Hoppa till huvudinnehållet

Två konstnärskap möts i Arvikas nya sommarutställning: ”En bra kombo”

Publicerad:
Nu är det dags för sommarutställningen ”Synergi” på Arvika konsthall. Olika konstformer träder fram när konstskaparna Mark van den Heuvel och Karin Gustavsson ställer ut.
Nu är det dags för sommarutställningen ”Synergi” på Arvika konsthall. Olika konstformer träder fram när konstskaparna Mark van den Heuvel och Karin Gustavsson ställer ut. Foto: Paulina Haglund

Skulpturer och fotografier möts, precis som skilda tekniker och material.

Olika verk förstärks av varandra.

Nu ställer Karin Gustavsson och Mark van den Heuvel ut i den gemensamma utställningen ”Synergi” på Arvika konsthall.

– Det är en bra kombo, säger konstnären Karin Gustavsson.

Karin Gustavsson och Mark van den Heuvel låter textilier, skulpturer och fotografier kombinera varandra.

– Om man vill få sin fantasi stimulerad ska man komma hit, säger Karin, som nu visar upp några av sina verk i Arvika.

Nederländerna

Det var i slutet av 2016 som Mark van den Heuvel släppte sin allra första fotoserie: ”Alienation”. Serien blev uppmärksammad av ett lokalt konstgalleri i Nederländerna. Hans debutverk ”The ego has landed” blev starten – och hans karriär som professionell konstfotograf tog fart. Verket blev snabbt utsålt. I fotografiet ”The ego has landed” visar en astronaut upp sig i en kyrka.

– Jag har alltid haft intresse för fotografi, säger Mark.

Mark berättar att det var under 2016 som han, efter en period med mycket jobb, fick lite tid att fundera på vad han faktiskt ville göra. Det ledde honom fram till passionen för fotografi.

– Jag var full av idéer. Men den första idén jag hade var att ett foto av en astronaut, berättar han.

Här är Mark van den Heuvels verk ”The ego has landed”, som han beskriver som starten på karriären som professionell konstfotograf. Hans debut, ”The ego has landed”, och ”Polaroidserien” med gammal film blev snabbt utsålda.
Här är Mark van den Heuvels verk ”The ego has landed”, som han beskriver som starten på karriären som professionell konstfotograf. Hans debut, ”The ego has landed”, och ”Polaroidserien” med gammal film blev snabbt utsålda. Foto: Paulina Haglund

Humor

I sina fotografier belyser Mark en samtid i förändring och frågor kring samhället och människors existens. Han belyser det genom humor, men också genom att lyfta fram övergivna platser eller byggnader.

Nu får hans fotografier komma fram på Konsthallen i Arvika.

– Det är coolt, framför allt att få göra det tillsammans med Karin och hennes skulpturer. Den kombinationen är väldigt bra, det ger en annan dimension till allt, säger han.

Karin Gustavsson är i dag bosatt i Stockholm och är utbildad textilkonstnär. Hon har varit yrkesverksam i ungefär 25 år. Mark van den Heuvel är professionell konstfotograf som finner inspiration i det snabbt föränderliga samhället. På bilden syns Karins stora konstverk: ”Svart pärlhalsband”.
Karin Gustavsson är i dag bosatt i Stockholm och är utbildad textilkonstnär. Hon har varit yrkesverksam i ungefär 25 år. Mark van den Heuvel är professionell konstfotograf som finner inspiration i det snabbt föränderliga samhället. På bilden syns Karins stora konstverk: ”Svart pärlhalsband”. Foto: Paulina Haglund

Textil och skulpturer

Marks fotografier lyfts fram tillsammans med Gustavssons textiler och skulpturer. Hon ställer bland annat ut virkade skulpturer, berättar hon.

– Jag älskar metoden med virkning, att bygga former och skapa uttryck. Jag har inspirerats av gardinmönster och accessoarer som förstärker kvinnlighet, säger hon.

Hon jobbar också med tovning som uttrycksmedel och kommer att visa upp tovade skulpturer.

– Man kan säga att det är små dagboksskulpturer över olika känslor och tillstånd.

I ”Det filtade experimentet” undersöker hon mötet mellan hårda och mjuka material – och bjuder in besökaren till flera olika konstverk.

Besökaren kommer bland annat att kunna ta del av Karins stora konstverk: ”Svart pärlhalsband”.

Samhället

Samtidigt som Karins verk visar upp sig i utställningen, skildras det föränderliga samhället och dess dynamik i Marks fotografier. Han inspireras av samhällen över hela världen. I fotografierna visas bland annat platser som finns i Grekland, Belgien, Frankrike och Sverige.

– De är en reflektion av hur jag tänker samhället, utmaningarna i hemmet eller på arbetsplatsen ..., säger Mark.

I sommarutställningen visar han bland annat upp fotoserierna som kallas ”Crazy Houses I” och ”Crazy Houses II”. Genom fotografierna berättar han om de utmaningar som människor varje dag kan ställas inför.

Det finns både humor och glädje i hans fotografier.

Kärleken tog Mark från Nederländerna till Sverige. I dag har han ett eget fotogalleri i Gräsmark. Nu ställer han ut tillsammans med Karin Gustavsson. ”Synergi” är nyckelord i båda utställarnas konstnärskap.
Kärleken tog Mark från Nederländerna till Sverige. I dag har han ett eget fotogalleri i Gräsmark. Nu ställer han ut tillsammans med Karin Gustavsson. ”Synergi” är nyckelord i båda utställarnas konstnärskap. Foto: Paulina Haglund

Olika konstverk

Övergivna hus och djurmasker träder fram.

– Jag har satt en mask på modellen för att jag inte vill att man ska fokusera på modellen, utan på hela fotografiet, säger Mark.

Han vill att den som ser fotografierna ska ges möjlighet att göra sin egen tolkning av dem. Den som iakttar verken ska kunna skapa sin egen ”story”, menar han.

Utställningen av de två konstnärerna visas mellan 17 juni och 5 augusti.

– Det känns roligt att vara med i en lång sommarutställning. Jag tänker också att Arvika är känt för sitt konsthantverk, så det känns extra kul att få vara en del av det, säger Karin Gustavsson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika konsthallFotograferingGreklandKonstNederländernaSkulpturerUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.