Hoppa till huvudinnehållet

Direktören sitter i norsk styrelse – trots regionens uppmaning: ”Ger mig energi”

Publicerad:
Lena Gjevert har ett styrelseuppdrag i Norge.
Lena Gjevert har ett styrelseuppdrag i Norge. Foto: Helena Karlsson

Region Värmlands chefer ska undvika sidouppdrag – men trots det sitter hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert i styrelsen för en norsk sjukhusstiftelse.

Det rapporterar P4 Värmland.

– Det här är ett litet uppdrag som ger mig energi, säger Lena Gjevert.

Lena Gjevert har varit i blåsväder under våren, efter att NWT granskat hennes ledarskap och avslöjat tung intern kritik mot henne.

Granskningen ledde till att regiondirektören Peter Bäckstrand beslutade att tillsätta en extern utredning. Utredningen pågår fortfarande.

Samtidigt berättar P4 Värmland att Lena Gjevert sitter i styrelsen för stiftelsen Diakonhjemmets sykehus. Hon har fått sin bisyssla godkänd och till radiokanalen säger hon att hon inte tror att uppdraget påverkar förtroendet för henne.

– Nej, det har jag väldigt svårt att se.

”Inte konkurrerande”

Inte heller regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) ser några problem.

– Det är inte konkurrerande verksamhet, säger hon till P4 Värmland.

En annan hög chef som har en bisyssla är regionala utvecklingsdirektören Eleonore Åkerlund, som sitter i styrelsen för sin mans psykologfirma. En firma Region Värmland har avtal med.

Totalt har P4 Värmland har kartlagt 23 chefer inom Region Värmland och kommit fram till att 11 av dem har bolagsengagemang. Detta trots att regionens rekommendationer säger att cheferna ska föregå med gott exempel och undvika andra uppdrag utanför tjänsten.

– Jag hoppas att det inte är någon som har en bisyssla med konkurrerande verksamhet, för det är sådant vi behöver ta tag i i så fall, säger Åsa Johansson.

Läs även:

Manipulationer och utskällningar – interna larmen om direktören: "Diktatorisk"Regiondirektören försvarar Gjevert efter blytunga kritiken: ”Jag har förtroende”Borttvingad från regionen – tidigare vårdchefen talar ut om kritiken mot Gjevert

Artikeltaggar

Åsa JohanssonEkonomiGranskningarLena GjevertRegion VärmlandStiftelserStyrelserUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.