Hoppa till huvudinnehållet

Landmärke ska renoveras: ”Ett roligt och speciellt uppdrag”

Publicerad:
Henrik Mossfeldt, Catarina Lindgren, Terese Myrin, Jukka Mäenpää, Ulf Bergquist och Magnus Degerstedt är på olika sätt inblandade i restaureringen av Spruthuset i Storfors.
Henrik Mossfeldt, Catarina Lindgren, Terese Myrin, Jukka Mäenpää, Ulf Bergquist och Magnus Degerstedt är på olika sätt inblandade i restaureringen av Spruthuset i Storfors. Foto: Eva Wiklund

Nu ska landmärket i Storfors restaureras.

Torn och tak på Spruthuset kommer att upprustas.

Riksantikvarieämbetet har bidragit med knappt 860 000 kronor till renoveringen.

Spruthuset byggdes 1897 och är Storfors gamla brandstation. I dag håller Värmlands brandhistoriska museum till i byggnaden. I samlingen finns fordon, material och redskap från hela länet.

Spruthuset ska nu få nytt plåttak, ny träfasad, renoverade fönster på tornet och nya ytskikt invändigt i tornet. Tornet kommer även att får en modern luftspalt för att ventilera bort eventuell fuktig luft och kondens som kan uppstå vid temperaturväxlingar.

– Hela renoveringen kommer att kosta över en miljon kronor, men vi får alltså 70 procent i bidrag, vilket är mer än vanligt för den här typen av projekt, säger Catarina Lindgren, projektekonom.

Totalentreprenör för hela bygget är Magnus Degerstedt från Degerstedts Bygg.

Fönstren kommer att plockas ut och renoveras av Arne Nilsson fönsterrenoveringar från Storfors och plåttaket ska bytas av Lyréns Plåt från Filipstad.

Byggnaden måste renoveras med kulturhistorisk hänsyn och det finns krav på antikvarisk medverkan.

– Huset är tillbyggt två gånger varav den senaste gången 1945. Själva tornet som nu får en rejäl renovering användes för att ringa i vid brand och för att torka slangar inuti. Klockan har återbördats till tornet på senare tid, säger Terese Myrin, från Värmlandsantikvarien som har fått uppdraget att delta i arbetet.

Lyréns plåt har fått uppdraget att lägga nytt plåttak med bandtäckning. Plåttaket kommer att färdigmålas med svart färg på plats.

– Det är ett roligt och speciellt uppdrag med tanke på takets utformning. Det blir mycket hantverk när plåtarna ska falsas ihop, säger plåtslagare Ulf Bergqvist.

Hela renoveringen måste vara klar i september och byggstarten har därför redan påbörjats.

Artikeltaggar

Bostad och byggenRenoveringarRiksantikvarieämbetetStorforsTerese Myrin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.