Lasse Anrell tar ton tillsammans med vännen Pål Burman och framför en egen Värmlandsvisa.
Kärleken till landskapet och rötterna är påtaglig i ”Värmland, skönhetens källa”.
NWT har i en tidigare intervju berättat hur Pål Burman från Karlstad arbetade som chef för ett blomstrande företag inom IT-världen. En stroke vände dock upp och ner på hela hans liv och under läkeprocessen började han att göra musik, något han aldrig sysslat med tidigare.
Sorg och glädje för Karlstadssonen: "Måste toucha döden för att vara levande"Nu, några år senare, har han släppt flera singlar som nått framgångar bland annat i Sydamerika. I dagarna är han dubbelt aktuell – nyligen släppte han en singel tillsammans med gitarristen Janne Schaffer och nästa vecka kommer ”Värmland, skönhetens källa”, en hyllningslåt till Värmland som han framför tillsammans med Lasse Anrell.
– Jag tvekade faktiskt när Lasse bad mig skriva text till en ny Värmlandsvisa, berättar Pål Burman.
– För det är skillnad på fans och vänner – om mina Värmlandsvänner tycker det här är dåligt, så är det mycket mer läskigt än om ett fan i Brasilien inte gillar det jag gör. Det här är känsligt och blir så personligt. Det här är min bild av Värmland, jag har satt ord på mina känslor.
De är bekanta sedan många år – när Lasse Anrell arbetade som sportjournalist på Aftonbladet var Pål Burman på den konkurrerande nyhetsbyrån TT. De senaste åren har de blivit nära vänner.
– När jag började med musik efter min stroke, var Lasse en av de första jag hörde av mig till för att få råd och feedback.
– När sedan Påls musik började vandra ut i världen var det en häftig resa att följa, säger Lasse Anrell.
De började fika regelbundet och trivdes alltmer i varandras sällskap.
– Det var så vi kom på att vi skulle göra en låt tillsammans, det gav oss ju anledning att träffas ännu mer. Det var Lasse som föreslog att vi skulle göra en Värmlandsvisa.
Pål fick uppdraget att skriva texten och för musiken svarar CG Strong från Degerfors.
– Det finns många Värmlandsvisor utöver "Ack Värmeland du sköna", fortsätter Lasse Anrell.
– Gunde Johanssons "Torparvisan" ser jag som en Värmlandsvisa till exempel. Att få till en ny skildring av hur det är att vara en värmlänning, det kändes stort och häftigt.
"Kan inte sjunga på värmländska”
Lasse Anrell firar tio år som krönikör i NWT i år och har en lång bakgrund som vass musikkritiker bakom sig. Han har dessutom varit domare i talangsåpan "Sikta mot stjärnorna" i TV4. Han har gjort vissa musikaliska avtryck tidigare, bland annat som basist, men nu – vid 70 år fyllda – tar han för första gången ton som "sångare på ett seriöst, allvarligt och djupt känt sätt".
– Detta är min riktiga debut! Tyvärr kan jag inte sjunga på värmländska, när jag försöker blir tonerna fel.
Han är född i Stockholm och har rötter i Arvika, Väse och Kristinehamn.
– Stockholmska funkar heller inte, för att tonerna ska hamna rätt måste jag sjunga på skånska.
När Lasse Anrell tar vid sången efter Pål Burman i den andra versen av ”Värmland, skönhetens källa” går tankarna till Mikael Wiehe. De båda vännerna skrattar gott åt situationen.
– Mina gener är värmländska, men ibland går det inte att kontrollera ens musikaliska genbank, försvarar sig Anrell.
– Du är bara bekväm framför en mikrofon om du får rulla på r:en, ler Pål.
"Min fru blev väldigt berörd”
Både Lasse Anrell och Pål Burman är bosatta utanför Värmland.
– Ju äldre trädet blir, desto viktigare blir rötterna för att det ska stå ordentligt. Hemorten blir allt viktigare när man inte bor där, menar Pål Burman.
– Jag blir allt mer hemkär med åren. Kanske man söker efter tryggheten?
Videon till låten är inspelad på Värmdö i Stockholm där det passande nog finns en ort som heter Torsby.
– Min fru blev väldigt berörd när hon fick se videon, berättar Lasse.
– Hon tyckte det var en fin film om manlig vänskap.
– Allt det här handlar om kärleken till Värmland och om två vänner som gör någonting tillsammans och vågar visa känslor, menar Pål.
– Det är väl bra om vi lite äldre män vågar vara oss själva?
”Värmland, skönhetens källa” släpps den 20 juni.