Hoppa till huvudinnehållet

Thailändsk street food avlöser anrikt konditori på Herrhagen: ”Min dröm”

Publicerad:
I lokalerna har länge det anrika konditoriet serverat bakverk och kaffe. Nu är det dags för en ny verksamhet att flytta in. Foto: André Johansson

I över 100 år fanns det klassiska konditoriet Hanna Larsson på Herrhagen.

Nu ska det ersättas med sushi och thailändsk street food.

– Efter 10 år som undersköterska följer jag nu min dröm, säger Chalom Promrit.

För fyra år sedan gick det anrika konditoriet i konkurs för andra gången. Det hade då verkat i över 100 år. Nu är tiden kommen för nästa efterträdare.

Inom snar framtid öppnar Chon tong på Herrhagen – i samma lokaler.

– Jag har tyckt om att laga mat hela mitt liv, det är min starka sida. Alla tycker att jag ska starta restaurang, säger Chalom Promrit.

Chalom Promrit har en matvagn i Skoghall och expanderar nu med en egen restaurang. Menyn kommer innehålla allt ifrån sushi till soppor och nudlar.
Chalom Promrit har en matvagn i Skoghall och expanderar nu med en egen restaurang. Menyn kommer innehålla allt ifrån sushi till soppor och nudlar. Foto: André Johansson

Chalom Promrit kom till Sverige för 17 år sedan och började tidigt att studera till undersköterska.

– Jag ville in i samhället och lära mig språket. Efter tio år som undersköterska följer jag nu min dröm, säger hon.

I restaurangen finns omkring 20 sittplatser och på menyn ska det finnas både sushi och thailändsk street food.

Och hon tror att hon är först med just thailändsk street food, i Karlstad.

– Det är superpopulärt i Thailand. Man kan plocka olika och äter flera rätter samtidigt, säger Chalom Promrit.

Chalom Promrit ser över möjligheterna för serveringstillstånd, men berättar att det är svårt att få det.
Chalom Promrit ser över möjligheterna för serveringstillstånd, men berättar att det är svårt att få det. Foto: André Johansson

Tidigare har hon hyrt en matvagn på Örsholmen, innan hon för tre veckor sedan köpte en egen vagn. Det blir därför både matvagn och restaurang att ansvara över.

– Jag kommer anställa någon så småningom. Mina döttrar får hjälpa mig, säger hon och skrattar.

Döttrarna på 20 och 25 år har tidigare hjälpt till i matvagnarna och är förberedda på att få rycka in.

Det som fattas i restaurangen är kanske det allra viktigaste – köket. Leveransen har nämligen blivit försenad.

– Jag har väntat i fyra veckor, men nu ska leveransen komma under veckan, säger hon.

Chalom Promrit räknar med att kunna öppna restaurangen redan inom två veckor.

STOCKHOLM 2016-06-14
Behållare för tillbehör på restaurang Barobao som serverar asiatisk streetfood, bao
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142
** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **
STOCKHOLM 2016-06-14 Behållare för tillbehör på restaurang Barobao som serverar asiatisk streetfood, bao Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) ** Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Artikeltaggar

HandelHerrhagenKarlstadKonditorierMat och dryckRestaurangerServeringstillståndThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.