Hoppa till huvudinnehållet

Siri Engströms unika fotografier visas på Arbetets museum i höst

Publicerad:
Värmländska Siri Engström (1903-2001) köpte en lådkamera när hon var 24 år och fotograferade mycket. Här har hon fångat en grupp förvärvsarbetande kvinnor i Klässbol.
Värmländska Siri Engström (1903-2001) köpte en lådkamera när hon var 24 år och fotograferade mycket. Här har hon fångat en grupp förvärvsarbetande kvinnor i Klässbol. Foto: Siri Engström

Tre fotografer i Värmland klarade juryprocessen och kommer att få ställa ut på Arbetets museum i Norrköping i höst, på en stor salong för dokumentärfoto.

En av dem tog sina bilder med lådkamera – med start 1927.

Söktrycket var högt, berättar museet i ett pressmeddelande, där det nu avslöjas vilka 35 fotografer som valts ut, bland sökande från hela landet, till att delta i höstens Dokfotosalong.

Tre av dem kommer från Värmland: Annika Eriksdotter, Skoghall, Staffan Flodin, Karlstad, och Karin Engström, Klässbol.

Men, ”erkänner” den sistnämnda direkt när NWT ringer och gratulerar:

Karin Engström i Klässbol förvaltar sin svärmor Siri Engströms bildskatt. I höst kommer fem av Siris bilder att visas på en stor fotoutställning i Norrköping.
Karin Engström i Klässbol förvaltar sin svärmor Siri Engströms bildskatt. I höst kommer fem av Siris bilder att visas på en stor fotoutställning i Norrköping. Foto: Privat

– Det är faktiskt inte jag som tagit bilderna, utan min svärmor, som var född 1903. Hon köpte i sin ungdom på 20-talet en lådkamera, säger Karin Engström.

Stor bildskatt

Karin Engströms svärmor – tillika farmor till konstnären Leif Engström – hette Siri Engström och hon tog många bilder med sin kamera. Inte bara den närmaste familjen blev motiv, utan hennes poetiska och formstarka bilder visar såväl familj och vänner som naturen och den värmländska bygden de bodde i.

På väg till handelsboden i Östmark. Den lille pojken är Lars Engström, som växte upp och blev fotograf han också.
På väg till handelsboden i Östmark. Den lille pojken är Lars Engström, som växte upp och blev fotograf han också. Foto: Siri Engström

När Siri gick bort 2001 tog sonen Lars, Karins man, hand om både kameran och bildsamlingen. Han var verksam som fotograf och började också själv använda lådkameran och ta nya bilder med den, fascinerad av uttrycken i de gamla bilderna och fångad av utmaningen att använda en kamera med så enkel teknik.

Lars gick bort hösten 2021 och nu är det Karin Engström som förvaltar hela denna bildskatt.

När hon fick se att Arbetets museum sökte fotografier till en salong för dokumentärfoto, tog hon chansen.

– Jag tyckte att det kändes fint att göra något med det.

Ångbåt och beredskap

Årets tema för dokumentärfotosalongen är osynligt arbete och visst hade Siri bilder som passade på det temat.

– Jag tänkte på kvinnorna i den generationen, som var födda i början av 1900-talet. De utförde väldigt mycket osynligt arbete, särskilt under beredskapsåren. Under kriget höll kvinnorna igång samhället samtidigt som allt det militära pågick, säger Karin.

Ärende till Arvika. En kvinna väntar på bryggan med två pojkar.
Ärende till Arvika. En kvinna väntar på bryggan med två pojkar. Foto: Siri Engström

Bland de fem foton hon skickat in till fotosalongen finns en bild på Karins syster, som var Konsumföreståndare i Klässbol. En annan visar en mamma med två barn som väntar på en ångbåt.

Vernissage i augusti

Karin Engström är glad över att Siris bilder får möta en större publik och hon hoppas att både Siris Engströms och även Lars bilder ska visas på fler ställen. Högt på önskelistan står en utställning i Arvika.

– Jag har uppvaktat Rackstadmuseet också om att göra något, säger hon.

Men först väntar alltså Norrköping. ”Dokfotosalong 2023” visas från den 23 september till den 14 januari på Arbetets museum. Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum, konstaterar i ett pressmeddelande att temat Osynligt arbete verkligen öppnat för mångskiftande tolkningar.

Arbetets Museum ligger i Norrköping och är ett arbetslivsmuseum.
Arbetets Museum ligger i Norrköping och är ett arbetslivsmuseum. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Årets fotografer lyfter fram osynligt arbete på sätt vi inte hade kunnat föreställa oss. Det är fantastiska skildringar av både vardag och arbetsliv, oavlönat och betalt, från Sverige och världen. Men här finns också starka berättelser om människors inre arbete – det som inte syns på utsidan, som rör våra känslor och tankar. Alla de olika berättelserna är viktiga på sitt sätt och det kommer att bli ett fint möte dem emellan i årets Dokfotosalong, säger hon.

Artikeltaggar

Arvika konsthallBerättelserFotograferingKlässbolKonstLeif EngströmNöje/KulturNorrköpingUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.