Hoppa till huvudinnehållet

Besök en vacker kyrka i sommar

Publicerad:
Domkyrkan i Karlstad.
Domkyrkan i Karlstad. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns i runda slängar 3 300 kyrkor i Sverige. Lite drygt 160 av dem ligger i Karlstads stift. De utgör ett unikt kulturarv som är omöjligt att överskatta. Vissa av dem har anor från 1200-talet, andra av dem är byggda på 1980-talet. Kyrkorna har alltid funnits där människor bestämt sig för att leva – mitt i byn.

Om man vill lära känna trakten där man är och förstå vilket sammanhang som människor lever i just där, då är kyrkan och kyrkogården det absolut bästa stället att börja. Därför är kyrkobyggnaden ofta den populäraste sevärdheten, ett bra ställe att besöka som turist. Är man i Paris, då knatar man upp till Sacre Coeur och till Notre Dame. När man besöker Rom är Peterskyrkan och Sixtinska kapellet måsten att se. Och i London är St Pauls och Westminister Abbey givna på sightseeingen. För att de berättar något om platsen, om kulturen och om människorna.

Karlstads domkyrka brukar på samma sätt vara ett självklart utflyktsmål för många när de kommer till Karlstad, och den är öppen varje dag – i sommar finns dessutom guidade turer och tornuppstigningar. Men runt om i Värmland och Dalsland finns det alltså mer än 160 besöksmål att beta av. De brukar dessutom vara ett säkert kort för att hitta toalett längs vägen, och sommartid ofta möjlighet till gott fika. Varför inte passa på att titta på några kyrkor och kyrkogårdar nu i sommar? Här kommer några tips på utflyktsmål! För att hitta din närmsta kyrka eller planera din utflykt kan du ladda ner appen Kyrkguiden, där finns en massa användbara funktioner.

Karlskoga kyrka har sina rötter tillbaka till slutet av 1500-talet då en liten timmerkyrka byggdes på platsen. Den delen, som uppfördes 1586, är idag sakristia i kyrkan och där finns väggmålningar från tiden då kyrkan byggdes. Hela sommaren fram till sista augusti finns en guide på plats i Karlskoga kyrka varje vardag från klockan 9 till klockan 16. Ett bra sätt att få lära sig mer om kyrkan och få svar på det du undrar. Karlskoga kyrka är Karlskogas äldsta kyrka
Karlskoga kyrka har sina rötter tillbaka till slutet av 1500-talet då en liten timmerkyrka byggdes på platsen. Den delen, som uppfördes 1586, är idag sakristia i kyrkan och där finns väggmålningar från tiden då kyrkan byggdes. Hela sommaren fram till sista augusti finns en guide på plats i Karlskoga kyrka varje vardag från klockan 9 till klockan 16. Ett bra sätt att få lära sig mer om kyrkan och få svar på det du undrar. Karlskoga kyrka är Karlskogas äldsta kyrka Foto: Ylva Westerlund
Tveta kyrka, sju kilometer söder om Säffle, uppfördes på 1600-talet. Men det har funnits en kyrka på platsen längre än så, det kan man se på äldre kartor. Men det finns spår av att det funnits en kyrka i Tveta socken redan på medeltiden, bland annat en dopfunt från 1200-talet. Alla eftermiddagar i juli kan du passa på att äta våfflor och dricka kaffe samtidigt som du känner historiens vingslag och njuter av vackra Tveta kyrka.
Tveta kyrka, sju kilometer söder om Säffle, uppfördes på 1600-talet. Men det har funnits en kyrka på platsen längre än så, det kan man se på äldre kartor. Men det finns spår av att det funnits en kyrka i Tveta socken redan på medeltiden, bland annat en dopfunt från 1200-talet. Alla eftermiddagar i juli kan du passa på att äta våfflor och dricka kaffe samtidigt som du känner historiens vingslag och njuter av vackra Tveta kyrka. Foto: Jenni Jansson
Fröskogs tornlösa kyrka är verkligen en sevärdhet. Den lilla vackra kyrkan stod klar 1730 och är relativt liten, och så sent som i våras invigdes ett alldeles nybyggt församlingshem intill kyrkan. Här kan man alltså uppleva det gamla och det nya på samma gång – tydligare symbol för kombinationen tradition och framtid är svår att hitta. Fröskogs kyrka är öppen måndag-fredag klockan 12-16 hela juli månad.
Fröskogs tornlösa kyrka är verkligen en sevärdhet. Den lilla vackra kyrkan stod klar 1730 och är relativt liten, och så sent som i våras invigdes ett alldeles nybyggt församlingshem intill kyrkan. Här kan man alltså uppleva det gamla och det nya på samma gång – tydligare symbol för kombinationen tradition och framtid är svår att hitta. Fröskogs kyrka är öppen måndag-fredag klockan 12-16 hela juli månad. Foto: Niklas Lindstrand
På Hammarö finns Värmlands enda, och en av Sveriges elva bevarade medeltida träkyrkor. Man vet att det funnits en kyrka på platsen sedan 1200-talet, och de äldsta delarna av den nuvarande kyrkan tillkom i början av 1300-talet. Kyrkan är en pilgrimskyrka, på vägen mot heliga Olavs grav i Nidarosdomen. Kyrkan är öppen klockan 10-16 varje dag under sommaren, och den 26 juni-6 augusti finns ett sommarkafé öppet onsdag- söndag klockan 11-17. Flera torsdagar i sommar är det dessutom Sommarmusik i Hammarö kyrka.
På Hammarö finns Värmlands enda, och en av Sveriges elva bevarade medeltida träkyrkor. Man vet att det funnits en kyrka på platsen sedan 1200-talet, och de äldsta delarna av den nuvarande kyrkan tillkom i början av 1300-talet. Kyrkan är en pilgrimskyrka, på vägen mot heliga Olavs grav i Nidarosdomen. Kyrkan är öppen klockan 10-16 varje dag under sommaren, och den 26 juni-6 augusti finns ett sommarkafé öppet onsdag- söndag klockan 11-17. Flera torsdagar i sommar är det dessutom Sommarmusik i Hammarö kyrka.
I Karlstad finns Värmlands största kyrkogård – Ruds kyrkogård. Begravningsplatsen, även kallad Ruds skogskyrkogård, invigdes 1919 och är ritad av arkitekten Sigurd Lewerentz. Han är en av Sveriges internationellt sett mest uppmärksammade arkitekter och har bland annat ritat Östra kyrkogården i Malmö och, tillsammans med Gunnar Asplund, Skogskyrkogården i Stockholm. Ta en promenad på kyrkogården och njut av omgivningarna och den andaktsfulla stämningen. Faktum är att vi i Sverige kan njuta av några av världens vackraste och mest välskötta kyrkogårdar – något man slås av om man besöker en kyrkogård utomlands.
I Karlstad finns Värmlands största kyrkogård – Ruds kyrkogård. Begravningsplatsen, även kallad Ruds skogskyrkogård, invigdes 1919 och är ritad av arkitekten Sigurd Lewerentz. Han är en av Sveriges internationellt sett mest uppmärksammade arkitekter och har bland annat ritat Östra kyrkogården i Malmö och, tillsammans med Gunnar Asplund, Skogskyrkogården i Stockholm. Ta en promenad på kyrkogården och njut av omgivningarna och den andaktsfulla stämningen. Faktum är att vi i Sverige kan njuta av några av världens vackraste och mest välskötta kyrkogårdar – något man slås av om man besöker en kyrkogård utomlands. Foto: Helena Karlsson
Ekshärads kyrka och dess kyrkogård är en fantastisk sevärdhet som ligger otroligt vackert, med utsikt över Klarälven. På kyrkogården finns dessutom ett helt unikt kulturarv – mer än 450 smidda järnkors, eller livsträd som de också kallas. Fram till 1900-talet var det vanligt med liknande kors på kyrkogårdar runt om i Värmland, men allteftersom började de försvinna då de ansågs omoderna. De slängdes eller såldes som skrot. I Ekshärad lades korsen på hög i utkanten av kyrkogården, men på 1920-talet valde man att sätta tillbaka korsen. Kyrkan är öppen alla dagar klockan 9-16. Under juli är det dessutom konsert varje torsdag klockan 19.
Ekshärads kyrka och dess kyrkogård är en fantastisk sevärdhet som ligger otroligt vackert, med utsikt över Klarälven. På kyrkogården finns dessutom ett helt unikt kulturarv – mer än 450 smidda järnkors, eller livsträd som de också kallas. Fram till 1900-talet var det vanligt med liknande kors på kyrkogårdar runt om i Värmland, men allteftersom började de försvinna då de ansågs omoderna. De slängdes eller såldes som skrot. I Ekshärad lades korsen på hög i utkanten av kyrkogården, men på 1920-talet valde man att sätta tillbaka korsen. Kyrkan är öppen alla dagar klockan 9-16. Under juli är det dessutom konsert varje torsdag klockan 19. Foto: Håkan Strandman

Artikeltaggar

Etik och religionFröskogs kyrkaHammarö kyrkaKarlskoga kyrkaKarlstadKarlstads domkyrkaKarlstads stiftKyrkogårdarKyrkorSommar 2023Tveta kyrkaVärmlands län