Hoppa till huvudinnehållet

Tyngre och starkare – så ska Joel Nyström ta nästa kliv

Publicerad:
Färjestads back Joel Nyström är mitt uppe i försäsongsträningen. Siktet är inställt på att både bli starkare och tyngre.
Färjestads back Joel Nyström är mitt uppe i försäsongsträningen. Siktet är inställt på att både bli starkare och tyngre. Foto: Solveig Voyce

När pucken släpps i höst startar Joel Nyströms tredje hela och ”riktiga” SHL-säsong. 21-åringen vill kliva ut på isen både tyngre och starkare.

– Det kommer att hjälpa mig mycket därute, säger FBK-backen.

Snabba ruscher uppför backen vid Tyrstugan om och om igen.

Svetten rinner när Joel Nyström slår sig ner med undertecknad på en av bänkarna i vindskyddet.

Träningen ger resultat.

FBK-backen vill bli både starkare och tyngre inför nästa säsong – och allt går enligt plan.

– Jag behöver bli starkare och kanske få några extra kilon, och det går framåt, säger Nyström efter ett svettigt pass med många ruscher.

Två dagar i veckan under försäsongen kör Färjestad dubbla pass, de övriga tre enkelpass och helgerna är alltid lediga.

Färjestads spelare i full fart på väg upp för backen vid Tyrstugan.
Färjestads spelare i full fart på väg upp för backen vid Tyrstugan. Foto: Solveig Voyce

Nyström har en hel del gymträning i sitt schema.

– Det blir mycket styrka så att jag ska kunna ta nästa steg på isen, säger han och fortsätter:

– Blir jag starkare och tyngre kan jag vinna mer puck i sarghörnen, till exempel. Det kommer att hjälpa mig mycket därute.

Kosten är en annan del i planen.

– Jag försöker äta så mycket som möjligt, säger Joel Nyström med ett skratt. Men bra mat såklart!

Den här dagen har fysansvarige Richard Kalenius snickrat ihop ett svettigt pass i klassikernas klassiker-backe – den vid Tyrstugan. Det hoppas upp för backen, spelarna kör snabba ruscher och ställs mot varandra.

– Det har verkligen varit ett bra upplägg på träningen, säger Joel Nyström. Det är ett bra go i gruppen och det blir ett annat upplägg nu när försäsongen blev längre än den var inför förra säsongen.

En bild från FBK:s fysträning i Svinbäcksbacken. Joel Nyström längst till vänster. Lucas Forsell och Joakim Nygård till höger.
En bild från FBK:s fysträning i Svinbäcksbacken. Joel Nyström längst till vänster. Lucas Forsell och Joakim Nygård till höger. Foto: Lisa Olaison

Fjolårssäsongen ja. Den är lagd till handlingarna.

– Ja, jag har lämnat säsongen bakom mig men det tog ett tag innan jag släppte det. Vi var bra i grundserien, sen fick vi inte riktigt ihop det i slutspelet så som vi ville. Det var jättebittert att åka ur såklart, men vi får försöka dra lärdom av det.

För din egen del, hur ser du tillbaka på säsongen?

– Jag är nöjd med säsongen, jag fick en lite annan roll än jag trott på förhand. Det var ju mycket skador, så alla backar fick nog en lite annan roll och mer speltid. Det var en nyttig säsong för mig, det finns mycket att ta med sig och lära sig av.

Joel Nyström och Frölundas Anthony Greco under den första matchen i kvartsfinalserien.
Joel Nyström och Frölundas Anthony Greco under den första matchen i kvartsfinalserien. Foto: FREDRIK KARLSSON

Joel Nyström blev tidigt presenterad för en förlängning med Färjestad. Och någon större tvekan fanns egentligen aldrig kring en fortsättning.

– Jag kände att det är det bästa för min utveckling. Jag känner, att ska jag åka över vill jag inte åka för tidigt eller stressa fram det. Jag pratade med agenten och med Färjestad, och alla tyckte att det är det bästa för mig, och jag är jätteglad att vara kvar.

Backsidan kommer säsongen 23/24 bestå av Jonathan Andersson, Joel Nyström, Magnus Nygren, Mattias Göransson, Carl Dahlström, Axel Bergkvist, August Tornberg och Mikael Wikstrand.

– En bra och bred backsida, säger Nyström. Vi har fått in spännande spelare, och mycket rutin. ”Nygga” (Magnus Nygren) är tillbaka, och så ”Jonte” (Jonathan Andersson) och (Carl) Dahlström. Det ska bli väldigt kul, jag tror att vi kan komplettera varandra bra.

Joel Nyström och hans lagkamrater under Richard Kalenius ledning.
Joel Nyström och hans lagkamrater under Richard Kalenius ledning. Foto: Solveig Voyce

Rutin mixas med yngre förmågor - en bredd som blir spännande, menar Nyström.

– Vi yngre kan lära av de som är mer rutinerade och har mer erfarenhet. Så har det varit för mig alla säsonger sedan jag kom upp. Första året spelade jag mycket med (Mikael) Wikstrand, jag lärde mig mycket av honom. Förra året spelade jag mycket med ”Teddan” (Theodor Lennström). Det har varit jättebra för mig.

Efter att Färjestads säsong tagit slut, debuterade Joel Nyström i Tre Kronor. Det blev sex matcher i den blågula dressen. En pojkdröm som gick i uppfyllelse.

– Häftigt, jättekul såklart och en stor ära att få vara med i Tre Kronor. Det var nyttigt att se hur de jobbar där. Jag har ju spelat mot de flesta, men det var kul att få lära känna dem också.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJoel NyströmKarlstadSHLTräningTre KronorTyrstugan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.