Hoppa till huvudinnehållet

Tvärnej till visionen om nytt museum i Karlstad: ”Har varit negativt hela vägen”

Publicerad:
Harry Söderström, konstintresserad entreprenör i Karlstad, hade hoppats få dra en stor Lindströms-utställning till Karlstad i sommar.
Harry Söderström, konstintresserad entreprenör i Karlstad, hade hoppats få dra en stor Lindströms-utställning till Karlstad i sommar. Foto: Lena Richardson

Kommunen tackar nej till både ett Bengt Lindström-museum och att medverka till en sommarutställning med konstnären.

Nu sätter initiativtagarna punkt för sina visioner i Karlstad.

– Jag är klart besviken, säger Harry Söderström.

I april skrev NWT om entreprenören Harry Söderström i Karlstad och konstsamlaren Curt Aspelin från Gävle.

Curt Aspelin äger en mycket stor samling konstverk av Bengt Lindström och har lånat ut verk till utställningar på flera platser, både i Sverige och utomlands. Nu ville de göra en utställning i Karlstad, redan i sommar, och på sikt erbjöd de även kommunen möjligheten till ett permanent Bengt Lindström-museum.

Nu är det juli, byråkratin har sagt sitt och beslutet har landat hos initiativtagarna. Slutsats:

– Det gick inte alls, säger Harry Söderström.

Satsar på ”framtidens stjärnor”

Kommunstyrelsen beslutade att tacka nej till erbjudandet om ett museum. Beslutet togs med hänvisning till en tjänsteskrivelse från kommunledningskontoret, som också stämt av med kultur- och fritidsnämnden. Båda instanserna är negativa till en kommunal satsning i ärendet:

”Det är ett stort och engagerat erbjudande av Curt Aspelin och Harry Söderström, som det är lätt att imponeras av. Samtidigt förstår vi och delar kultur- och fritidsnämndens insikt om att Karlstads kommun behöver satsa mer på de ungas kulturutövande och nya, unga konstnärer som kan bli framtidens nya stjärnor. Det pågår en utredning av ett demokrati- och kulturhus och det är viktigt att den frågan får fortgå och bli klarlagd. Karlstads kommun bör i det här sammanhanget inte låsa resurser i en fast institution för endast en konstnär” skriver kommunledningskontoret.

”Så svårt allting här”

I skrivelsen framgår också att kommunen inte heller har ”möjlighet att stå som arrangör av en utställning. Sommarens aktiviteter och engagemang är planerade och bokade sedan länge hos kultur- och fritidsförvaltningen.” Däremot öppnas en dörr på glänt för att hjälpa till med marknadsföring via Visit Värmlands kanaler, om duon själva arrangerar utställningen.

Harry Söderström är besviken.

– Det har varit negativt hela vägen. Det är så svårt allting här.

Han framhåller att han och Curt skulle stå för i princip allt, från tavlor till försäkring, vid en utställning och att kommunen inte hade något att förlora.

– Han var redo att satsa i runda slängar en miljon i det här. Det enda vi ville ha hjälp med är att göra lite pr, säger han.

Konstnären Bengt Lindström föddes i Sundsvall och var en internationellt erkänd konstnär.
Konstnären Bengt Lindström föddes i Sundsvall och var en internationellt erkänd konstnär. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Nu har tiden tickat på, någon klar kontakt om lokal blev det heller aldrig och de har gett upp idén. Det blir helt enkelt ingen Lindström-utställning i Karlstad.

– Det var en riktig black om foten, vi var redo.

Men ni var väl också lite sent ute, när ni kommer i april med en idé för sommaren i år?

– Jo, vi var lite sent ute, men hade vi fått besked tidigare hade vi haft tid. De kunde ju säga ja och så träffas vi och styr upp det. Så funkar det i industrin, säger Harry Söderström, som är van vid näringslivets snabba beslutsvägar.

Kan ni köra sommaren 2024 istället?

– Då får de ta initiativet i så fall, säger han med en passning till kommunen.

Samtidigt har han och Curt Aspelin nu fullt upp med Lindström-utställningar på andra orter.

– Nu är det en utställning i Sundsvall, sen en i Östersund och sedan tillbaka till Sundsvall igen. Nu håller vi på och jobbar med södra Sverige och Göteborg. Och i höst ska jag jobba med museer i USA.

Artikeltaggar

Bengt LindströmKarlstadKarlstads kommunKonstKulturMuseumNöje/KulturSundsvallUtställningarVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.