Hoppa till huvudinnehållet

DIF-supportrar tycker till – han är drömvärvningen och så slutar säsongen

Publicerad:

Hur har vårsäsongen varit och vem ska sportchefen Patrik Werner värva i transferfönstret? Tidningen tog ett snack med fem hängivna supportrar till Degerfors IF.

Michael Barsoma.
Michael Barsoma. Foto: Kajsa Juslin

Michael Barsoma.

Hur ser du på Degerfors vårsäsong?

– Det är som det brukar vara med Degerfors. Mycket upp och ner. Dom blandar och ger. Det som jag saknat är en jämn och bra prestation under en hel match. Där måste vi försöka bli mer jämna över 90 minuter. Sett till tabellen är vårsäsongen godkänd men inte sett till spelet eller antalet poäng.

Bortaspel 3–24 i målskillnad – vad säger du om det?

– Degerfors har varit ett helt annat lag på bortaplan. Det har varit alldeles för många storförluster. Något som kan ha stor påverkan i slutet av säsongen när det kan handla om målskillnad. Jag måste hylla supportrarna som varit på plats match efter match trots alla dessa förluster. Det ska dom ha en stor eloge för.

Positiva och negativa överraskningar bland spelarna?

– Jag tycker att Campos har varit bra i dom senaste matcherna. Han har väl bara ett gult kort än så länge också vilket innebär att han lägger mer energi på spelet just nu. Dijan Vukojevic har kommit till massa lägen så på så sätt har han gjort det bra. Han borde däremot ha gjort fler mål. Jag hade förväntat mig mer av Pavlovic. I grunden har vi två bra målvakter men efter alla insläppta mål tror jag att det satt sig lite i huvudet. Jag får avvakta lite med ett betyg på dom. Jag tror att det blir bättre.

Göteborg och AIK ligger just nu nedanför Degerfors i tabellen. Tror du att dom kommer att rycka upp sig?

– När säsongen summeras tror jag inte att dom kommer att vara där. Båda lagen klarar sig. Dom har goda förutsättningar för att göra ett ryck. Det var bättre förra säsongen när det låg mindre klubbar i botten av tabellen. Jag har däremot svårt att se hur Varberg ska klara sig och det måste vara Sveriges tråkigaste fotbollslag.

Vilken eller vilka positioner tycker du ska förstärkas under transferfönstret?

– Jag har funderat på det faktiskt. Det beror lite på hur tränarna tänker också. Om Sebastian Ohlsson ska spela i backlinjen eller på mittfältet. Jag tycker att man försvarar dåligt som en enhet. Det blir för stora ytor i mitten. Man skyddar inte backlinjen på ett tillräckligt bra sätt. Jag saknar en Adam Carlén-typ. Det trodde jag inte att jag skulle säga. Men han gjorde det bra faktiskt.

Har du några namn?

– Kanske mindre realistiskt men drömmen vore Edvardsen på ett lån.

Hur ser du på hösten – kommer Degerfors att säkra nytt kontrakt?

– Jag tror att man kommer att få en fingervisning de fyra–fem första matcherna. Det är klart att det kommer att bli en kamp. Till slut tror och hoppas jag ändå att Degerfors klarar det även denna säsong.

Timmy Siik.
Timmy Siik.

Timmy Siik.

Hur ser du på Degerfors vårsäsong?

– Det har blandats och getts en hel del. Läget nu är bättre än vad det var vid samma tidpunkt förra året. Det är, framför allt, på hemmaplan som vi har varit bra. Tagit några goa segrar. Där är jag inte så orolig. Däremot har bortaspelet varit alldeles för dåligt. Det får inte sticka iväg och bli så stora siffror. Om man ser till våren totalt sett är det svårt att säga om det är godkänt eller inte.

Bortaspel 3–24 i målskillnad – vad säger du om det?

– Det är så klart väldigt tungt. Man fattar ju att det krävs smärre mirakel för att vinna mot Hammarby, Häcken, Malmö eller Kalmar. Det har känts som att spelarna gett upp när det blivit några mål bakåt. Det har inte funnits någon energi att bita ifrån eller få stopp på det. Det är klart att det har varit tungt att åka fem–sex timmar till en bortamatch som varit över efter 25 minuter.

Positiva och negativa överraskningar bland spelarna?

– Jag har varit kritisk till Dijan tidigare och nu vill jag faktiskt hylla honom. Han har förbättrat sig. Skapar många lägen och jobbar hårt. Klart att han behöver sätta dit fler bollar men det är ändå han som leder oss i offensiven. Den stora, stora besvikelsen har varit Fortune Bassey.

Göteborg och AIK ligger just nu nedanför Degerfors i tabellen. Tror du att dom kommer att rycka upp sig?

– Jag skulle bli förvånad om något av dom lagen är botten tre när vi blåser av i november. De kan ta in gubbar som löser det. Jag tror inte att dom kommer att rada upp segrar utan det lär fortsatt vara knackigt. Men till slut klarar dom det.

Vilken eller vilka positioner tycker du ska förstärkas under transferfönstret?

– Det får ändå bli någon offensiv spelare. Vi behöver någon som gör mål. Även om vi släppt in många mål i enstaka matcher tycker jag att vi är stabila bakåt. Även på mittfältet. Jag tror personligen att Fortune kommer att försvinna så där skulle vi behöva ta in något.

Har du några namn?

– Den är svår. Jag skulle kunna göra det enkelt för mig och svara Edvardsen. Ett lån där. Men det är inte speciellt realistiskt känns det som.

Hur ser du på hösten – kommer Degerfors att säkra nytt kontrakt?

– Det beror på hur många poäng som vi tar de sex–sju första matcherna efter uppehållet där vi möter lag som på förhand ska ligga därnere. Vi behöver ta 12–13 poäng där för att sitta i en bra position. Klarar vi det så klarar vi nytt kontrakt. Men det kommer att bli en jäkla kamp. Vi står säkert där i sista omgången även denna säsong. Det blir alltid så...

Niklas Rundberg.
Niklas Rundberg.

Niklas Rundberg.

Hur ser du på Degerfors vårsäsong?

– Tabellmässigt är det helt okej. Godkänt. Vi är ändå över strecket. Rent spelmässigt har det varit upp och ner kan man säga. Totalt sett ändå vad man hade räknat med.

Bortaspelet 3–24 i målskillnad – vad säger du om det?

– Det är egentligen inte så konstigt att torska mot lagen som vi gjort. Men sättet som vi har förlorat på har varit katastrofalt. Man blir inte speciellt hoppfull efter resultaten som vi gjort när vi nu ställs mot BP, Norrköping och Värnamo i kommande tre bortamatcher. Vi måste börja ta poäng. Kalmar var i alla fall ett steg framåt.

Positiva och negativa överraskningar bland spelarna?

– Om vi börjar med det positiva så säger jag Christos Gravius. Han har tagit något kliv till. Han är mer dominant i laget i år än tidigare. Den absolut viktigaste spelaren. En negativ överraskning tycker jag är att nyförvärven inte slagit på samma sätt som tidigare år. Nu har alla nyförvärv presterat okej eller sämre. Ingen Faraj eller Lagerbielke-typ som fått oss att häpna.

Göteborg och AIK ligger just nu nedanför Degerfors i tabellen. Tror du att dom kommer att rycka upp sig?

– Det rimliga svaret är ja. I alla fall mest troligt att AIK gör det när man läser om deras ekonomiska muskler. Göteborg får man hoppas på att dom inte får någon vidare utveckling. Dom känns svagare än AIK.

Vilken eller vilka positioner tycker du ska förstärkas under transferfönstret?

– Den är svår. Jag tycker att laget har visat kvalité i vissa matcher på hemmaplan. Rimligtvis behövs det förstärkas både framåt och bakåt. Både spets och bredd. Mycket beror på vad som händer i truppen med alla lån och spelare som fått lite speltid.

Har du några namn?

– Om man ser på förra transferfönstret så har Werner utökat sitt geografiska område. Mitt förslag är Tim Prica som varit utlånad från Ålborg till Tirol i Österrike. Det kanske skulle kunna vara en ny Faraj? Annars får Werner höra med Bosse Andersson och Ola Toivonen vad som finns på överskottslagret. Om det finns möjlighet till att låna någon spelare.

Hur ser du på hösten – kommer Degerfors att säkra nytt kontrakt?

– Jag hoppas ju på det! Men just nu ser jag bara Varberg som en given räddningsplanka. Skulle det bli kval i dagsläget skulle jag vara nöjd. Ett kval vinner vi.

Ida Thunberg.
Ida Thunberg.

Ida Thunberg.

Hur ser du på Degerfors vårsäsong?

– Jag känner mig stolt, glad och lycklig över många stunder som jag har upplevt hemma på Stora Valla. Kanske inte riktigt lika glad och lycklig över resultaten på bortaplan men fortfarande stolt. Att vi överhuvudtaget ligger i allsvenskan är en konstant bedrift. Sedan önskar jag, så klart, att det hade gått ännu bättre så vi får fortsätta i högsta serien.

Bortaspelet med 3–24 i målskillnad – vad säger du om det?

– Det är så sjukt jobbigt när det drar iväg. Varför blir det så? Är det verkligen så stor skillnad på lagen eller är det en mental blockering? Frågorna staplas på hög i takt med att bortamålen väller in.

Positiva och negativa överraskningar bland spelarna?

– Rasmus Örqvist har för mig blivit en sådan spelare som det känns tryggt och bra att ha på planen. Och Christos Gravius! Sluta aldrig! Jag hade nog hoppats på lite fler (mål) av Dijan Vukojevic men säsongen är lång. Det kommer!

Göteborg och AIK ligger just nu nedanför Degerfors i tabellen. Tror du att dom kommer att rycka upp sig?

– Nej. Eller ja... kanske. Gissar att dom kommer köpa dyrt under transferfönstret. Men samtidigt tror jag ju mycket på hjärtat, lojaliteten och känslan i allt som har med fotboll att göra. Börjar du tappa tron blir det svårare och svårare. Vilket jag tror att både AIK och IFK Göteborg har gjort. Deras supportrar vänder dom också ryggen i lite högre grad än vad exempelvis Degerfors supportrar gör i motsvarande lägen. Det är konstigt gjort tycker jag och kan mycket väl bidra till att de faktiskt blir kvar därnere.

Vilken eller vilka positioner tycker du ska förstärkas under transferfönstret?

– Det hade ju varit jätteskönt om det fanns en som öste in mål. En sån som man kan känna sig trygg i att om han har bollen så händer det ofta farliga saker framför mål.

Har du några namn?

– Nej, namnen överlåter jag till dom som faktiskt kan fotboll och inte bara känner, lider och älskar fotboll...Eller okej. Victor Edvardsen.

Hur ser du på hösten – kommer Degerfors att säkra nytt kontrakt?

– Ja. Vi är humlan som inte borde kunna flyga men som flyger ändå. Vi kommer att nöta oss kvar. Och grunden till det är hjärtat och viljan att spela fotboll på riktigt. Degerfors IF kommer att spela i allsvenskan även 2024, jag är helt säker.

Fredrik Nilsson.
Fredrik Nilsson.

Fredrik Nilsson

Hur ser du på Degerfors vårsäsong?

– Upp och ner så klart. Sett till det tuffa spelschemat är det egentligen bara Mjällby och Göteborg borta samt Varberg hemma som är dom riktiga bottennappen. Även fast vi låtit fler matcher rinna iväg till förnedrade siffror. Vi är ungefär där vi förväntas vara.

Bortaspelet med 3–24 i målskillnad – vad säger du om det?

– Under all kritik. Självklart är Malmö och Häcken borta tuffa matcher. Där man inte förväntas ta några poäng men vi får inte låta det rinna iväg som det har gjort. IFK Göteborg på Gamla Ullevi var helt klart den som gjorde ondast. Steg framåt nu senast mot Kalmar. Poäng behöver vi börja ta.

Positiva och negativa överraskningar bland spelarna?

– Jag börjar positivt med Christos Gravius, Rasmus Örqvist och Gustav Granath. De är verkligen navet i det här fotbollslaget och kommer undan med godkänt. Korac och Vukojevic är där och nosar. Det negativa är målvaktsspelet. Jag hade höga förhoppningar på båda inför säsongen. Inte infriats alls. Sedan krävs det mer av alla.

Göteborg och AIK ligger just nu nedanför Degerfors i tabellen. Tror du att dom kommer att rycka upp sig?

– Båda kommer garanterat rycka upp sig. Kommer väl värvas en hel del nytt till båda klubbarna under sommaren. Då gäller det att vi tar våra poäng. För vi kommer bli indragna i en bottenstrid och det är vi väl medvetna om. Men jag hoppas vi lärt oss något från förra säsongen. Att vi är som bäst med press.

Vilken eller vilka positioner tycker du ska förstärkas under transferfönstret?

– Hela centrallinjen. Mittback, mittfältare med defensiva egenskaper och en anfallare. Vi är för tunna där i dagsläget. Vi såg vilken skillnad våra sommarvärvningar gjorde förra året.

Har du några namn?

– Rykten finns alltid. Trovärdigheten i dom är mer oklart. Men det jag kan önska mig är spelartyper. Mittbacken ska vara spelskicklig fast med fokus på dom defensiva egenskaperna. Bra i markering och i positionsspelet. Mittfältaren behöver vara en bollvinnare likt Adam Carlén. Kan vara oerhört viktigt i matcher där vi slår ur underläge. Längst fram behöver vi en boxspelare som är en giftig avslutare.

Hur ser du på hösten – kommer Degerfors att säkra nytt kontrakt?

– Jag hoppas på det. Men jag är orolig. Jag hade gärna sett ett par poäng mer in i det här uppehållet. Och det känns som att det kommer handla om dom bakom oss i tabellen och Värnamo. Målsnöret i år igen.

Artikeltaggar

Christos GraviusDegerfors IF HerrDijan VukojevicFotbollHammarby IFIFK GöteborgPatrik WernerVictor Edvardsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.