Hoppa till huvudinnehållet

Karin Inde får drömjobb: "Det handlar om rättvisa"

Publicerad:
Karin Inde från Karlstad albumdebuterade 1995, de senaste åren har hon arbetat inom musikbranschen på en rad olika sätt.
Karin Inde från Karlstad albumdebuterade 1995, de senaste åren har hon arbetat inom musikbranschen på en rad olika sätt. Foto: Thron Ullberg

Nu tar Karin Inde från Karlstad över som ordförande i Musikförbundet.

Hon har en bakgrund som artist och känner ett stort engagemang för frågor kring rättvisa och jämställdhet.

Karin Inde albumdebuterade 1995 med "När som helst" och har släppt flera skivor genom åren, den senaste "Monsters" 2011. Hennes musik är färgad av jazz och drar mot pop och mestadels har hon skrivit musik på engelska.

Men det senaste decenniet har hennes musik fått lämna plats för hennes engagemang för andra artister och musiker. För några år sedan blev hon den styrande kraften i paraplyorganisationen KLYS – som arbetar för att samla kulturlivet i stort – och hon sitter med i styrelsen för Sami som är upphovsrättsorganisation för musikutövare.

Nu har Karin Inde utsetts till ordförande för Musikerförbundet.

– Det här känns som ett drömjobb för mig, säger Karin Inde.

– Samtidigt extremt ansvarstyngt.

Men hon har inte släppt den egna musiken helt. När NWT når henne sitter hon i en taxi på väg till en konsertrepetition i Göteborg. Hon ska göra ett gästinhopp på Stora Teatern när sångensemblen Amanda firar 40-årsjubileum.

– Min bakgrund som artist är en förutsättning för jobbet på Musikerförbundet tycker jag. I praktiken har jag kvar den identiteten – som artist och låtskrivare. Men jag har på senare tid fokuserat mer på frågorna som en artist ställs inför, så det har inte blivit så mycket praktiskt musikskapande för mig. Jag är helt enkelt mer besatt av att jobba för villkoren än att sjunga idag.

När hon om ombeds berätta om vad hennes engagemang bottnar i blir svaret enkelt.

– Det handlar om rättvisa. Det driver mig. Jag går igång när jag ser strukturer som skapar orättvisa vad gäller ersättning och liknande och har alltid engagerat mig i frågor kring jämställdhet.

”Många brinnande frågor”

Hon har varit medlem i Musikförbundet en längre tid och fått handfast hjälp vid flera tillfällen.

– Det har varit ett stöd för mig, det har handlat om hjälp med att kolla avtal med skivbolag och liknande. Musikbranschen är tuff.

Musikerförbundet är en del av LO och ingår också i samarbetet med till exempel Export Music Sweden som arbetar för att främja svensk musikexport.

– Det ligger väldigt många brinnande frågor på bordet. En av de som jag känner starkast för är den så kallade oavvislig ersättningsrätt. Det handlar i korta drag om att utövande musiker ska kunna få betalt direkt av strömningstjänsterna.

Hon berättar ingående om situationen för många musiker och ursäktar sig för djupdykningen i de juridiska omständigheterna. Engagemanget är påtagligt.

– Det är kul med musik, ler hon ironiskt apropå paragrafer och lagar om upphovsrätten.

– Men jag gillar det juridiska, det är så viktiga frågor. En annan viktig fråga handlar om att få in frilansande musiker – egenföretagare – i de sociala trygghetssystemen. Få in dem i värmen. Det ligger en statlig utredning på bordet rörande detta.

Runt 3 000 musiker är anslutna till Musikerförbundet.

– En av de största hjärtefrågorna för mig är att få in fler till förbundet. Det behövs om vi långsiktigt ska kunna vara en viktig röst. Flera yrkesaktiva behöver samlas.

Hur kommer medlemmarna att märka att du har tagit över ordförandeposten?

– Jag kommer att fortsätta i tidigare ordföranden Jan Granviks anda. Stå längst fram i ledet vad gäller att driva opinion, prata med politiker och se till att våra motparter gör om och gör rätt där det behövs.

Vilka är motparterna?

– Alltifrån konserthus som anställer musiker till, strömningsplattformar och skivbolag som skriver avtal med artister. Jag vill också utveckla fler samarbeten, jag tror på att samlas på bred front.

Artikeltaggar

ArtisterGöteborgGranvikJazzKarin IndeKarlstadLOMusikNäringslivNöje/KulturPolitikPopStockholmSvenska musikerförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.