stort mått av pragmatism. Något som sällan står som önskad egenskap i tjänster som utannonseras från länsstyrelsen.

Samma länsstyrelse som också säger nej till den nästan hundra meter långa bryggan på Bomstad. Tanken från campingen är att öka tillgängligheten till vattnet vid den långgrunda stranden för de som inte orkar vada hundra meter ut i vattnet för att doppa sig.

I länsstyrelsens avslag har tidvattnet vänt. Där är norra Vänerns långgrunda sjöbotten istället ett skäl till att bryggan inte behövs. Detta blir än mer obegripligt om man läser lagtexten som ligger till grund för strandskyddet.

“Inga andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt.”

Bomstad vill, och Karlstads kommun håller med, bygga en brygga för att fler människor skall få tillgång till stranden. Det är svårt att se att en brygga på något sätt skulle minska detta ens för de som inte vill använda den. Möjligen kan den ligga i vägen för de par som vill spela in en romantisk slowmotionjogging i strandbrynet. Men detta tar länsstyrelsen inte upp i sitt avslag så det har man förmodligen inte tagit hänsyn till.

Hur som helst borde sådant här skötas på kommunal nivå. Åratal av överklaganden och ansiktslösa beslutsfattare som aldrig satt sin fot på varken stranden i Bomstad eller Inre hamn borgar inte för vare sig en rättssäker process eller ett verklighetsanpassat handläggande.

Vad händer när avslagen blir så många och motiveringarna så löjliga att kommuner och invånare helt tappar förtroendet, i den mån det finns något kvar, för länsstyrelsen?

Artikeltaggar

BeslutBomstadBostad och byggenBostäderDetaljplanerKarlstadLägenheterLöfbergsVänernWillys