Hoppa till huvudinnehållet

Välkommen uppgradering av graviditetspenningen

Publicerad:
I slutskedet av graviditeten har kvinnor ett större behov av att vila. Därför är det bra att de inte tvingas ta ut föräldradagar redan innan barnet är fött.
I slutskedet av graviditeten har kvinnor ett större behov av att vila. Därför är det bra att de inte tvingas ta ut föräldradagar redan innan barnet är fött. Foto: Lise

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Graviditet är förvisso inte en sjukdom, men inte alla gravida kan arbeta fullt ut hela vägen fram till förlossningen. Därför är det välkommet med en mer ändamålsenlig graviditetspenning för gravida arbetstagare och egenföretagare. Det kommer att ge större trygghet i slutet av graviditeten och underlätta för de framtida mammorna.

Nästan 81 procent av kvinnorna som födde barn under 2019 nyttjade någon av socialförmånerna sjukpenning, graviditetspenning eller föräldrapenning under de sista 60 dagarna innan födseln.

Graviditetspenning kan i dag ges omedelbart för de kvinnor som har ett arbete som innebär en risk och från och med den sextionde dagen innan beräknad förlossning för kvinnor med fysiskt ansträngande arbete. I båda fallen upphör förmånen tio dagar innan den beräknade förlossningen.

Utredningen föreslår införande av en ej behovsprövad graviditetspenning för alla kvinnor under de sju sista dagarna innan den beräknade förlossningen. Eftersom det är just i slutskedet av graviditeten som de flesta kvinnor har ett större behov av att vila, är det bra att de inte tvingas pressa sig hårdare för att slippa ta ut lediga dagar eller föräldradagar redan innan barnet är fött. Graviditetspenningen föreslås dessutom höjas till samma nivå som sjukpenningen.

Vad gäller sjukpenning utgår den när nedsättningen av arbetsförmågan är orsakad av sjukdom. Samtidigt som det inte finns någon definition av sjukdom, har ett uttalande från 1940-talet från socialvårdskommittén blivit vägledande – graviditet beskrivs som en del av det naturliga livsförloppet och relaterade besvär undantas därmed. Det kan resultera i att gravida kan få svårare att bli sjukskrivna och att beviljas sjukpenning för den nedsatta arbetsförmågan.

I utredningen föreslås att förtydliga regelverket för sjukpenning på så vis att en gravid inte anses frisk om en icke-gravid hade ansetts vara sjuk med motsvarande symptom och arbete. Lite sunt förnuft.

Kostnaden för reformen föreslås tas från barnbidraget, närmare bestämt från ett avskaffat flerbarnstillägg för det andra barnet. Ett ypperligt tillfälle att se över hela modellen med flerbarnstillägg. I stället för att premiera barnafödsel via bidrag borde politikerna se på det franska exemplet där barn till arbetande föräldrar ger skatteavdrag. Ett avdrag får göras per barn och från och med det tredje barnet är förmånen dubbelt så stor. Kombinerat med en bra socialförsäkring resulterar det i att Frankrike har det högsta genomsnittliga antalet födslar per kvinna i Europa med 1,82 barn (år 2020).

Det är välkommet att det finns en vilja att se över gravida kvinnors socialförsäkringsskydd. I dag förvärvsarbetar kvinnor i hög utsträckning, det är viktigt med ett bra skydd vid graviditet. När varje kvinna enligt SCB behöver föda i snitt 2,1 barn under sin livstid för att landets befolkning inte ska minska har Sverige med sina 1,52 barn behov av alla incitament som underlättar såväl graviditet som en lyckad kombination av arbetslinje och familjelycka.

Artikeltaggar

EuropaFörlossningFrankrikeGraviditetSCBSjukpenningVård och omsorg