Under måndagen besökte socialdemokratiska ledamöter från trafikutskottet Hagfors och Torsbys kommuner. Detta med anledning av utredningen som föreslår att linjen Torsby-Hagfors-Arlanda ska läggas ner.
– Jag känner att vi fick jättebra feedback från de som varit här idag och en stor förståelse för våran situation, säger Richard Bjöörn kommunchef Hagfors.
Det var i februari som den nya flygtrafikutredningen presenterades. I utredningen föreslås att Karlstad Airport får en allmän trafikplikt till Arlanda. Det innebär att staten ansvarar för flyglinjen.
I stället föreslår utredningen att flyglinjen Torsby-Hagfors-Arlanda, som idag har allmän trafikplikt, tas bort.
Utredningsförslaget väckte bestörtning i norra Värmland. Hagfors och Torsby kommuner arbetar aktivt för att inte utredningsförslaget ska bli verklighet.
Förvånade
– Vi är förvånade över att det här med allmän trafikplikt kom upp i utredningen överhuvudtaget. Vi har ju varit på lite hearings med utredaren och det har ju aldrig varit nämnt. Jag vet inte hur man tänkt som utredare, säger Richard Bjöörn.
Som ett led i arbetet för att ha kvar flyglinjen fick de båda kommunerna besök av Gunilla Svantorp (S) och Kadir Kasirga (S) i trafikutskottet, dessutom deltog riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S). De träffade bland andra kommunalråd, oppositionsråd och kommunchefer, samt representanter från näringslivet i de båda kommunerna.
Vid trafikutskottets besök i Hagfors gick det yttrande igenom som kommunen skickat som svar på utredningen.
– Rent konkret tycker de att våran argumentation håller. Känslan är att vi har fler som stöttar oss, säger Richard Bjöörn.
Han märker av fler positiva tendenser till Hagfors och Torsbys fördel i kampen för att ha kvar flyglinjen.
– Fler och fler remissinstanser delar vår kritik av utredningen och många tunga remissinstanser som Trafikverket till exempel stödjer oss i vårt resonemang.
Richard Björn lyfter fram många argument för att ha kvar flyglinjen. Bland annat den stora betydelsen för näringslivet.
– I förhållande till befolkning bidrar vi väldigt starkt till BNP. Flygplatsens fortsatta drift och allmän trafikplikt ger oss helt andra förutsättningar till tillväxt och en tillväxt som inte bara Hagfors har glädje av utan Sverige i stort.
Stora investeringar
Han tillägger:
– Ett av argumenten är också att vi gjort stora investeringar i Torsby och Hagfors och med en slopad trafiklinje, så är det mycket investeringar som går om intet.
Avtalet för flyglinjen Torsby-Hagfors-Arlanda gäller till och med 2027.
– Ska man avveckla flygplatsen, så blir det efter det i så fall. Men skulle vi få ett negativt beslut om det här, så är det ju inte enkelt att hålla en flygplats vid liv med personal och allt när man vet att man jobbar i ett dödsbo, säger Richard Bjöörn.
I höst kan något parti föra upp utredningsförslaget som en proposition eller delar av det i riksdagen.
– Det har ju hänt förut att statliga utredningar stämplats in och sedan hamnat i byrålådan. Men det vet vi ju inte, så vi måste lobba stenhårt för det här. Skulle vi tappa upphandlat flyg då tappar vi ju flygplatsen. Vi kan ju inte driva en flygplats för ros skull sen, säger Richard Bjöörn.
Bestörtning efter förslaget att lägga ner flyglinjen: ”Jag såg inte detta komma”Förslaget: Avveckla flyglinjen Torsby/Hagfors–ArlandaAvveckla flyglinjen? – ”Låg inte med i uppdraget”