Hoppa till huvudinnehållet

Nya kravlistan till omtalade Karlstadsskolan – här är bristerna som måste åtgärdas

Publicerad:
Skolinspektionen har gett Thoren framtid en ny lista över åtgärder som måste vidtas för att åtgärda bristerna på skolan.
Skolinspektionen har gett Thoren framtid en ny lista över åtgärder som måste vidtas för att åtgärda bristerna på skolan. Foto: Jonas Andersson

Thoren framtid tar sig inte ur Skolinspektionens grepp.

Den omtalade friskolan på Kasernhöjden i Karlstad har fortsatta brister i det särskilda stödet.

Om bristerna inte åtgärdas till i höst riskerar skolan sanktioner.

– Jag känner mig trygg med att vi kommer åtgärda det under kommande läsår, säger rektorn Madeleine Norén.

NWT har i flera artiklar rapporterat om situationen på Thoren framtid och avslöjat brister i det särskilda stödet. Samtidigt har Skolinspektionen sedan våren förra året haft ett pågående ärende och följt skolans arbete med att åtgärda bristerna.

Skolledningens förhoppning var att ärendet skulle avslutas i början av sommaren – men så blev det inte. Den 8 juni presenterade Skolinspektionen i stället en ny lista över åtgärder som måste vidtas.

Om bristerna finns kvar i oktober kan ”mer ingripande sanktioner komma att aktualiseras”, skriver myndigheten.

Åtgärderna handlar bland annat om att rektorn måste se till att starta en utredning när hon får in en anmälan om behov av särskilt stöd. Varje utredning måste leda till ett beslut om det ska utarbetas ett åtgärdsprogram eller inte. Pågående åtgärdsprogram måste följas upp och utvärderas.

Skolan måste även utreda långvarig frånvaro och vidta åtgärder som krävs för att bryta frånvaron.

Det var den 22 juni förra året som Skolinspektionen först beslutade om en kravlista över åtgärder som Thoren framtid i Karlstad måste vidta för att åtgärda bristerna i bland annat det särskilda stödet. Den kravlistan grundad sig på en tillsyn under våren.

Skolan fick till i januari i år på sig att redovisa åtgärderna. I mars gjorde Skolinspektionen ett nytt besök på skolan.

Thoren framtid riskerar sanktioner om bristerna inte åtgärdas.
Thoren framtid riskerar sanktioner om bristerna inte åtgärdas. Foto: Helena Karlsson

Ungefär samtidigt tillträdde Thoren framtids nya rektor Madeleine Norén. Hon väljer att se positivt på Skolinspektionens senaste beslut.

– Vi har avslutat sex av åtta ärenden och det visar att vårt förbättringsarbete har givit god effekt. Jag känner mig väldigt trygg med att vi kommer kunna åtgärda de resterande under det kommande läsåret, säger Madeleine Norén.

Vad ska ni göra för att komma tillrätta med det?

– De återstående bristerna kommer vi kunna åtgärda genom att fortsätta bedriva systematiskt elevhälsoarbete och följa upp och möta våra elever olika specifika behov. En del i det är att anställa en kompetent och stark specialpedagog. Vi kommer även utöka vår kuratorstjänst kommande läsår.

Som NWT tidigare berättat är den nya specialpedagogen inte färdigutbildad. Hon och Madeleine Norén har tidigare arbetat tillsammans på kommunala skolor.

– Jag rekommenderade min nuvarande specialpedagog till vår verksamhetschef eftersom hon är bland de bästa specialpedagoger jag någonsin arbetat med.

Madeleine Norén säger att hon var medveten om bristerna på Thoren framtid när hon tackade ja till jobbet.

– Det var en anledning till att jag rekryterades och tackade ja. Elevhälsoarbete är något jag är bra på och brinner för. Att skapa systematik tar tid.

Kravlistan

Skolinspektionen förelägger Thoren framtid i Karlstad att vidta följande åtgärder:

• Rektorn ska se till att starta en utredning om varje anmälan om behov av särskilt stöd som inkommer.

• För varje utredning om särskilt stöd som avslutas före den 27 oktober ska rektorn fatta beslut om att utarbeta åtgärdsprogram eller inte. Berörd elev och dess vårdnadshavare ska informeras om beslutet och hur det kan överklagas.

• Se till att pågående åtgärdsprogram följs upp och utvärderas. Utvärderingarna ska leda till ställningstaganden om åtgärdsprogrammen ska fortsätta gälla och om de i så fall behöver förändras.

• Säkerställa att eventuella beslut om anpassad studiegång innehåller en klargörande motivering.

• Se till att genomföra utredningar om elever med upprepad eller långvarig frånvaro för att klargöra orsakerna till frånvaron. Det ska leda till åtgärder för att bryta frånvaron sätts in. Utredningarna ska göras i samråd med elevhälsan.

Läs mer:

Tunga kritiken mot skolan i Karlstad – elever har inte fått stödNWT granskar skolan – läs hela artikelserien härFriskolan i Karlstad riskerar läggas ner – koncernen har fått ännu ett föreläggandeThorengruppens svar: ”Nollrisk” att Karlstadsskolor läggs ned

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerKarlstadKasernhöjdenSamhälleSkolinspektionenUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.