Hoppa till huvudinnehållet

Robin Dahlén lämnar förlikningsbud – vill att kommunen medger fel

Publicerad:
Robin Dahlén vill att Arvika kommun medger en felaktig hantering av honom under utredning av fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika 1998.
Robin Dahlén vill att Arvika kommun medger en felaktig hantering av honom under utredning av fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika 1998. Foto: Helena Karlsson

I augusti i fjol stämde Robin Dahlén Arvika kommun på närmare tre miljoner kronor. Under tisdagen hölls en muntlig förberedelse där Robin Dahlén, enligt sin advokat Stefan Liliebäck, lämnade ett förlikningsbud till kommunen. Man vill att kommunen ska medge fel och att en ekonomisk kompensation ska betalas ut - men man kan nöja sig med en väsentligt lägre summa än de tre miljonerna.

Robin Dahlén och hans bror pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika 1998, då bröderna bara var fem och sju år gamla. 2018 avskrevs bröderna från utredningen.

Arvika kommun var inblandad i utredningen 1998 genom socialtjänsten. I början av 2022 presenterade kommunen en utredning som visade att inga formella fel begicks 1998 och att de därför inte kommer att betala ut något skadestånd till bröderna och deras familj.

I augusti 2022 stämde Robin Dahlén kommunen på 2 985 000 kronor i skadestånd och i det ärendet hölls under tisdagen en muntlig förberedelse i tingsrätten. Under mötet i tingsrätten inleddes diskussioner om förlikning.

"Det blev förlikningsdiskussioner och Robin lämnade ett förlikningsbud”, säger advokat Stefan Liliebäck om mötet i tingsrätten under tisdagen.
"Det blev förlikningsdiskussioner och Robin lämnade ett förlikningsbud”, säger advokat Stefan Liliebäck om mötet i tingsrätten under tisdagen. Foto: Anton Eriksson

Medge fel

– Det blev förlikningsdiskussioner och Robin lämnade ett förlikningsbud till kommunen som går ut på att kommunen ska medge att de har begått felaktigheter i hanteringen av Robin 1998, att de ska ta ansvar och be om ursäkt, säger Stefan Liliebäck.

Det är den ena punkten i förlikningsbudet. Den andra gäller ekonomisk kompensation.

– Sen ska kommunen betala en summa pengar som kompensation. Robin har yrkat tre miljoner, men kan nöja sig med en summa som ligger väsentligt under det. Men där får kommunen komma med ett förslag.

Skulle parterna komma överens om förlikning så avslutas ärendet, i annat fall fortsätter handläggningen av ärendet.

"Det vi har tagit med oss hem, är om det är möjligt att fortsätta en diskussion om förlikning, säger Hans Karlsson”, kommundirektör i Arvika.
"Det vi har tagit med oss hem, är om det är möjligt att fortsätta en diskussion om förlikning, säger Hans Karlsson”, kommundirektör i Arvika. Foto: Anton Eriksson

Ska diskutera

Vid de muntliga förberedelserna i tingsrätten deltog från kommunens sida kommundirektör Hans Karlsson, verksamhetschefen Per-Joel Sewelén och kommunens juridiska ombud Jonathan Peduru Aratchi.

– Det vi har tagit med oss hem, är om det är möjligt att fortsätta en diskussion om förlikning, säger Hans Karlsson.

Det är den frågan som man nu ska diskutera internt inom kommunen.

– Vi har inte tagit ställning till än om en förlikning är möjlig eller inte.

– Vi har kommit överens med domaren att ge besked senast den 10 juli.

Hans Karlsson uppfattar det inte som att kommunen fick ett förlikningsbud från Robin Dahlén via hans ombud Stefan Liliebäck under tisdagens muntliga förberedelser i tingsrätten.

– Vi har diskuterat om det finns en möjlighet till förlikning.

Han känner igen önskemålen som framförts även tidigare, men att kommunen i det här skedet först ska ställning till hur man ställer sig till en förlikning. Om kommunen skulle komma fram till att gå vidare med en förlikningsprocess, då blir det en diskussion om innehållet i förlikningen.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBrott, lag och rättDomarHans KarlssonNöjeRobin DahlénSocialtjänstStefan LiliebäckUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.