Hoppa till huvudinnehållet

Saras värmländska mathistoria prisas – hon skrev en av världens bästa kokböcker

Publicerad:
I november var det boksläpp på residenset för Sara Bodin Olssons bok Historisk värmländsk mat. Nu prisas boken i en internationell kokbokstävling.
I november var det boksläpp på residenset för Sara Bodin Olssons bok Historisk värmländsk mat. Nu prisas boken i en internationell kokbokstävling. Foto: Lena Richardson

Värmländska Sara Bodin Olsson fick både silver och brons när världens största kokbokstävling avgjordes i Umeå. Hennes bok ”Historisk värmländsk mat” gick hem hos den internationella juryn.

– Det är väldigt roligt att det värmländska köket också uppmärksammas, säger hon.

Deltagare från 74 länder närvarade vid årets upplaga av Gourmand Awards. Författare, fotografer, forskare och ämnesexperter samlades för att följa tävlingen, där måltidslitteratur från hela världen tävlar i en lång rad kategorier.

Sara Bodin Olssons bok Historisk värmländsk mat, som gavs ut på värmländska bokförlaget Votum i fjol, fick en andraplacering i klassen Food heritage books och en tredjeplats i klassen Local and regional.

Bakade när boken tävlade

Författaren hade inte möjlighet att själv vara på plats:

– Jag var hemma och bakade, säger hon, för tävlingen sammanföll med att det drog ihop sig till säsongsöppning på Fryksta trädgårdscafé.

Hon konstaterar att det är en internationell tävling, där böcker om många lokala matkulturer är representerade. Att den värmländska står sig i den konkurrensen känns bra.

Hon har redan fått diplom som finalist i den svenska finalen av Gourmand awards och boken har även fått ett hedersomnämnande i den regionala tävlingen Vackraste Värmlandsboken.

Så här ser Sara Bodin Olssons prisbelönta bok ut.
Så här ser Sara Bodin Olssons prisbelönta bok ut. Foto: Lena Richardson

– Det har gått jättebra. Den har uppmärksammats och sålt bra. Många har hört av sig om den och jag har fått vara ute och prata om den. Allra roligast är när det kommer fram personer som har läst boken och berättar att de själva blivit inspirerade att ta fram recept från sina familjer, säger Sara Bodin Olsson.

Nu drömmer hon om att samla in ännu fler sådana receptskatter.

– Jag har ju sett nu hur mycket fantastiskt material det finns och det vore fint att samla in och säkra det, säger hon.

Guldböckerna

Världens bästa kokbok alla kategorier är enligt Gourmand Awards från Singapore och heter ”The Food of Singapore Malays”.

Världens bästa dryckesbok alla kategorier är från Frankrike och heter ”Châteauneuf-Du-Pape, Histoire Géologique et naissance du terroir”.

Artikeltaggar

FörfattareForskningHistoriaKarlstadLitteraturMat och dryckNöje/KulturSara Bodin OlssonUmeå

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.