Hoppa till huvudinnehållet

Lättnader i bevattningsförbud – nu är det tillåtet att vattna med vattenkanna

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se
Nu är det tillåtet att vattna med vattenkanna i trädgårdarna.
Nu är det tillåtet att vattna med vattenkanna i trädgårdarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vattenförbrukningen har minskat sedan bevattningsförbudet infördes. Därför har Hagfors kommun beslutat att lätta något på restriktionerna.

– Istället för ett totalt stopp så är det okej att vattna med vattenkanna, säger Emil Florell biträdande samhällsbyggnadschef.

Bevattningsförbudet har gällt sedan i fredags. Förutom Hagfors kommun, så gäller bevattningsförbudet också Munkfors kommun och delar av Forshaga kommun, detta eftersom dessa kommuner köper vatten av Hagfors. Personer med egen brunn berörs inte av bevattningsförbudet.

Bevattningsförbudet innebär att man bara får använda dricksvatten till mat, dryck och personlig hygien. Men nu har det alltså skett lättnader i förbudet.

– Det är fortfarande bevattningsförbud, men använder man vattenkanna så går det inte i närheten av såna mängder som det gör om man vattnar med spridare eller slang eller behöver fylla pooler, säger Emil Florell.

Vattenförbrukningen går åt rätt håll.

– Innan så minskade reservoaren, nu orkar vi långsamt fylla upp den.

Det ska bli omkring 30 grader varmt, kan det påverka vattensituationen?

– Folk kommer ju att använda mycket vatten om det är varmt, men så länge man håller sig till de direktiven vi har gett så kommer det inte att påverka, säger Emil Florell.

Kommunen ska göra en ny avstämning angående vattensituationen i slutet av veckan.

Läs också

Artikeltaggar

DricksvattenDryckerForshaga kommunHagfors kommunHygienMiljöMunkfors kommunSamhälleVattenVärmeböljan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.