Hoppa till huvudinnehållet

Signe, 12, spelar en av rollerna i Sveriges Radios julkalender

Publicerad:
Signe Ternstedt från Säffle spelar rollen Inez i Sveriges Radios kommande julkalender.
Signe Ternstedt från Säffle spelar rollen Inez i Sveriges Radios kommande julkalender. Foto: Diana Dragic

Säffletjejen Signe Ternstedt, 12, började spela teater i Säffleoperans scenverkstad för tre år sedan. Nu har hon fått en av de större rollerna i Sveriges Radios kommande julkalender ”Tjuven på Nikolaus läroverk”.

Signe ska spela den hårdhudade trettonåringen Inez, som älskar djur och är helt tokig i schack.

Årets julkalender utspelar sig år 2030, när snön inte längre faller och folk har slutat fira jul. Djupt inne i skogarna finns dock en hemlig skola, där tio av landets främsta elever blir utvalda att lära sig beskydda julen med hjälp av magi.

– Det finns fyra större barnroller. Inez är en av dem och hon är i stort sett med i alla avsnitt, berättar Signe.

Sökte av en slump

Att Signe sökte rollen som Inez i årets upplaga av radiokalendern skedde helt av en slump.

– Jag ramlade i klassrummet och slog i huvudet och medan jag väntade på att mamma skulle hämta mig satt jag och pratade med min lärare. Hon hade sett artikeln och vet ju att jag gillar att spela teater så hon tyckte att jag skulle söka rollen, säger Signe.

Samma kväll skickade Signe in sin ansökan och några veckor senare fick hon åka till Göteborg på en första casting, där bland annat hennes förmåga att improvisera och spela olika känslor sattes på prov.

– Rollsättaren kom på en handling och det var att vi två skulle åka till New York, men att hon inte hade några pengar till att betala resan. Ena gången skulle jag vara jättearg på henne för att hon hade spenderat allt. Andra gången skulle jag vara hjälpsam och sen skulle jag vara skitledsen och bara vilja dra därifrån, berättar Signe.

Skådespeleriet har sedan allra första gången Signe testade på det, fallit sig väldigt naturligt för henne. Kanske flyter det omkring i blodet tack vare gammelfaster Märta Ternstedt, som var en folkkär skådespelare från Göteborg, eller så är det helt enkelt Signes frimodiga personlighet som är nyckeln till framgång.

– Det är bara att hitta någon roll och så bara kör man. Det kan bli jättekul för man kan hitta på så himla mycket konstiga grejer. Det är det som är så kul med teater – att man kan vara någon annan och överdriva hur mycket som helst, det är skitkul! säger Signe.

Signe tycker att det bästa med teater är att man får vara en annan för en stund, och att man får överdriva olika känslor.
Signe tycker att det bästa med teater är att man får vara en annan för en stund, och att man får överdriva olika känslor. Foto: Diana Dragic

”Till slut stod jag bara och skrek”

Efter castingen blev Signe kallad till nästa steg i urvalsprocessen – en provläsning tillsammans med regissören. Inför den fick Signe en scen ur manuset att öva på.

– Det var ganska svårt för jag tyckte att karaktären verkade ganska glad, så jag läste den så som jag hade tänkt mig första gången, men så sa hon ”tänk dig att du är arg”. Det löste sig ganska bra, men sen blev jag nervös när hon bad mig att läsa det ännu argare, flera gånger. Till slut stod jag bara där och skrek, typ. Det var jätteroligt, ler Signe.

– Då tänkte jag att ”där var det kört”, men det var ju att hon skulle testa mig lite, fortsätter hon.

Några veckor senare kom beskedet – Signe fick rollen som Inez.

– Jag blev så glad att jag gick ut på trappan och gallskrek.

– Ja, det är tur att man inte har några grannar, skrattar mamma Åsa.

Något som karaktären Inez och Signe har gemensamt, är att de båda är djurälskare.
Något som karaktären Inez och Signe har gemensamt, är att de båda är djurälskare. Foto: Diana Dragic

Ett stort steg

Från att ha medverkat i bara ett fåtal teateruppsättningar på hemmaplan är det alltså dags för Signe att ta klivet ut i en stor och omtyckt produktion – en utmaning som hon har tagit sig an med stor nyfikenhet, glädje och energi.

Inspelningen av julkalendern startade i april och inleddes då med en workshop där de största rollerna fick lära känna vandra lite bättre.

– Vi läste igenom allt och testade att göra några scener för att bli bekväma med varandra, sen var det inspelning resten av veckan.

Trots att det är Signes första större roll, tycker hon att inspelningarna har gått väldigt bra.

– Det är så klart ett jättehopp från scenverkstaden, men det har varit jätteroligt!

– Sen har ju produktionsteamet varit helt fantastiska och det är nog mycket tack vare dem som det har blivit en så bra erfarenhet för Signe, tillägger Åsa.

Vad tycker du har varit roligast under inspelningen?

– Att vi inte har suttit så mycket i en studio utan varit till exempel i skogen och på en skola i Göteborg för att få till korridorljud. Jag tror vi har suttit med hörlurar en gång bara, annars har vi gått runt i studiorummet och spelat in, säger Signe.

Är det något som har varit svårt?

– En sak som har varit svårt är att vara ledsen och överdriva det. Min karaktär Inez är ganska stenhård och gråter inte så ofta, men de gångerna det har varit är det jättesvårt. Att hålla sig för skratt när vi ha spelat in ganska konstiga grejer har också varit svårt.

Signe kan avslöja att schack är en stor del av karaktären Inez personlighet.
Signe kan avslöja att schack är en stor del av karaktären Inez personlighet. Foto: Diana Dragic

Väckt mersmak

I dag är julkalendern så gott som färdiginspelad och Signe ser nu fram emot att få höra slutresultatet.

– Vi har bara en inspelningsdag kvar där vi ska spela in reaktioner, säger Signe och ger exempel på några dramatiska ”wow” och ”oj”. Sen ska vi ses en sista gång i november och lyssna tillsammans.

– Det här har varit jättekul och jag kommer definitivt söka till massa andra grejer. Det här är ju en bra sak att ha med sig när man ska skicka in ansökningar i framtiden.

Bland annat tänker Signe söka till en ungdomsserie som castas av Maggie Widstrand, som är Sveriges främsta barncastare.

– Det är en dramaserie som hon håller på att rollsätta nu. Det kommer säkert vara jättemånga som söker och det inte jättestor chans att man kommer med, men jag ser det som en rolig grej, avslutar Signe.

Artikeltaggar

GöteborgJulJulkalenderMaggie WidstrandNew YorkNöje/KulturRadioSäffleSäffleoperanSkådespelareSveriges RadioTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.