Hoppa till huvudinnehållet

Lindbäck tillbaka efter mystiska sjukdomen: ”Åkmässigt är jag helt återställd”

Publicerad:
Lindbäck har kört två matcher inför torsdagens återkomst i Valsarna, i söndags i Polen och på tisdagen med Rospiggarna i elitserien.
Lindbäck har kört två matcher inför torsdagens återkomst i Valsarna, i söndags i Polen och på tisdagen med Rospiggarna i elitserien. Foto: Peter Gustafsson

Hur mycket Antonio Lindbäck betyder för Valsarna blev uppenbart i senaste matchen då Hagforslagets segersvit bröts i årets speedwayallsvenska.

Nu är lagkaptenen tillbaka till torsdagens toppmöte med Njudungarna.

– Åkmässigt är jag helt återställd, säger han.

Lindbäck gjorde en heroisk insats hemma mot Vargarna den 1 juni och ledde Valsarna till seger med 46–44, trots att han var sjuk och hade kraftiga ryggsmärtor, feber och svårt att andas. Efter drabbningen fick han hjälpas ut från depån.

– Jag tror det var någon infektion i kroppen som satt sig på musklerna och ryggen och slog ut ordentligt. Exakt vad det var vet varken jag eller läkarna.

En veckas penicillinkur gjorde bet på den mystiska åkomman.

– Skönt att jag inte känner av det något mer. Jag är bara lite snuvig, men inget som stör körningen.

Den Brasilienfödde 38-årige dalmasen hade inte hämtat sig till förra torsdagens bortamöte med Gislaved, som Valsarna förlorade med 33–57.

– Så klart var det tungt. Men nere i Gislaved är det en svår bana. Har du inte motorer hänger du inte på. Det är samma stuk i Vetlanda (Njudungarnas hemmaplan). Förhoppningsvis kan jag hjälpa till lite grann och fixa ett par poäng. Vi går så klart för en seger, men det kommer bli tufft, säger Lindbäck.

Antonio Lindbäck var så medtagen efter matchen mot Vargarna, som han körde trots sjukdom, att han inte orkade gå ut ur depån utan stöd.
Antonio Lindbäck var så medtagen efter matchen mot Vargarna, som han körde trots sjukdom, att han inte orkade gå ut ur depån utan stöd. Foto: Bengt Sundler

Han tvingades också stå över Rospiggarnas elitseriematch hemma mot Indianerna tisdagen före. Även där blev det ett nederlag (36–54).

Comeback i Polen

Comebacken skedde i söndags med Poznan i polska andraligan. En veckas uppehåll märktes.

– Man blir snabbt ringrostig. I går fick jag mer besked på hur allt funkade och åkningen kändes mycket bättre.

I Rospiggarnas bortamatch mot Indianerna på tisdagen stod Lindbäck för sju poäng på sex heat, samma som Solkatternas Victor Palovaara. Nästjumbon inkasserade ändå en ny förlust (33–57).

Lindbäck var dock inte riktigt nöjd med materialet.

– Jag har bytt ut bakramen på cyklarna, ska försöka få smidigare körning. Jag har märkt att vissa av mina motorer inte håller måttet riktigt, och kollar på möjlighet att ändra.

Problemet är mest påtagligt i högsta serien. I allsvenskan räcker farten ändå.

– Lag-VM kommer upp snart som jag vill kämpas om att köra. Jag måste uppgradera motorerna.

Inte orolig för slutspel

Fyra lag står på sex poäng efter fyra omgångar: Njudungarna, Gislaved, Vargarna och Valsarna. I botten finns Örnarna och Griparna med vardera två och Solkatterna, som ännu inte tagit poäng, ligger sist.

Njudungarna hade chansen att ta ensam ledning när Valsarna föll mot Gislaved i senaste omgången, men laget från Vetlanda fick också stryk, med 44–46 borta mot Vargarna.

Lindbäck beskriver ryggsmärtorna för Glen Moi och Jesse Mustonen under matchen mot Vargarna.
Lindbäck beskriver ryggsmärtorna för Glen Moi och Jesse Mustonen under matchen mot Vargarna. Foto: Olle Persson

Seger i toppmötet skulle göra att regerande mästaren Valsarna redan ligger bra till för slutspel.

– Jag är inte orolig för slutspel. Vi kommer dit även om vi skulle förlora morgondagens match. På hemmaplan vinner vi. Men så klart vore det jävligt gött om vi kunde gå ut och vinna. Målsättning nummer två är att förlora med så lite som möjligt så vi kan ta bonuspoängen hemma.

Lindbäck rankar mötet som ett av de två tuffaste i årets serie.

– Det är Gislaved och Vetlanda vi kommer ha störst problem i. Jag tror inte att våra killars motorer räcker riktigt, men vi får se.

Brutet nyckelben

Ett avbräck är att 19-årige talangen Erik Bachhuber, som övertygade i de tre första matcherna, fattas igen. Han drabbades av nyckelbensbrott hemma i Tyskland och riskerar att bli borta länge.

– När någon av toppförarna saknas syns det så klart, men förhoppningsvis kan vi fixa till det och få i hop ett bra lag, säger Antonio Lindbäck.

Jämfört med Gislavedsmatchen är också Lasse Fredriksen tillbaka och bröderna Lundquist ute.

Fri entré i Karlstad

Solkatterna, som senast föll stort borta mot Örnarna, har en svår hemmamatch mot Gislaved och försöker locka publik till Kalvholmen i Karlstad med hjälp av fri entré.

Truls Kamhaug är med igen och Erik Persson står som sjunde man.

Lagen

Njudungarna: Filip Hjelmland, Emil Breum, Mathias Pollestad, Gino Manzares, Peter Ljung, Sammy Van Dyck, Avon Van Dyck.

Valsarna: Jesse Mustonen, Lasse Fredriksen, Bastian Borke, Steven Goret, Antonio Lindbäck, Jonathan Ejnermark.

Solkatterna: Victor Palovaara, Eddie Bock, Jonatan Grahn, Truls Kamhaug, Gustav Grahn, Hugo Lundahl, Erik Persson.

Gislaved: Robert Chmiel, Emil Pörtner, Wiktor Jasinski, Oliver Berntzon, Kacper Pludra, Alfons Wiltander.

Valsarnas segersvit bruten – föll tungt på bortaplanValsarna utan Lindbäck – här är Värmlandslagens uppställningarLindbäck sjukt stark i Valsarnas hemmapremiär: ”En normal människa hade inte åkt”Solkatterna fortsatt jumbo – förlorade mot bottenkonkurrentenBanan fixad efter kaosmatchen: ”Som när man lagar mat”

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayAntonio LindbäckGislavedInfektionerNjudungarnaRospiggarnaSjukdomSjukvårdSolkatternaSpeedwaySportTysklandValsarnaVargarnaVetlanda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.