Hoppa till huvudinnehållet

Carolin Dahlman: Förbudspartiet MP

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Nej till nästan allt när Miljöpartiet får välja.
Nej till nästan allt när Miljöpartiet får välja. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Miljöpartiet önskar att väldigt många saker ska försvinna. Stopp och nej verkar vara deras grej. Hindra. Förbjud. Lägg ner. Det är vad de helst ägnar sig åt tycks det som.

2005 röt dåvarande språkrör Peter Eriksson till när partimedlemmar på kongressen ville förbjuda djur på cirkus och räntor. MP kunde med sådana förslag verka stolligt och verklighetsfrämmande, menade han. Jojo. Man har jobbat bra på den bilden. Nästan hälften av svenskarna menar att MP:s politik bygger på önsketänkande, enligt en undersökning från Ipsos.

Partiet bildades ju på 80-talet, som en reaktion mot att folket i folkomröstningen 1980 inte ville förbjuda kärnkraft rakt av. Och sen har det fortsatt. Häromveckan samlade H.G. Abrahamson, författare till boken ”Skäl att rösta på Miljöpartiet” ett antal länkar i en tråd på Twitter. Jag har gått igenom artiklarna och här kommer en något förkortad lista.

 • MP vill förbjuda butiker att slänga ätbar mat, sa språkröret Per Bolund i en intervju i G-P i april. Han ville tvinga butikerna att sälja maten till lägre pris och att olika frivilligorganisationer skulle få mycket mer än i dag.
 • 2019 ville Bolund förbjuda butiker att slänga nya kläder. I stället skulle affärerna tvingas rea ut, skänka bort eller återanvända.
 • Som konsumentminister ville Per Bolund (MP) förbjuda försäljning av engångsgrillar när det råder eldningsförbud.
 • För två år sen ville MP driva på för ett förbud mot fyrverkeri för privatpersoner.
 • Man har också velat stoppa tops, sugrör och mikroplaster.

MP tycks vilja att vi alla ska gå eller cykla. På sin höjd åka buss eller tåg.

 • Man vill lägga ner Bromma flygplats.
 • 2021 krävde partiet ett stopp för försäljning av nya bensinbilar från 2025 och alla 2030. Fem år senare ska försäljning av bensin och diesel förbjudas helt.
 • I Stockholm ville MP förbjuda privatflyg till och från Stockholms flygplatser.
 • 2021 ville kongressen förbjuda kortare flygresor.
 • MP ville 2022 stänga biltrafiken på Sveavägen i Stockholm under helger på somrar och under advent. I stället skulle loppisar och kulturaktiviteter få plats.
 • Ungdomsförbundet ville 2019 förbjuda flygreklam, bonussystem och inrikesflygningar.

Apropå reklam vill MP stoppa en del sådan. 2015 ville MP i Norrtälje förbjuda reklam på bussar och ersätta den med poesi. MP välkomnade i våras ett EU-förslag om att förbjuda så kallad ”green washing”, när företag utan bevis marknadsför sig som miljövänliga.

Dessutom tycks man vara skeptisk kring yttrandefrihet – och till och med demokrati.

 • 2014 föreslog MP och språkröret Åsa Romson att det skulle vara förbjudet att blogga anonym. Partiet gick dock ganska snabbt ut med en ursäkt. Men ändå…
 • 2009 sa Pär Holmgren, EU-parlamentariker att han skulle snabbt avskaffa alla val om han blev statsminister. Han sa senare att det var sagt med glimten i ögat, men han tycks ha en kluven inställning till folkstyre. Några år senare gillade han ett inlägg av Torbjörn Tännsjö, som uppmuntrade till global despoti för att minska globala uppvärmningen. Diktatur alltså.

Miljöpartiet säger som de flesta från vänster nej till att låta aktiebolag med vinstintresse äga och driva skolor. Stenevi ville i våras förbjuda privata kvinnojourer. Hon vill även förbjuda konfessionella friskolor.

Jakt verkar vara ett område som är som ett rött skynke.

 • Riksdagsledamoten MP:s Rebecka Le Moine ville 2020 förbjuda ”nöjesjakt”.
 • Miljöpartiet i Uppsala vill förbjuda lodjursjakt inom kommunens naturreservat.
 • Motioner från MP-kongressen 2017 föreslog förbud mot jakt med lösspringande hund. En annan att älgar skulle skjutas i massor, då dessa släpper ut stora mängder metan. Så småningom ville motionären även se mer slakt av tamboskap.

Visst kan även jag som högerliberal efterfråga förbud ibland, då i syfte att befria och skapa trygghet. Full fräs-liberalism är bara för dem som inte förstår att ondska existerar.

Men nog är det märkligt hur väldigt många stopp-skyltar det kommer från Miljöpartiet.

26 procent av svenskarna tycker att MP sätter sina egna intressen framför landets, enligt Ipsos. Man kan ju lätt känna så i dessa tider när elräkningen är skyhög på grund av MP:s envisa lobbande emot kärnkraft.

Carolin Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör

Artikeltaggar

BrommaButikerEUFörbudFörsäljningGöteborgs-PostenIpsosMiljöpartietMotionerPer BolundPeter ErikssonPolitikPär HolmgrenRebecka Le MoineStockholmSveavägenTwitter