Hoppa till huvudinnehållet

Tränare Solberg: ”Vi gjorde mycket bra – här kunde man känna igen oss som lag”

Publicerad:
Degerforstränaren Tobias Solberg under förlusten mot Kalmar (1–2).
Degerforstränaren Tobias Solberg under förlusten mot Kalmar (1–2). Foto: SUVAD MRKONJIC

Tränarduon tog ut en oväntad startelva sett till tidigare speltid under säsongen. Resultatet blev förlust med 1–2 med chanser för mer.

– Vi gjorde mycket bra, här kunde man känna igen oss som lag. Vi förtjänade mer, säger Tobias Solberg.

Tränarna tog ut en startelva med ett helt nytt innermittfält jämfört med måndagens 0–5 i Malmö.

Christos Gravius var tillbaka efter avstängning och fick sällskap av Rasmus Örqvist, som klev ner från ”sin” position till höger i tremannaanfallet.

– Han (Rasmus) gjorde en jättebra match. Han och Christos kompletterade varandra. Det var lite utifrån hur Kalmar vill spela. Vi ville störa deras styrkor och då ville vi ha Rasmus fysik, säger Solberg.

– Vi kände också att vi ville ha ner ”Sebbe” i backlinjen, utifrån att vi ville ha backlinjen som vi hade i första matchen.

Fokus på presspelet

De största överraskningarna i startelvan återfanns dock längst fram. Dijan Vukojevic startade på bänken för första gången den här säsongen. Gustav Lindgren och Albin Mörfelt gjorde tvärtom sina första starter för säsongen.

Degerfors IF presenterade startelvan som 5–4–1, men det såg mer ut som 5–2–3 alternativt lagets vanliga spelsystem 3–4–3 i anfall.

Gustav Lindgren och Diego Campos växeldrog på de två andra forwardsplatserna.

– Dijan har kanske varit vår mest stabila spelare över säsongen, gjort bra insatser och har många bra egenskaper. Men just gällande presspelet – springa, flytta benen och jaga... Som vi trodde skulle bli viktigt i början av den här matchen... Där föll valet på ”Gurra” Lindgren och Albin Mörfelt.

– Sen ingick Dijan i allra högsta grad i matchplanen. Han kom in med fräscha ben och fick ett kanonläge som hade kunnat ge oss poäng.

”Hade bud på mer”

Det var i 76:e minuten som Diego Campos inlägg nådde fram till Vukojevic. Inhopparen fick inte riktigt träff med pannan och nicken gick utanför.

– Det kändes som vi skulle kunna vända, i alla fall få in en kvittering. Jag tycker vi var värda det. Elyas hade något läge också eller om inlägget touchade på en Kalmarspelare. Målvakten flaxade till.

Tycker du att ändringarna gav önskad effekt?

– Ja, men det tycker jag så sätt. När vi låg under med 0–2 efter 14 minuter... Där och då kändes det inte bra, men förändringarna vi gjorde bidrog till att hela laget gjorde en helt annan arbetsinsats.

Degerfors hade 10–6 i avslut (4–4 på mål) i den tuffa bortamatchen, men det räckte inte till poäng. Mardrömsstarten med 0–2 redan för 14 minuter blev i slutändan för kostsam.

– Vi började piggt, men de hittade in framför vår backlinje två gånger. Det var lite för enkelt, dom fick lite för mycket tid att skjuta.

Ledigheten

Spelarna och tränarna är nu lediga fram till tisdag 20 juni, då träningen återupptas. Nästa allsvenska match spelas hemma mot Värnamo 1 juli.

Innan dess, 22 juni, väntar en U21-match mot Djurgården. Planen är att Degerfors ska ställa upp med ett A-lag i den matchen och sprida ut speltiden på samtliga spelare.

– Det vi ville ha med oss var helst tre poäng, men vi ville även ha med oss en prestation att byggare vidare från. Det hade varit nattsvart om det hade runnit i väg med flera mål i baken. Nu gjorde vi en bra prestation och då känns det bättre att gå på ledighet.

Sommarfönstret öppnar 7 juli, dagen innan Degerfors gästar BP, och är öppet till 31 augusti.

Tycker du att truppen behöver breddas och eller spetsas?

– Har vi alla friska har vi en bra trupp liksom. Patrik kommer mer frekvent jobba med hur spelarna känner sig. Kanske hade några räknat med mer speltid än de har fått och skulle någon försvinna – då behöver vi givetvis plocka in.

– Vi får sätta oss ner och ha en djupare diskussion om det här efter ledigheten. Men det är ingen desperation att börja jaga spelare kors och tvärs, som vi känner. Utifrån såna här prestationer, när vi håller nivån vi har i oss... Då är vi ett bra lag.

Kalmar–Degerfors 2–1 (2–1)

Mål: 1–0 Nahom Girmai Netabay (10), 2–0 Deniz Hümmet (14), 2–1 Diego Campos (30).

Varningar, Degerfors: Gustav Granath, Elyas Bouzaiene, Gustav Lindgren.

Domare: Magnus Lindgren.

Publik: 5 622.

Degerfors (5–4–1): Jonas Olsson – Elyas Bouzaiene, Gustav Granath, Seid Korac, Sebastian Ohlsson, Joe Gyau (Karim Mammar 87) – Albin Mörfelt (Peter Gwargis 66), Rasmus Örqvist, Christos Gravius, Diego Campos (Damjan Pavlovic 87) – Gustav Lindgren (Dijan Vukojevic 66).

Degerfors föll på bortaplan igen – så var matchen minut för minutDegerfors föll efter mardrömsstart – sjätte raka förlusten på bortaplanVukojevic på bänken – två anfallare gör sina första starter för säsongen

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollGuldfågeln ArenaKalmarKalmar FFTobias Solberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.