Hoppa till huvudinnehållet

Aggressiva myggor terroriserar invånarna i Ekshärad som nu kräver myggbekämpning

Publicerad:
Anna Edgren Byh är en av alla ekshäringar som klär sig i skyddsmundering mot mygg när det är dags för trädgårdsarbete.
Anna Edgren Byh är en av alla ekshäringar som klär sig i skyddsmundering mot mygg när det är dags för trädgårdsarbete. Foto: Privat

Sedan en vecka tillbaka har aggressiva myggor förstört tillvaron för ekshäringarna. De attackeras av myggsvärmar och det går inte att vara ute. Nu kräver många att det blir myggbekämpning.

– Det är fruktansvärt. Man blir ju attackerad av myggor så fort man går ut, det är heltäckt klädsel som gäller, säger Jenny Melberg.

Jenny Melberg vattnade sina blommor på altan iklädd regnrock som skydd för myggor i i tisdags kväll samtidigt som myggorna svärmade runt henne.

När hon kom in skrev hon ett medborgarförslag till Hagfors kommun om att kommunen borde ansöka om myggbekämpning i Ekshärad så att situationen ska bli dräglig för de boende.

– Det är helt klart jobbigt när man inte kan vara ute dagtid. Många barn blir också hårt drabbade av myggbetten. I tisdags kväll fick också fotbollsträningen avbrytas på grund av de aggressiva myggen, säger Jenny Melberg.

Jenny Melberg har skrivit ett medborgarförslag till Hagfors kommun om myggbekämpning
Jenny Melberg har skrivit ett medborgarförslag till Hagfors kommun om myggbekämpning Foto: Privat

Översvämningsmyggor

Det är flera andra som också lämnat in medborgarförslag till kommunen om samma sak. De skriver bland annat att deras barn gråter på nätterna på grund av kliande myggbett och att de känner att de inte kan bo kvar i Ekshärad på grund av myggen.

Jenny Melberg tror att det handlar om översvämningsmyggor och hon tycker att mygginvasionen i år är värre än 2018 då det också var mycket mygg här. Hon har en teori om varför det blivit så mycket myggor just i år.

– Det har varit högt vattenstånd ett tag och nu börjar det sjunka undan och då blir det vattensamlingar kvar där myggen kläcks. I slutet av förra veckan bara exploderade det med mygg lagom till studenten.

Biodlingsdräkt

Malin Lans i Ekshärad har också uppfattningen att det rör sig om översvämningsmygg.

– Det måste vara översvämningsmygg, de är mer aggressiva jämfört med vanliga mygg, de är snabbare och ettrigare.

Hon har nu beställt sig en biodlingsdräkt för att kunna vara i trädgården och jobba.

– Ska man kunna gå ut i trädgården behöver man ha en sån. Jag tänkte att om den står emot för bin, så lär den stå emot för mygg också, säger Malin Lans.

”Extremt med mygg”

Kommunalrådet Jens Fischer (OR) har också upplevt myggplågan.

– Jag har ju en gård uppe i Ekshärad och var där igår och det var ju extremt med mygg framförallt aggressiva mygg som också håller sig i värmen, vilket de vanligtvis inte gör utan i skuggan.

Kommunalrådet Jens Fischer (OR)
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) Foto: Peter Bäcker

Han tror inte man kan hitta någon snabb lösning på myggproblematiken.

– Det här är en situation som vi aldrig hanterat förut. Förvaltningen får helt enkelt titta på det här och vad man kan göra. Det är en fråga som berör många, men att hitta en lösning här och nu det gör vi inte eftersom det är mycket med tillståndsprocesser. Det vi skulle kunna göra är att ha en dialog med Forshaga om hur de har jobbat med detta. Jag önskar att vi kunde ha en snabb lösning, men tyvärr har vi inte det.

Jens Fischer tillägger:

– Det man kan hoppas på är att de här aggressiva och intensiva myggorna inte överlever så länge i värmen.

Artikeltaggar

EkshäradForshagaHagfors kommunJens FischerMyggOberoende realisterSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.