Hoppa till huvudinnehållet

Myggexperten om myggplågan: ”Kan vara hundratals miljoner som kläckts”

Publicerad:
Arkivbild. Sedan en vecka tillbaka terroriserar aggressiva myggor invånarna i Ekshärad.
Arkivbild. Sedan en vecka tillbaka terroriserar aggressiva myggor invånarna i Ekshärad. Foto: Mikael Lindblom

Det är troligtvis översvämningsmyggor av arten vårsvämmygga som drabbat Ekshärad. Det är Anders Lindström, myggexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ganska säker på.

– Just att de drar iväg i svärmar låter precis som vårsvämmyggan. När myggen väl har kläckts finns det inget man kan göra, mer än att skydda sig personligen med regnkläder till exempel, säger han till NWT.

NWT berättade igår om aggressiva myggor som terroriserar invånarna i Ekshärad. Ekshäringar NWT varit i kontakt med berättar om hur myggen attackerar i svärmar och att invånarna klär sig i skyddande heltäckande klädsel för att vara kunna vara ute och jobba i sina trädgårdar. Många misstänker att det rör sig om översvämningsmyggor. NWT är i kontakt med myggexperten Anders Lindström vid SVA och han bekräftar detta.

– Det finns inget som talar emot det. De finns ju i Deje/Forshaga sedan tidigare. Tittar man på mönstren från andra ställen, så brukar de ju sprida sig.

Anders Lindström är myggforskare vid SVA
Anders Lindström är myggforskare vid SVA Foto: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

Anders Lindström bekräftar också den teori som flera ekshäringar för fram att det är det höga vattenståndet i Klarälven under våren som är anledningen till mygginvasionen. När vattnet sjunker undan bildas mindre vattenansamlingar där myggorna kläcks.

NWT var igår också i kontakt med Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR) som sa att det inte finns något att göra åt myggen just nu, men han förespråkade en dialog med Forshaga kommun för att få veta hur de jobbat med myggproblematiken.

Anders Lindström delar uppfattningen att det inte går att göra något åt mygginvasionen i detta stadium.

– Den bekämpning som är tillåten i Sverige är ju mot larver. Då ska man ju vara med när älven stiger och se var det finns larver och sedan kan man eventuellt bekämpa dem med Vectobac. För när myggen har kläckts finns det inget man kan göra.

Hur länge är översvämningsmyggen aktiva?

– Det beror på vädret. Om det är supervarmt och torrt, då dör de ganska fort, men vi pratar ju fortfarande om flera veckor innan de är borta, säger Anders Lindström.

Han vill gärna att man fångar in några av myggorna i Ekshärad och skickar dem till SVA.

– Då kan vi ju se om det verkligen är den här vårsvämmyggan. Kommunen får redan nu börja titta på bekämpningsalternativ och se om man kan göra som i Deje/Forshaga och ha någon organisation som letar efter mygglarver när älven stiger och sedan får man med helikopter bekämpa i de områdena, säger Anders Lindström.

Han berättar att vårsvämmygga är den art av översvämningsmygg som framförallt bekämpas i Dalälven och Klarälven.

– Den kommer ofta med vårfloden, både i Dalälven och Klarälven. Sedan finns det några andra med samma problematiska beteende men de brukar inte vara lika talrika, det finns till exempel grå svämmygga som brukar vara besvärlig.

Hur många vårsvämmyggor kan det vara i antal?

– Det kan vara hundratals miljoner som kläckts, det beror på hur stort området är. När vi tar jordprover för att bedöma om de finns i ett område, från ett prov som är 15 gånger 15 centimeter kan vi upptäcka 1000 larver. Skalar man upp det där i något hektar så blir det en väldig massa mygg.

Har du några andra tips som kan fungera mot översvämningsmyggen?

– Nej, inget som fungerar på den skalan. Man får bara bita ihop eller ge upp, tyvärr är det så när de är så många, säger Anders Lindström.

Artikeltaggar

DejeEkshäradHagfors kommunJens FischerKlarälvenMyggOberoende realisterSamhälleStatens veterinärmedicinska anstalt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.