Hoppa till huvudinnehållet

Stor folkfest och rally med veterantraktorer – Sven, 10: ”Finns inget bättre”

Publicerad:
Under lördagen samlades veterantraktorer och motorälskare i Gunnarskog. Tioårige Sven Edman förgyllde sin lördag med traktorer och födelsedagskalas.
Under lördagen samlades veterantraktorer och motorälskare i Gunnarskog. Tioårige Sven Edman förgyllde sin lördag med traktorer och födelsedagskalas. Foto: Paulina Haglund

Rekordmånga traktorer deltog i lördagens veterantraktorrally i Gunnarskog.

Det blev en riktig familjefest med strålande sol och många traktorälskare.

– Det finns inget bättre än traktorer, säger Sven Edman, som precis fyllt tio år och i helgen firade med både kalas och traktorrally.

Hela 54 traktorer deltog i rallyt runt sjön Gunnern. Så många veterantraktorer har inte deltagit i rallyt tidigare – och ett nytt rekord sattes. I fjol deltog 36 traktorer, enligt Per-Olov Ålander, ordförande i Arvikabygdens LRF.

– Det är kul, säger han.

Lördagens rally bjöd på rekordmånga veterantraktorer.
Lördagens rally bjöd på rekordmånga veterantraktorer. Foto: Paulina Haglund

Rallyt arrangerades av Arvikabygdens LRF i samarbete med Gunnarskogs bygdelag.

– Vi åker runt och visar upp våra gamla traktorer och de (traktorerna) ska vara minst 40 år gamla för att få vara med. Sen har vi lotteri och lite priser, säger Per-Olov Ålander under lördagen.

Vad är tjusningen med veterantraktorer?

– Gamla traktorer är tjusningen och att samlas så här, säger Per-Olov.

– Folk får samlas och prata. Det blir nostalgi för de som har vuxit upp när de här traktorerna gick ute i jordbruket, säger Torbjörn Olsson.

Torbjörn Olsson och Per-Olov Ålander var två av dem som höll ställningarna under lördagens arrangemang.
Torbjörn Olsson och Per-Olov Ålander var två av dem som höll ställningarna under lördagens arrangemang. Foto: Paulina Haglund

Swed-Trac

I vimlet bland besökare, traktorer och entusiaster fanns Sten-Åke Albinsson. Han visade upp sin traktor: en Swed-Trac från 1985. Den som är snabb på huvudräkning kan konstatera att traktorn ”bara” är 38 år. Hans traktor fick dispens att vara med i rallyt, då den inte uppnått 40 år riktigt än. Men traktorn har en stark lokal koppling. Den byggdes nämligen i Högvalta, hos bröderna Pihlgren, berättar han.

– De gjorde 60 stycken och det finns 30 kvar i Sverige, i registret. Så det är lite roligt att ha en sådan, säger Sten-Åke.

I år var första gången som Sten-Åke och hans Swed-Trac deltog i rallyt.

– Det ska bli roligt. Det är många olika traktorer, men jag tror att jag är den enda som har en Swed-Trac, säger han under lördagen, innan det är dags för start.

Sten-Åke och hans Swed-Trac deltog i rallyt.
Sten-Åke och hans Swed-Trac deltog i rallyt. Foto: Paulina Haglund

Körs på ved

Bland veterantraktorerna fanns en gengastraktor, BM T 30, som körs på ved. Den deltog inte i rallyt, men den fångade flera besökares uppmärksamhet.

Traktorn ägs av Leif Naucler, 80. Han var årets ”VIP-gäst” och visade upp sin traktor i Gunnarskog. Leif har grejat mycket med traktorer genom åren.

– Traktorn i sig är en vanlig gammaldags bensin, fotogentraktor sedan 50-talet. Sen är det ju det här med gengasen då, jag har tagit bort förgasaren så att den inte går på bensin längre, utan på ved.

– Traktorn har jag kanske haft i 20 år, för det är länge sedan jag köpte den. Men det var ett par år sedan som vi fick i gång den med gengas. Den går jättefint. Bättre än på bensin – och så är det inga som helst avgaser, säger Leif.

Leif Naucler, 80, var årets ”VIP-gäst”.
Leif Naucler, 80, var årets ”VIP-gäst”. Foto: Paulina Haglund

Alla åldrar

Arrangemanget lockade människor i alla åldrar. En av dem var traktorälskaren Sven Edman.

– Jag fyllde år i går (tio år), säger han under lördagen.

Och hans plan för dagen var given:

– Åka traktor med pappa och sen ha kalas hemma.

Satt intill vägen

Turen runt Gunnern tog ungefär tre timmar. Längs vägarna hade folk slagit sig ned för att ta del av de tjusiga traktorerna.

Intill en av grusvägarna med utsikt över sjön Gunnern satt Izabelle Ahlström, som fyller tio år i sommar, och Tindra Ahlström, åtta år, med familj. För dem har rallyt blivit en tradition. Under somrarna kan de slå sig ned i gräset och se traktorerna köra förbi huset där de bor.

– Det är kul, säger Izabelle och Tindra.

Izabelle och Tindra följde traktorerna under rallyt. Ungefär tre mil körde traktorerna. Två gånger längs vägen stannade de för att fika.
Izabelle och Tindra följde traktorerna under rallyt. Ungefär tre mil körde traktorerna. Två gånger längs vägen stannade de för att fika. Foto: Paulina Haglund

I rallyt åkte flera av systrarnas kompisar med. När traktorerna gasade förbi dem var det självklart att vinka.

Izabelle och Tindra planerar att gå ut och kolla på veterantraktorerna nästa år också, berättar de.

Intäkterna från lördagens arrangemang går till Barncancerfonden och Ukraina.

Se fler bilder nedan:

 Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023 var inget rally på det viset att det handlade om att komma först i mål. Däremot fanns tipsfrågor uppsatta längs vägen.
Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023 var inget rally på det viset att det handlade om att komma först i mål. Däremot fanns tipsfrågor uppsatta längs vägen. Foto: Paulina Haglund
 • Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023.
  Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023. Foto: Paulina Haglund
 • Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023.
  Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023. Foto: Paulina Haglund
 • Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023.
  Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023. Foto: Paulina Haglund
 • Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023.
  Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023. Foto: Paulina Haglund
 • Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023.
  Veterantraktorrallyt i Gunnarskog 2023. Foto: Paulina Haglund

Artikeltaggar

BarncancerfondenGunnarskogGunnernHögvaltaLotterierMänskligtNostalgi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.