Hoppa till huvudinnehållet

Elev i nian fortsatte skolka trots åtgärder – Skolinspektionen släpper ärendet

Publicerad:
Skolinspektionen avslår ett ärende som berör en skola i Kristinehamn.
Skolinspektionen avslår ett ärende som berör en skola i Kristinehamn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under hösten inledde Skolinspektionen en tillsyn av en skola i Kristinehamn. Anledningen var att en elev hade hög frånvaro. Nu avslutas ärenden med att Skolinspektionen konstaterar att åtgärder har vidtagits.

Eleven, som går i nian, har under en längre period haft en problematisk tid med mycket frånvaro. Därför gjordes en anmälan till Skolinspektionen. I november fick skolan ett föreläggande om att vidta åtgärder.

Skolan har genomfört en utredning och identifierat vilka åtgärder som behöver vidtas för att eleven ska kunna slutföra sin skolgång. Problemet med frånvaro har dock fortsatt och eleven har varit helt frånvarande från skolan.

Eftersom eleven snart slutar nian gör Skolinspektionen bedömningen att dess möjligheter att fortsatt påverka elevens situation är begränsade. Man konstaterar också att skolan har vidtagit sådana åtgärder att ärendet kan avslutas.

Skolinspektionen påpekar dock att eleven enligt skollagen har rätt att under två år slutföra sin utbildning. Huvudmannen, det vill säga kommunen, bör ta denna bestämmelse i beaktande. Därför föreslås en dialog med eleven och dennes vårdnadshavare kring eventuellt slutförande.

Om det inte är aktuellt bör skolan istället planera för en övergång till gymnasiet.

Skolinspektionens beslut kan enligt lag inte överklagas.

Artikeltaggar

ÅtgärderGrundskolanKristinehamnSkola och utbildningSkolinspektionenStudier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.