Hoppa till huvudinnehållet

Banken varnar för telefonbedrägeri i närområdet: ”Riktad attack”

Publicerad:
Bedrägeri via mobil, bank-id och swish förekommer. Äldre personer är ofta mer utsatta för risken att bli lurade via okända samtal och meddelande, men även yngre luras.
Bedrägeri via mobil, bank-id och swish förekommer. Äldre personer är ofta mer utsatta för risken att bli lurade via okända samtal och meddelande, men även yngre luras. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Just nu är det bedragare i farten som riktat in sig på närområdet. De ringer hem till bankkunder och försöker få dem att logga in på sina bankdosor – bland annat.

Nu vill Westra Wermlands Sparbank varna för den här typen av bedrägeri.

– Varningstecken är om de ber om något så enkelt som att du ska testa om bankdosan fungerar, gör inte det, säger Håkan Nordblad, vd på Westra Wermlands Sparbank.

Det gäller att vara på sin vakt.

De senaste veckorna har flera personer ringt in till banken och varit oroliga för bedrägeri, menar Håkan Nordblad på Westra Wermlands Sparbank.

– Ingen av de som vi varit i kontakt med har de fått några pengar från vad vi vet, säger han.

Var uppmärksam

Håkan Nordblad förklarar hur den här typen av bedrägeri kan se ut:

– Den variant man kör nu är att man ringer och så säger man att man är från Sparbanken eller någon annan bank. De kan säga att vi ser att din bankdosa håller på att gå ut och vi ska boka in ett möte på banken och fixa det, vi ska bara testa att den fungerar – och så vill de att man ska trycka in koden.

Får man ett sådant samtal ska man vara uppmärksam. Detta eftersom banken aldrig ber sina kunder att utföra några uppdrag över telefon.

– Man ska aldrig någonsin utföra några uppdrag när man sitter i telefon, banken kommer aldrig att be dig att göra det.

Håkan Nordblad, vd på Westra Wermlands Sparbank.
Håkan Nordblad, vd på Westra Wermlands Sparbank. Foto: Hans-Åke Henriksson

Manipulerat

Bedragarna är listiga och det kan se ut som att de ringer från ett nummer som tillhör den bank man är kund hos:

– Det ser ut som de ringer från vårt nummer, men det är inte det, det är manipulerat, säger Håkan.

Känner man sig osäker på om det är en bedragare eller inte kan man vända sig till sin bank.

– Om du känner någon på banken, be att få kontrollringa eller kom in till oss.

Bank-id

Håkan skickar även med att banken aldrig ber sina kunder att logga in på sitt bank-id eller sin bankdosa över telefon.

– Tyvärr är det viktigt att man är på sin vakt och inte trycker på några knappar, banken ber aldrig om det över telefon.

Att bedragarna utnyttjar äldre personer förekommer.

– De som vi har sett nu är födda på 40-50-talet, men det är yngre också.

Vad ska man göra om man blivit utsatt?

– Kontakta oss direkt. Även om man inte har gått på det så kan man kontakta oss. Är det så att man har blivit utsatt är det extra viktigt.

Vad kan ni från er sida göra när det gäller den här typen av bedrägerier?

– Det är lite grann det som vi gör nu när vi ser att de gör en riktad attack mot det här området, att vi går ut och informerar om det. Vi försöker vara tydliga med att banken aldrig någonsin ber någon att logga in med bank-id eller bankdosa över telefon. Vi försöker upplysa kring säkerheten hela tiden och vad som är viktigt.

– Skydda dina koder. Jag tror att vi alla har en utmaning i dag i och med att vi har väldigt många koder. När det gäller koden till mobilt bank-id, välj en längre kod, det ger ett bra skydd, gör det inte enkelt, säger Håkan.

Få anmälningar

Hos polisen har man inte fått in många anmälningar om bedrägeri i Arvika och Eda den senaste tiden.

– Senaste dagarna är det inte någon ström av anmälningar av fullbordade brott, men det innebär ju inte att det inte förekommer. Vi vet att det är ständigt återkommande att de försöker lura bland annat äldre, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid region Bergslagen.

Lars Hedelin berättar att bedragarna är manipulativa och att de ofta ringer och bygger upp känslan av att det är bråttom eller att de ska ”hjälpa till och ställa saker till rätta”.

– Tyvärr är det väldigt tråkigt att behöva uppmana folk att vara misstänksamma, det finns folk som utnyttjar folks godtrogenhet, att man tror gott om folk. Folk är inte dumma som går på det här, men man är inte van att bli utsatt för den här typen av brott, säger Hedelin.

Här är tre varningstecken vid bedrägerier:

Det är bråttom

Bedragare bygger ofta upp en känsla av att det är bråttom – du måste agera snabbt. Samtidigt anspelar de många gånger på rädsla. Det kan till exempel handla om att någon närstående ligger på sjukhus och behöver hjälp, eller att de säger sig se obehöriga transaktioner på ditt konto.

Oväntad kontakt

Ibland utger sig bedragare för att vara någon du känner. Till exempel från en bank, ett känt företag eller någon i familjen. Ett vanligt bedrägeriförsök är när en bekant som du inte haft kontakt med på länge hör av sig på Messenger och frågar hur du mår. Då finns risk att det är en bedragare som kapat din bekants Facebookprofil. Kom även ihåg att sms, telefonnummer och e-post kan förfalskas och se ut att komma från en annan avsändare än den du tror.

De ber dig använda din e-legitimation

Om någon uppmanar dig att använda och signera med din säkerhetsdosa eller e-legitimation (som mobilt bank-id), klicka på länkar, ladda ner program eller skicka pengar – avsluta konversationen. Det finns inte någon seriös kommun, firma, myndighet eller bank som ringer upp och ber någon använda sitt bank-id. Om någon gör det så är det ett bedrägeriförsök.

Källa: Westra Wermlands Sparbank och polisen.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättHåkan NordbladOroligheterWestra Wermlands Sparbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.