Hoppa till huvudinnehållet

Hildeby om snabba resan och livet efter FBK: ”Vågar man tro så kan det explodera”

Publicerad:
Dennis Hildeby berättar om tiden efter Färjestad och hur planerna ser ut under sommaren.
Dennis Hildeby berättar om tiden efter Färjestad och hur planerna ser ut under sommaren. Foto: Håkan Strandman

Dennis Hildeby kastades från SHL till AHL i slutet av säsongen.

Nu är han tillbaka i Karlstad och gör sig redo för att äventyret i Torontos organisation ska börja på riktigt i höst.

Här berättar han om sommarplanerna, raketresan från J20 och vad som väntar.

En vecka efter att FBK åkt ur SHL-slutspelet stod Dennis Hildeby mellan stolparna för Toronto Marlies.

Debuten gick, sådär....

Puck efter puck ramlade in i kassen och till slut tvingades Hildeby konstatera att han släppt in fem skott.

Men det var inget som avskräckte 21-åringen.

– Jag har lärt mig att det gäller att skilja på prestation och resultat. Det här var en sån kväll när det kändes helt okej men resultatet blev mindre bra, ibland är det tvärt om. Med tanke på omständigheterna hade jag inte jättehöga krav på mig själv heller, säger han.

Resten av tiden i Toronto handlade mest om att se och lära.

Både hur det är att hantera spelet på liten rink, men inte minst om att komma tillrätta i jättestaden.

– Jag är generellt inget fan av stora städer så, det är mycket folk och mycket trafik. Lite skillnad mot Karlstad kan man säga... Men jag trivdes ändå bra på det lilla jag hann med att se. Det finns mycket att göra även utanför hockeyn.

Resan har gått från talang till etablerad SHL-målvakt vidare till att bli ännu en av svensk hockeys NHL-exporter.

Något som kändes långt borta så sent som 2020 när Dennis Hildeby vaktade kassen i Timrås J20-lag.

– Det är klart att det slår en ibland och det känns värt att ta med sig. Innan jag blev upplockad till SHL tog det i stället väldigt lång tid, jag tror att jag hade fem säsonger i J20. Det är något jag tar med mig, när det känns som att det står stilla är det bara att fortsätta jobba hårt och våga tro på det så kan det explodera som det gjorde nu. Det är lite så jag försöker tänka.

Under sensommaren går flyttlasset tillbaka till Kanada.

Dessförinnan väntar en hård försäsong – helt solo.

– Lite skrämmande faktiskt, haha. Jag har aldrig varit med om det förut, men det ska nog gå bra ändå.

Vad fokuserar du på?

– Nu låter det väl som att jag är 35, men jag behöver jobba lite med rörligheten i höfterna. Efter min operation så gäller det att göra det redan nu så att det inte blir ett problem i framtiden.

Spelreglerna kan ändras snabbt när det kommer till NHL-klubbarna, men Dennis Hildeby är inställd på att spela så mycket som möjligt i AHL-klubben Marlies när säsongen drar igång.

– Det är det som är sagt nu och även tidigare. Så jag fokuserar på att göra en bra sommarträning och sen vara redo i höst.

Artikeltaggar

AHLDennis HildebyFärjestad BK HerrIshockeyKarlstadNHLSHLSportTimråTorontoToronto Marlies

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.