Hoppa till huvudinnehållet

Thea, 14, på prispallen i internationell musiktävling: ”Otroligt spännande”

Publicerad:
Thea Piscator från Hammarö har spelat fiol sedan hon var sex år. Kärleken till musiken räckte långt när hon deltog i en internationell tävling i klassisk musik för unga musiker.
Thea Piscator från Hammarö har spelat fiol sedan hon var sex år. Kärleken till musiken räckte långt när hon deltog i en internationell tävling i klassisk musik för unga musiker. Foto: Privat

Hammarötjejen Thea Piscator är 14 och älskar musik. I helgen tog hon sig hela vägen upp på prispallen i en internationell musiktävling för unga klassiska musiker.

– Det hade jag inte förväntat mig! säger hon.

Thea har spelat fiol sedan hon var sex år och aptiten på musik har bara ökat.

Den gångna helgen fick hon mäta sina färdigheter mot unga musikanter från många olika delar av världen, i den internationella tävlingen SIMC X, Tenth Stockholm International Music Competition, som hölls i Nacka utanför Stockholm den 3-6 juni.

– Det var fantastiskt roligt. Det var min första internationella tävling. Det var otroligt spännande att få se så många barn och ungdomar från så många andra länder. Det var från alla möjliga länder: Belgien, Kina, Korea, Finland, Australien... räknar hon upp.

Smetana och racerstycke

Hon visste ingenting i förväg om motståndet och det var heller inte tävlingsmomentet som lockade henne mest.

– Jag ville vara med för att ha roligt och få träffa fantastiska människor i ett fantastiskt sammanhang.

Ibland känner jag att det är nog ingen idé att vara nervös. Jag ska ju göra det roligaste jag vet, framföra musik framför människor som har samma intresse som jag!
Thea Piscator, 14.

Juryn och publiken fick höra henne spela Smetanas ”Från mitt hemland”, Tjajkovskijs hyllningsaria från operan Eugen Onegin samt H. Wieniawskis Scherzo Tarantalla.

– Ett riktigt racerstycke, beskriver hon det sistnämnda.

Allt bedömdes av en jury, bestående av professorer och pedagoger från flera länder.

– Juryn satt och lyssnade och det var annan publik också, som satt här och var och lite kompisar också.

Var det nervöst?

– Jo, men ibland känner jag att det är nog ingen idé att vara nervös. Jag ska ju göra det roligaste jag vet, framföra musik framför människor som har samma intresse som jag! säger Thea.

Trivdes i tävlingen

Hon har god vana från att spela för publik hemma på Hammarö och grundprincipen är densamma, även om det var ett större sammanhang nu.

Hennes insats räckte till en tredje plats i hennes klass och det är hon nöjd med.

– Det hade jag inte förväntat mig! säger hon.

Vill du tävla fler gånger?

– Ja, det tänker jag absolut att jag ska göra. Det var väldigt roligt att tävla för att man träffar så många andra.

Thea Piscator med diplomet - hon tog en tredjeplats i tävlingen, där unga musiker från många olika länder tävlar i klassisk musik.
Thea Piscator med diplomet - hon tog en tredjeplats i tävlingen, där unga musiker från många olika länder tävlar i klassisk musik. Foto: Privat

De tävlande var indelade i tävlingsklasser utifrån instrument och ålder. De yngsta var 9 och de äldsta i 20-årsåldern, berättar hon.

Tackar Kulturskolan

Thea Piscator framhåller glädjen i musiken, men också sin tacksamhet över Kulturskolan.

– Det hade inte gått utan Kulturskolan. Där har jag gått sen jag var riktigt liten och kolla vart jag hamnade – det kunde jag inte tro, säger den numera diplomförsedda violinisten och skrattar.

– Jag vill verkligen tacka Kulturskolan och min lärare Wanja Reese. Hon betyder jättejättemycket; hon har stöttat mig hela vägen.

Via violinpedagogen Wanja har hon också hittat ytterligare en lärare, Kristoffer Dolatko, knuten till skolan YOMA i Vänersborg, som hjälper henne att utvecklas ännu mer.

Får låna fiol i fem år

Hon har knappt hunnit smälta sin tävlingsupplevelse innan det var dags för nästa musikaliska höjdpunkt. Hon fick nyligen besked om ett stipendium från Welinstiftelsen, som innebär att hon får låna ett alldeles särskilt instrument:

– Jag har fått den fantastiska chansen att få låna en fantastisk fiol.

När NWT intervjuar Thea har hon just hämtat fiolen och testat den för första gången.

– Och jag tyckte den var helt fantastisk. Jag får ha den i fem år och då har jag tid att kunna växa tillsammans med den.

Vill växa med musiken

Om fem år är hon nitton och en god gissning är att hon fortfarande spelar då och är på väg ut i ett yrkesliv med musik.

– Jo, det tänker jag, att jag ska ha det som yrke i framtiden, säger hon, men än så länge är planerna lite diffusa i kanten, precis som det ska vara, när man är 14 .

– Mitt mål är att ha roligt och att växa tillsammans med musiken, sammanfattar hon.

I sin ansökan till den internationella musiktävlingen beskrev hon det så här: ”I framtiden vill jag få med mig andra i lekfullheten och kärleken jag hittat i musiken och växa tillsammans med mitt instrument.”

Tävlingsbidragen

Det här spelade Thea för juyrn

• B. Smetana. “From my homeland”, mov. 2

• P. Tchaikovsky. Lensky’s aria from opera “Eugene Onegin”

• H. Wieniawski. “Scherzo-Tarantelle”

Artikeltaggar

BarnFolkmusikHammaröJazzLärareMusikNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.