Hoppa till huvudinnehållet

Extremt i Hell – och Mikaela har en hemlighet: ”Handlar om racing”

Publicerad:
Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky tävlar tillsammans i Extreme E. Nu kommer också båda till start i Norges VM-tävling i rallycross.
Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky tävlar tillsammans i Extreme E. Nu kommer också båda till start i Norges VM-tävling i rallycross. Foto: Extreme E

Extreme-E-paret Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky återförenas i helgens rallycross-VM i norska Hell. Han agerar lite mentor.

– Självklart har jag pratat med Johan, säger Mikaela, som också har hemliga planer.

Förutsättningarna är diametralt olika. Kristoffersson är femfaldig världsmästare och toppar årets serie i eldrivna huvudklassen med sju poäng före Kevin Hansen efter stor dominans i premiären i Portugal.

– Jag är helt säker på att det kommer att bli mycket jämnare och mer kamp den här gången, säger Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är däremot nästan nybörjare i grenen.

– Jag har faktiskt inga förväntningar alls i och med att det är ny bana och jag bara kört bilen en gång, en testdag. Min huvudserie är Extreme E, allt utöver är för att få mer körning och förbättra mig som förare, säger 30-åringen från Hammarö till NWT.

Hon gör inhopp i klassen under, RX2e, som drar igång på Lånkebanan i Hell utanför Trondheim, och åker för Värmlandskollegan Nils Anderssons Team E.

– Jag kör de tre första tävlingarna och sen får vi se om vi får ihop budget till resterande.

Närmast väntar Höljes första helgen i juli och därefter brittiska Lydden Hill.

Mikaela kör i Nils Anderssons team.
Mikaela kör i Nils Anderssons team. Foto: Michael Jurtin

Även om hon aldrig kört i Hell tidigare och inte heller tävlat med en eldriven rallycrossbil finns det en del erfarenhet i sporten, bland annat genom tre tävlingar i amerikanska Nitro förra året i litesklassen (ej eldriven) med Kilsteamet JC Raceteknik.

– Jag är absolut inte helt grön på rallycross. Men senast i VM var 2014, så det är ganska längesedan.

Då åkte hon Höljes och Turkiet i RX2.

Testet av bilen, Zeroid X1, utfördes i april på spanska Calafat-banan.

– Jag trivdes jättebra. Calafat har mycket asfalt och det är det jag har erfarenhet av och känner mig fortare hemma, säger Mikaela, som är första och hittills enda kvinna att vinna ett STCC-lopp (2018) och även blivit totaltvåa.

Nils Andersson, fjolårstrea i RX2e, backar upp den nya kollegan.

– Vi hade teamdag där vi gick igenom allt och förberedde mig på hur en sån här VM-helg går till. Han är rutinerad och har kört i två år. Självklart har jag pratat med Johan också. Vi står med KMS och kommer gå banan tillsammans i morgon (fredag).

Två gånger fyra varvs fri träning, som också är kval, på lördag morgon är all övning på banan innan, så att säga, helvetet brakar lös.

Mycket körning väntar oavsett, eftersom bara tio startar, däribland regerande mästaren Viktor Vranckx, Belgien.

– Nils sa att åker vi inte semi är det något som gått riktigt galet.

Kristoffersson dominerade stort i premiären i Portugal.
Kristoffersson dominerade stort i premiären i Portugal. Foto: QNIGAN

I tungviktsklassen inledde Arvikabaserade Volkswagenteamet KMS med seger (Johan Kristoffersson), fjärdeplats (Ole Christian Veiby) och tiondeplats (Gustav Bergström, efter en krasch), vilket dessutom gav ledning i teammästerskapet med nio poäng.

I superpol, kvalet i ett enda varv, är Kristoffersson hundraprocentig sedan det infördes i fjol. Han har vunnit elva av lika många möjliga.

– Det gäller att våga satsa allt på ett kort och inte göra något misstag, förklarar han.

Förberedelsen inför avresan på torsdagen bestod av cykelträning i den 30-gradiga värmen.

– Det ser ut att bli varmt i Hell också, fast kanske inte riktigt lika hett, säger Kristoffersson, som vann tidernas första elbilstävling i klassen just i Hell i fjol.

Mikaela avslöjar att hon ska ska tävla i en racingserie. Vilken är dock hemligt än så länge.
Mikaela avslöjar att hon ska ska tävla i en racingserie. Vilken är dock hemligt än så länge. Foto: QEV

För Mikaela Åhlin-Kottulinsky är det mycket att se och lära. Till Höljes höjs antagligen målsättningen.

– Ja, då får jag hoppas att jag hittat hem lite.

Ser du en framtid i rallycross?

– Vi får nog först ta de här tre racen och se hur det går. Jag är jättetaggad. Men jag tror ju på rallycrossen och det formatet som är. Klart det vore jättekul att komma tillbaka.

Hon avslöjar också att hon har mer extrakörning på gång.

– Jag har ett litet annat raceprogram som jag ska presentera längre fram.

Något du vill yppa?

– Jag kan inte. Det handlar om racing, men inte STCC.

I Extreme E ligger hon och Johan Kristoffersson trea efter fyra av totalt tio omgångar, närmas på Sardinien den 8–9 juli.

Meste mästaren från Arvika öppnade på bästa sätt: ”En superbra helg”Mästaren om motivation och rullningen mot 200 meters stup: ”Landade på hjulen”

Artikeltaggar

Extreme EHammaröJC RaceteknikJohan KristofferssonKristoffersson MotorsportMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportNils AnderssonPortugalRacingRallycrossRallycross-VMRX2SportSTCCTurkiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.