Hoppa till huvudinnehållet

Andersson: "Lärt mig hantera trycket"

Publicerad:
Janne Andersson.
Janne Andersson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige står inför en viktig bortamatch mot Österrike.

Hur förbundskapten Janne Andersson känner sig?

– Jag har lärt mig att hantera trycket.

Sverige inledde EM-kvalet med en förlust och en seger, 0–3 mot Belgien och 5–0 mot Azerbajdzjan, vilket gör att bortamötet med Österrike, som har två raka segrar, den 20 juni blir extra betydelsefull.

För troligtvis är det just Österrike som är Sveriges främsta utmanare i kampen om gruppens andra slutspelsplats.

Förbundskapten Janne Andersson känner dock inget utöver det vanliga.

– Jag känner ingen press utifrån ett negativt perspektiv. Däremot har jag ett tryck som förbundskapten, en anspänning då det finns stora förhoppningar, förväntningar på herrlandslaget, att vi ska prestera resultat. Det har jag känt av sedan dag ett, säger han.

– Det är rimligt att tro att vi är ganska nära Österrike i en sluttabell och då är kanske den här viktigare än en annan match, men det är match tre av åtta. Vinner vi så innebär det inte att vi går till EM, och förlorar vi så är det inte kört heller.

Sverige inleder EM-kvalsamlingen med träningsmatch mot Nya Zeeland på Friends arena på fredag. Fyra dagar senare, den 20 juni, väntar bortamatchen mot Österrike.

Fakta: Sveriges EM-kval

Fakta: Sveriges EM-kval

Sverige inledde kvalet i mars med att förlora mot Belgien, 0–3, och vinna mot Azerbajdzjan, 5–0.

Så här fortsätter kvalet:

20 juni: Österrike (borta) klockan 20.45.

9 september: Estland (b) 20.45.

12 september: Österrike (hemma) 20.45.

16 oktober: Belgien (b) 20.45.

16 november: Azerbajdzjan (b) 18.00.

19 november: Estland (h) 18.00.

De två främsta i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League.

Artikeltaggar

AzerbajdzjanBelgienFotbollJanne AnderssonÖsterrikeSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.