Hoppa till huvudinnehållet

Krisande bolag äger Gripen och Regionens hus – mångmiljonbelopp i hyror

Publicerad:
Region Värmland hyr Regionens hus av bolaget SBB, som befinner sig i ekonomisk kris. Foto: Håkan Strandman

Det krisande fastighetsbolaget SBB äger flera fastigheter som Region Värmland hyr, bland annat vårdcentralen Gripen och Regionens hus i Karlstad.

Det handlar om mångmiljonbelopp i hyror för regionen varje år.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har specialiserat sig på att äga och sedan hyra ut fastigheter främst till offentliga aktörer.

Men när inflation och räntor tog fart hamnade företaget i en skuldfälla, enligt Svenska Dagbladet. Bolaget går med förlust och kreditbetyget är sänkt till skräpnivå, vilket ökar räntekostnaderna ännu mer och försäljning av bolaget är nu ett alternativ.

SBB äger flera fastigheter som Region Värmland hyr. Bland andra Regionens hus, vårdcentralen Gripen, tandvårdskliniken Tingvalla i Karlstad och vårdcentralen i Sunne.

Det går knackigt för SBB, föranleder det er att göra något?

– Nej, men vi har haft en dialog med SBB om Regionens hus. Vi förde en diskussion om det fanns möjlighet att förvärva det, men vi har ändå landat i att vi inte kommer att göra det, säger Annette Andersson, fastighetschef i Region Värmland.

Tuff ekonomi för regionen

Hon säger att regionen är bra på lokaler som används till vård och utbildning, men tycker inte att man ska satsa på kontor.

– Vi skulle egentligen på sikt vilja att Regionens hus finns i egenägda lokaler i det befintliga fastighetsbeståndet, inte att vi köper en kontorslokal.

Regionens fastighetschef Annette Andersson säger att regionen tidigare fört en dialog med SBB om att köpa Regionens hus.
Regionens fastighetschef Annette Andersson säger att regionen tidigare fört en dialog med SBB om att köpa Regionens hus. Foto: Øyvind Lund

Var skulle man klämma in Regionens hus?

– Om vi tittar på hur man ska dimensionera de administrativa arbetsplatserna framöver så ser vi att det borde finnas möjligheter att se över användandet av seminariet och några av byggnaderna på Centralsjukhuset, de byggnader som inte är lämpade för sjukhusvård. Men det handlar ju om tio år och vi har inga färdiga förslag i dag.

Regionen har alltså inte agerat med anledning av SBB:s kris.

– Regionens ekonomi är inte så himla bra heller och det vi får till oss är att SBB inte är intresserade av att realisera ut sina fastigheter, utan de vill ha det fulla värdet.

Om hela eller delar av SBB säljs är det oklart vilka köparna kan bli.

Hur ser du på om utländska ägare kommer in utifrån säkerhetspolitiska aspekter?

– Vi ser det inte som ett problem att ett kontor har utländska ägare och för en vårdcentral ser vi egentligen inga problem heller. Sjukhusen äger vi själva och de stora vårdcentralerna också, med några undantag.

Om det skulle komma in ägare med kopplingar till auktoritära stater, är det lämpligt att regionen hyr fastigheter i sådana fall?

– Det är väl inte lämpligt kanske på sikt, men det är ingen diskussion som har varit uppe nu. Vi har än så länge inte gjort någon prövning av de ägare som finns i dag och det är många olika fastighetsägare vi hyr av.

Sålde på 1990-talet

Enligt Annette Andersson har regionen inte gjort några större utförsäljningar av fastigheter sedan dåvarande landstinget gjorde det under 1990-talet för att få in pengar. Då såldes bland annat vårdcentralen Gripen, som så småningom hamnade i SBB:s ägo. En del av det som såldes då hyr regionen fortfarande.

Dåvarande landstinget sålde vårdcentralen Gripen på 1990-talet. Sedan dess hyrs lokalerna som nu ägs av krisande bolaget SBB.
Dåvarande landstinget sålde vårdcentralen Gripen på 1990-talet. Sedan dess hyrs lokalerna som nu ägs av krisande bolaget SBB.

För tillfället har regionen inga fastighetsaffärer på gång, uppger hon. Däremot arbetar hon med en plan för strategisk fastighetsförvaltning. Tanken är att den ska antas i höst.

– När det gäller specialanpassade lokaler och lokaler som vi vill använda på lång sikt så vill vi gärna äga de lokalerna. Det betyder att vi behöver se över de sjukvårdslokaler vi hyr i dag.

Men ibland ser Annette Andersson ändå att det finns skäl att hyra lokaler.

– Det kan till exempel handla om att man fattar beslut om en ny verksamhet och vill ha i gång den snabbt.

Region Värmland och SBB

Region Värmland har hyresavtal med 130 externa fastighetsägare runtom i länet.

Totalt betalar regionen runt 143 miljoner för hyrda lokaler, varav 33 miljoner går till SBB. Av regionens 130 hyresavtal har man 16 med SBB.

De fyra största lokalerna som SBB äger är Regionens hus, vårdcentralen Gripen, vårdcentralen i Sunne och folktandvårdens klinik i Tingvalla i Karlstad. Kostnaderna för de här fyra lokalerna är runt 24 miljoner.

Avtalen för Regionens hus och Gripen löper till 2033.

Källa: Region Värmland

Artikeltaggar

Annette AnderssonBostad och byggenFastigheterKarlstadRegion VärmlandSunneSvenska DagbladetTingvallaVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.