Hoppa till huvudinnehållet

Biträdande rektor svindlade regionen på fem miljoner – får sänkt straff av hovrätten

Publicerad:
Klässbolsdukarna låg undanstoppade i en garderob hemma hos den tidigare biträdande rektorn. Foto: Polisen

Den före detta biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola dömdes till fängelse för att ha svindlat Region Värmland på fem miljoner kronor.

Pengarna använde han till att lyxrenovera sin bostad - med handgjort kakel, djurhudar och exklusiva tapeter.

Nu sänker hovrätten straffet med tre månader - till fängelse i två år och sex månader.

De handhamrade kakelplattorna prydde väggen ovanför diskbänken hemma hos den tidigare biträdande rektorn vid Kyrkeruds folkhögskola i västra Värmland.

I en låda i garderoben låg dyra linnedukar från Klässbols väveri och entrén till bostaden utgjordes av specialbeställda vikdörrar för 59 425 kronor installerade.

Men ingen av de exklusiva inredningsdetaljerna var betalda av den biträdande rektorn.

Mannen i 55-årsåldern var biträdande rektor på Kyrkeruds folkhögskola när brotten begicks.
Mannen i 55-årsåldern var biträdande rektor på Kyrkeruds folkhögskola när brotten begicks. Foto: HP Skoglund

Han hade i stället skickat fakturan till Region Värmland.

Och det var långt ifrån de enda lyxvaror som den biträdande rektorn lät regionen bekosta åt honom under åren 2012 till 2015.

Pengar i säckar

Som ekonomiskt ansvarig för Kyrkeruds folkhögskola hade mannen full kontroll över de pengar som den skattefinansierade verksamheten hanterade.

I den rollen lyckades han i hemlighet svindla till sig omkring fem miljoner kronor från folkhögskolan.

Det handgjorda kaklet ovanför diskbänken bekostades av Region Värmland.
Det handgjorda kaklet ovanför diskbänken bekostades av Region Värmland. Foto: Polisen

Det handlade dels om fakturor på varor som mannen skickade till regionen, men där inköpen gick direkt till honom och inte till skolan, dels om kontantavgifter för sommarkurser.

De elever som gick sommarkurser på folkhögskolan var tvungna att betala avgiften i kontanter. Den biträdande rektorn hämtade senare pengarna - vid ett tillfälle var det så stora mängder kontanter att han hällde ner dem i en svart sopsäck.

– En gång skakade han ut en svart sopsäck och hällde i en ganska fet kassa rakt ned i säcken. Sedan log han och sa att ”nu åker jag till banken med det här”. Helt galet! sa en tidigare kollega till mannen i förhör.

Sänkt straff

Mannen dömdes i tingsrätten till två år och nio månaders fängelse för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman samt till att betala knappt fem miljoner i skadestånd till Region Värmland.

På fredagen meddelade hovrätten att de sänker fängelsestraffet med tre månader och den biträdande rektorn döms nu till två år och sex månaders fängelse för tre fall av grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman vid 88 tillfällen. Han ska även betala 4 782 035 kronor i skadestånd till Region Värmland.

Hovrätten motiverar den tre månader kortare fängelsetiden med att den biträdande rektorn förlorat sitt jobb på grund av brotten samt att det gått sju och ett halvt år från det att brotten anmäldes till hovrättsdomen.

Texten uppdateras.

Svindlade bort fem miljoner – skoltoppen döms till fängelse och miljonskadeståndVittne om brottsmisstänkta skoltoppen: "Hämtade pengarna i svart sopsäck”Skoltopp inför rätta för mångmiljonsvindelSkoltopp åtalad för mångmiljonsvindel: "Jag kommer undan med det mesta"

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseFörskingringKlässbolRegion VärmlandTrolöshet mot huvudmanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.