Hoppa till huvudinnehållet

Familjedag på Sunne ski & bike: ”Vi bygger banor så att det ska vara säkert”

Publicerad:
Magnus Hedlund, Hampus Eriksson och Malcolm Hardie möter man i uthyrningen på Ski Sunne & bike.
Magnus Hedlund, Hampus Eriksson och Malcolm Hardie möter man i uthyrningen på Ski Sunne & bike. Foto: Morgan Bäckvall

Milda vintrar har varit problematiska för Sunne ski & bike och beslut togs om att göra en mångmiljoninvestering i en cykelpark.

Nu pågår satsningen för andra året och från 1 juli är Sunne bikepark öppen dagligen och dessförinnan tisdag- och torsdagar.

Imorgon lördag anordnas dessutom en familjedag med gratis liftkort för besökarna.

”För de som är lite nyare i sammanhanget kan downhill låta som en farlig sport där man kastar sig rakt utför på cykel i de snöfria pistområdena – men så är inte alls fallet. Istället handlar det, likt skidåkningen, om att ha roligt när man cyklar utför på berget.”

Så skriver Sunne ski & bike på sin hemsida och det är det som fått arrangören att fundera lite på hur man kan bredda sporten så att fler lockas att prova på.

Det finns mängder av cyklar att välja att hyra på Ski Sunne & bike.
Det finns mängder av cyklar att välja att hyra på Ski Sunne & bike. Foto: Morgan Bäckvall

I Sverige var Åre och Gesunda de första i Sverige att satsa på downhill-cykling och det fick dåvarande Ski Sunne att göra en satsning på ”hill rolling” 2003 och som pågick under några år.

Sedan kom nysatsningen på att anlägga banor och 2022 var det dags för premiär.

– Vi hade lite drygt 3 000 cykeldagar. Man kan jämföra med att när Järvsö öppnade hade de 2 000 cykeldagar, men de öppnade mer än tio år före oss, så det går inte helt och hållet att jämföra siffrorna. Sporten har blivit mycket större sedan de öppnade, säger Malcolm Hardie, när NWT träffar honom tillsammans med Magnus Hedlund och Hampus Eriksson.

Malcolm Hardie, Hampus Eriksson och Magnus Hedlund med den skyddsutrustning som finns att hyra.
Malcolm Hardie, Hampus Eriksson och Magnus Hedlund med den skyddsutrustning som finns att hyra. Foto: Morgan Bäckvall

Även den här säsongen var öppningsdagen vid Kristi himmelsfärd och förhoppningen är att antalet besökare ska öka.

– Besöksmässigt är målet att få hit fler cyklister, men även att få en större bredd. Bland annat genom en satsning på en familjedag med gratis liftkort, säger Malcolm Hardie.

För den som vill prova på downhill så är banorna byggda så att man kan anpassa farten efter förmåga och uppleva naturen på ett roligt och spännande sätt.

– Av det som visas på tv så ser det ut att vara tufft och det är stenigt. Folk tror att vi åker rakt ned i skidbacken, men vi bygger banor med svängar, så att det ska vara säkert. Vi har en jättebra produkt och de som kommer hit är väldigt nöjda, säger Magnus Hedlund.

– Man ska kunna komma hit som barnfamilj med små barn och ”rulla runt” i pump track och ta sig upp i de små teknikbanorna, Fumle och Drumle. Och vi har en grön bana från toppen, som är jättefin. Och vi har några riktiga stökiga svarta banor, där det krävs en del för att ta sig ned. Men den publiken har vi redan och nu vill vi ha hit de som bara vill testa på cykel, tillägger han.

Fumle är namnet på den här banan vid Ski Sunne & bike.
Fumle är namnet på den här banan vid Ski Sunne & bike. Foto: Morgan Bäckvall

Det finns banor för alla åldrar och såväl nybörjare som elit.

– Man ska inte vara rädd att ta sig ned. Vi har haft de som börjat i grön bana, gått över till blå maskinbyggd bana och röd maskinbyggd bana, säger Malcolm Hardie.

– När jag var yngre och cyklade byggde jag hopp hemma i Västra Ämtervik. Jag tävlade i cross i många år och när jag första gången testade en downhill-cykel, så blev jag helt såld, säger Hampus Eriksson.

Pumptrack passar för alla åkare, inte minst barnen.
Pumptrack passar för alla åkare, inte minst barnen. Foto: Morgan Bäckvall

En bra downhill-cykel i budgetklass ligger på 25 000 kronor, men på cykeluthyrningen vid Sunne ski & bike kan man hyra cykel och utrustning inklusive liftkort för 795 kronor.

Öppettiderna är helger i juni och efter att skolan börjat, samt tisdags- och torsdagskvällar i maj och juni.

Artikeltaggar

ÅreCyklarSkidåkningSportSunneSunne ski & bikeTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.