Hoppa till huvudinnehållet

Gamla avlopp måste bytas ut – om ett år förbjuds de

Publicerad:
Från och med 1 juni nästa år får ett antal fastighetsägare med gamla avloppsanläggningar inte använda dem längre om det inte gör de ändringar som miljö- och byggnadsnämnden nu kräver. Genrebild.
Från och med 1 juni nästa år får ett antal fastighetsägare med gamla avloppsanläggningar inte använda dem längre om det inte gör de ändringar som miljö- och byggnadsnämnden nu kräver. Genrebild. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

– Nu har de nått vägs ände.

Så säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Bo Andersson (S) om de gamla avlopp som nu måste åtgärdas.

Fastighetsägarna har till sista maj 2024 på sig att fixa avloppen, annars får de betala vite och förbjuds släppa ut avloppsvatten i anläggningen.

Under åren 2016- 2017 gjordes avloppsinventeringar i Kristinehamns kommun och ett antal äldre anläggningar som inte når dagens krav dömdes ut. Fastighetsägarna har nu haft ett antal år på sig att modernisera sina anläggningar.

I tre fall där detta inte skett har miljö- och byggnadsnämnden nu fattat beslut om att förbjuda utsläpp från avloppsvatten i anläggningarna från och med 31 maj 2024. Fastighetsägarna har alltså nästan ytterligare ett år på sig att ordna sina avloppsanläggningar. Om det inte sker får de dessutom betala ett vite på 80 000 kronor per fastighet.

Artikeltaggar

Bo AnderssonFastigheterKristinehamns kommunMiljöSamhälleVA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.